Scott Redding heeft zondag op het Snetterton Motor Racing Circuit beide British Superbike races op zijn naam geschreven. De Be Wiser Ducati coureur was in beide races het snelst voor zijn teamgenoot Joshua Brookes terwijl Tarran Mackenzie in race 1 en Tommy Bridewell in race 2 als derde mee naar het podium mochten.

Race1
Bij de start was het Darran Mackenzie die de leiding nam voor Joshua Brookes, de vanaf de pole vertrokken Redding en Tommy Bridewell.  Het was echter Bridewell die in de beginfase het rapst was en al vrij snel ten koste van Redding naar de derde plaats wist te komen. In de vierde ronde moest ook Brookes aan de aanvalsdrift van de Oxford Racing Ducati coureur geloven waarna hij de aanval inzette op de nog steeds aan de leiding rijdende Mackenzie.

In de vijfde ronde was het al zover en wist Bridewell de leiding over te nemen van Mackenzie die hiermee niet alleen terugverwezen werd naar de tweede plaats maar tevens meteen in een stevig duel verzeild raakte met Brookes. Door dit duel wist Redding meteen weer de aansluiting bij het tweetal te vinden.

Redding wist vervolgens zowel Mackenzie als ook Brookes te passeren en de leiding over te nemen. Doordat Mackenzie en Brookes het vervolgens nog met elkaar aan de stok hadden in de strijd voor de tweede plaats kon Redding een klein gaatje slaan. Toen Brookes echter eenmaal op de tweede plaats was aangekomen probeerde hij in de slotfase nog wel de aanval in te zetten op zijn teamgenoot, maar tevergeefs.

Het was Redding die na zestien ronden als winnaar de finish passeerde voor Brookes, Mackenzie, Danny Buchan en Andrew Irwin.

Xavi Forés passeerde als zesde de finish gevolg door Peter Hickman, Luke Mossey, en Christian Iddon.

Race 2
Bij de start van de tweede race liet Redding zijn fans flink schrikken. De Be Wiser Ducati coureur bewoog duidelijk op de grid voordat de lichten op groen gingen. Een overduidelijke jumpstart dus, zij het niet dat de Britse organisatie hiervoor hun eigen regels hanteren. Tot verrassing van velen kwam er even later dan ook bericht – met tekst en uitleg van racedirecteur Stuart Higgs – dat er geen sprake was van een jumpstart ondanks dat Redding duidelijk bewoog. De lezing van de wedstrijdleiding was dat Redding er geen voordeel bij had, en er hierdoor geen sprake was van een jumpstart.

 

Op de baan was het Brookes die het snelst weg was bij de start en de leiding nam voor Bridewell, Redding, Mackenzie en Andrew Irwin. In de derde ronde was het Redding die ten koste van Bridewell naar de tweede plaats wist te komen. Lange tijd bleef de volgorde vooraan het veld ongewijzigd, Brookes aan de leiding met aan zijn achterwiel Redding, op enige afstand gevolgd door Bridewell die op zijn beurt weer de nodige voorsprong had op de nog steeds op de vierde plaats rijdende Mackenzie.

In de elfde ronde schoof Mackenzie onderuit waarmee het drama in deze race compleet was voor McAMS Yamaha aangezien eerder in de race ook Mackenzie’s teamgenoot Jason O’Halloran al ten val was gekomen.

Redding bleef achter zijn teamgenoot loeren op het juiste moment om toe te slaan en de leiding over te nemen. In de twaalfde ronde was het zover en sloeg de voormalig MotoGP coureur toe. Eenmaal de leiding in handen hebbende stond Redding deze niet meer af om vervolgens na zestien ronden opnieuw als winnaar te worden afgevlagd.

Brookes eindigde als tweede, Bridewell als derde terwijl door de crash van Mackenzie de vierde plaats een prooi werd voor Andrew Irwin.

Peter Hickman eindigde in deze race als vijfde voor Christian Iddon, invaller Hector Barbera, Xavi Forés, Michael Laverty en Luke Mossey.

Voor zowel Buchan als ook Josh Elliot was deze tweede race al over voordat deze begon, beiden kwamen al in de sighting lap ten val waardoor men niet van start kon gaan.

Stand kampioenschap
Redding gaat na zijn twee zeges in Snetteron nu aan de leiding met 226 gescoorde punten voor Bridewell met 188, Brookes met 185, Mackenzie met 144 en Buchan met 132 punten

Ernstig ongeval
De wedstrijddag in Snetterton werd zondag overschaduwd door een zeer ernstig ongeval tijdens de warm-up lap van de Superstock 600 klasse. Drie coureurs, te weten Aaron Clifford, Adam Hartgrove en Charlie Morris kwamen met elkaar in aanraking op de Senna Straight.

Meteen was duidelijk dat de situatie zeer ernstig was en de start van de race werd dan ook onmiddellijk uitgesteld, en later zelfs verplaatst naar het einde van de dag.

Inmiddels heeft de organisatie bekend gemaakt dat de 19-jarige Clifford bij de crash ernstig hersenletsel heeft opgelopen naast diverse andere verwondingen. Clifford is door het MSVR BSB Medical Team ter plaatse in een kunstmatige coma gebracht alvorens per helikopter overgebracht te zijn naar een nabijgelegen ziekenhuis.

Morris werd per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis waar bleek dat hij een gebroken sleutelbeen en uit de kom geschoten pols heeft overgehouden aan de crash terwijl Hartgrove slecht een paar kleine verwondingen opliep waaraan hij ter plaatse behandeld kon worden.

 

Handige links British Superbikes Snetterton – Round 6

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App