Hij was er heel dichtbij, hij was zondagmiddag in Magny Cours met recht op titelkoers totdat acht ronden voor het einde van de wedstrijd een technisch probleem wreed een einde maakte aan de titelkansen van Scott Deroue.

Alles leek afgelopen weekend in Magny Cours volgens plan te verlopen voor Scott Deroue. De Kawasaki MtM Racing Team coureur geloofde tijdens het laatste raceweekend van het jaar nog steeds in het behalen van de Supersport 300 wereldtitel. Na de prachtige zege op Portimão was de kans ook zeer zeker aanwezig.

Op het Franse Magny-Cour circuit moest Deroue proberen om tien punten goed te maken op WK-leidster Ana Carrasco. De Nederlander kwam het weekend gelijk goed uit de startblokken en noteerde een tweede snelste tijd in de eerste vrije training, terwijl Carrasco een P13 achter haar naam zag staan. Ondanks een serieuze valpartij in de tweede vrije training verzekerde Deroue zich van een plekje in de Superpole 2, terwijl de Spaanse in Superpole 1 terecht kwam.

In die tweede Superpole pakte de samenwerking met teamgenoot Robert Schotman voor beide rijders erg goed uit, waarbij Deroue zelfs de pole positie pakte. Schotman kwam naast hem op de eerste startrij te staan. Gunstig voor de titelkandidaat was het feit dat Carrasco zich in de race op moest zien te werken vanaf P25.

Met een prima start ging Deroue zondagmiddag als tweede de eerste bocht in en liet gelijk zien wat hij van plan was. Een podiumplaats voor de Nederlander zou betekenen dat Carrasco minimaal in de top-tien terecht moest komen. En dat is geen gemakkelijke opgave in het WK Supersport 300 als je van de 25e startpositie moet komen.

Terwijl Carrasco nauwelijks naar voren kwam zetten, bleef Deroue knokken om de leidende positie. Het zag er heel goed uit voor de Kawasaki-coureur, maar met nog acht ronden te gaan zag de Nederlander zijn hoop op de wereldtitel verdwijnen. Met een technisch mankement aan de schakelas moest de coureur uit Nijkerkerveen zich terugtrekken uit de kopgroep.

Vanuit de pits zag hij uiteindelijk dat Carrasco met slechts een punt voorsprong op Mika Perez de leiding in het kampioenschap vasthield. De Spaanse greep daardoor als eerste vrouw een (solo) wereldtitel in de wegrace. Een derde nul achter de naam van Deroue liet hem op tachtig punten staan, waardoor hij evenals vorig jaar derde in het WK Supersport 300 werd. Een nog altijd mooie prestatie, maar de Kawasaki MtM Racing Team coureur had de wereldtitel in zicht… tot acht ronden voor het einde van het seizoen.

Scott Deroue: ‘Ik heb er nauwelijks woorden voor. Heel erg zuur om op deze manier mijn kans op de wereldtitel te verliezen. Ik was heel erg overtuigd dat ik het ging flikken en ik voelde ook nauwelijks zenuwen. Normaal kan ik nooit eten voor de race, maar nu lukte dat wel. Dat kwam gewoon omdat ik heel zeker was dat ik hier een goed resultaat kon neerzetten. En Carrasco had het zwaar dit weekend, dus de kans was heel erg reëel dat ik alsnog wereldkampioen zou worden. Ik baal er ontzettend van, want ik was er zo dichtbij. Uiteindelijk word ik weer derde in de eindstand, maar deze keer voel ik me niet blij. Dat was vorig jaar wel anders, maar nu totaal niet.’

Handige links Acerbis French  Round:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag

 

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App