Vrijdagmiddag was het Marcel Schrötter die tijdens de eerste vrije training voor de Moto2 klasse op het Losail International Circuit in Qatar de snelste rondetijd wist te rijden. De Duitser liet zijn naam in de slotfase bovenaan de tijdlijsten schrijven voor Xavi Vierge en de indrukwekkende Nederlandse NTS RW Racing GP coureur Bo Bendsneyder. 

Nadat de Moto3 coureurs het seizoen 2019 mochten openen was het de beurt aan de Moto2 klasse om hun eerste vrije training van het jaar te verrijden. Warme omstandigheden met een behoorlijke straffe wind waren de orde van de dag tijdens de start van deze sessie om 14:45 uur lokale tijd terwijl de race op zondag pas om 18:20 uur van start zal gaan.

Het was de eerste keer dat de nieuwe driecilinder Triumph 765 blokken te zien (en vooral te horen) waren tijdens een Grand Prix, vooral een heuglijk feit voor de Britse fabrikant zelf.

Voor het Nederlandse NTS RW Racing GP team was er voorafgaand aan deze eerste Grand Prix van het jaar al slecht nieuws. Steven Odendaal, die in de winter tijdens een enduro training zijn teen brak, bleek een flinke infectie te hebben opgelopen en moest hieraan geopereerd worden. De Zuid-Afrikaan hoopt er in Argentinië weer bij te zijn maar wordt dit weekend vervangen door CEV Moto2 kampioen Jesko Raffin. Nederlander Bo Bendsneyder komt uiteraard wel gewoon in actie en staat fit aan de start voor het weekend met zijn nieuwe NTS machine.

Al vroeg in de sessie was er een tweetal hevige crashes te zien. Moto2 rookie Jake Dixon verremde zich enigszins bij het ingaan van bocht 1 waarna hij iets buiten de ideale lijn weer hard op het gas ging. Door de woestijnomgeving ligt er vrijwel altijd een laagje zand op het asfalt waardoor de Brit met een high-sider hard ten val kwam. Later bleek hij vrijwel niets over te hebben gehouden aan deze valpartij.

De tweede crash was enkele minuten later voor Iker Lecuona. Bij het uitkomen van de snelle bocht 3 kwam ook de Spanjaard door middel van een high-sider op hard ten val. Een spectaculaire crash waarbij de American Racing KTM coureur vervolgens zichtbaar last had van zijn rechterarm.

Een derde valpartij was er later voor Jorge Navarro. De Spanjaard ging een stuk minder hard onderuit en verloor de voorkant van zijn Speed Up machine bij het insturen voor bocht 6.

De twee Intact GP coureurs op het Kalex chassis, de vanuit MotoGP terugkerende Tom Lüthi en Marcel Schrötter, begonnen sterk aan deze sessie en waren de twee snelste coureurs. Daarbij lieten ook de bekende namen, waaronder Alex Márquez, Luca Marini en Xavi Vierge zich meteen vooraan zien. Nederlander Bo Bendsneyder was gedurende de sessie constant in de top 15 te vinden.

Voor de coureur die hier de test een week geleden domineerde, Sam Lowes, begon het weekend minder goed aangezien hij te maken kreeg met technische malheur. Volgens de Brit was er vooralsnog geen reden voor grote zorgen.

In de slotfase werd het tempo opgevoerd en was het de Duitser Marcel Schrötter die met een 1’59.591 de snelste rondetijd wist te rijden. Xavi Vierge kwam naar de tweede tijd terwijl Bo Bendsneyder zeer indrukwekkend de derde tijd wist te klokken, slechts 0,3 seconde verwijderd van Schrötter. Daarachter stonden Lüthi, Locatelli, Fernández, Navarro, Marini, Bastianini en Baldassarri in de top tien geklasseerd.

Een crash was er ook voor rookie Somkiat Chantra, de coureur uit Thailand kwam ten val ter hoogte van bocht 4.

Direct na afloop van deze eerste sessie spraken we kort met Bendsneyder en vroegen hem naar een eerste reactie. Beluister zijn verhaal via onderstaande audiolink:

 

De tweede vrije training voor de Moto2 klasse op het Losail International Circuit gaat om 17:05 uur van start.

 

Handige links VisitQatar Grand Prix:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag – donderdag
Fotoverslag – vrijdag

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App