North West 200: Seeley, Hickman en Jessopp winnen openingsraces

59
superstock
Superstock race met Seeley (34) en Hickman (60)

Op donderdag zijn er, nadat er overdag kwalificaties werden verreden, in de avond drie races verreden tijdens de North West 200 in Noord-Ierland. Alastair Seeley won de eerste Supersport race, Peter Hickman de eerste Superstock race en Martin Jessopp was de winnaar in de eerste Supertwin race.

Voorafgaand aan de eerste races op donderdagavond werden gedurende de dag de laatste kwalificatietrainingen verreden. De Supertwins waren als eerst aan de beurt waarin Martin Jessopp met een 4’56.536 het snelst was met daarachter Adam McLean op slechts 0.038 seconde. Verder waren het James Cowton, Joey Thompson en Derek McGee in de top vijf.

Volledige uitslagen: NW200_Supertwin_QP2   |  NW200_Supertwin_QP1_2

Vervolgens gingen de Superstocks de baan op waarin Alastair Seeley met 4’26.061 de pole pakte met een marge van twee seconden naar Dean Harrison. Achter het duo waren het Michael Dunlop, Michael Rutter en Dan Kneen in de top vijf.

Volledige uitslagen: NW200_STK_QP2   |  NW200_STK_QP1_2

Daarna was het tijd voor de kwalificatie van de Supersport klasse waar Alastair Seeley wederom het snelst bleek. De Noord-Ier wist met een 4’36.088 bijna drie seconden sneller te zijn dan Martin Jessopp. Verder stonden Dean Harrison, Michael Dunlop en Lee Johnston in de top vijf gekwalificeerd.

Volledige uitslagen: NW200_SSP_QP2   |  NW200_SSP_QP1_2

De laatste kwalificatie werd verreden door de Superbike klasse voordat er geracet werd. Hierin was Be Wiser PBM Ducati coureur Glenn Irwin het snelst met een 4’23.708 voor Dean Harrison en Michael Dunlop waarbij de top drie slechts 0.096 van elkaar verwijderd was over een ronde van ruim veertien kilometer.

Volledige uitslagen: NW200_SBK_QP2   | NW200_SBK_QP1_2

Races
Vervolgens ging om 17:00 uur lokale tijd de eerste race van start: de Supersport klasse. Met een grote kopgroep was de race erg spannend totdat Jessopp de luchtkussens aan de zijkant van de baan raakte en ten val kwam. Hierdoor viel de kopgroep enigszins uiteen en waren het Seeley, Hillier, Johnson, Harrison en Johnston die overbleven en het zouden uitvechten om de overwinning. Het bleek dat Seeley uiteindelijk het sterkst was en zodoende zijn 22e North West zege behaalde. Naast hem waren het Hillier en Johnston die met een tweede en derde plaats naar het podium mochten.

Volledige uitslag: NW200_SSP_Race1

Na een zeer spannende openingsrace was het tijd voor de Superstock klasse. Michael Dunlop pakte in de beginfase de leiding maar het waren Peter Hickman en Alastair Seeley die het uiteindelijk zouden uitvechten om de overwinning in een intens en zeer spannend duel. Het leek erop dat Seeley weg kon rijden maar Hickman kon het tempo volgen en nam met een spectaculaire inhaalactie in de laatste ronde de leiding over en behaalde hiermee zijn eerste North West zege. Dunlop wist uiteindelijk achter het tweetal als derde te finishen.

Volledige uitslag: NW200_STK_ Race

De laatste race van de dag werd door de Supertwin klasse verreden. Dankzij een heel hard lopende Paton was het Joey Thompson die op de lange rechte stukken in de beginfase de leidingspositie in handen had maar moest uiteindelijk zijn meerdere erkennen aan de meer ervaren Martin Jessopp en 54-jarige voormalig GP-coureur Jeremy McWilliams. Het was Jessopp die de zege behaalde voor McWilliams en Thompson.

Volledige uitslag: NW200_Supertwin_Race

Nederlanders
Voor de Nederlanders was deze donderdag een bewogen dag. Joey den Besten kreeg te maken met een Kawasaki-blok dat de geest gaf waardoor hij zich niet voor de Superstock klasse kon kwalificeren. Wel kan de Performance Racing Achterhoek coureur deelnemen aan beide Superbike races die op zaterdag verreden worden waarvoor hij zich als 36e heeft gekwalificeerd.

Nadieh Schoots wist zich in de Superstock klasse als 33e en in de Superbike klasse als 29e te kwalificeren. Vervolgens kwam de 26-jarige coureur op een knappe 21e positie over de finish in de eerste Superstock race op donderdagavond.

Ilja Caljouw kwam in de Supersport kwalificatie tot een 30e tijd waarna hij helaas in de eerste race niet aan de finish kwam.

Op zaterdag zullen de rest van de races van de North West 200 verreden worden met de tweede races van de Supersport, Superstock en Supertwin klasse en twee races van de Superbike klasse. Dit is te volgen via de website van BBC Northern Ireland waar een live stream beschikbaar is.