Sensationele dubbel voor Seeley tijdens natte North West 200 races op donderdag

2891
Alastair Seeley over Black Hill tijdens de Superstock race op donderdag © North West 200 - Pacemaker / Rod Neill

Alastair Seeley heeft donderdagavond de eerste Supersport en Superstock races van de North West 200 gewonnen. In kletsnatte omstandigheden was de Noord-Ier in beide races veruit het sterkst, de Supertwin race werd afgelast vanwege het slechte weer.

Op donderdagavond werden de eerste races van de 2022 North West 200 verreden. Nadat de kwalificaties op donderdagmiddag bijna in zijn geheel in droge omstandigheden verreden werden waren de weersomstandigheden in de avond aanzienlijk minder gunstig. Aan het eind van de middag begon het flink te regenen waardoor het hele circuit voorzien was van een flinke laag water, gedurende de avond bleef het regenen waardoor de omstandigheden langzaam maar zeker verslechterden.

Supersport
Ondanks dat ging rond 18:15 uur lokale tijd, 19:15 uur Nederlandse tijd de eerste Supersport race van het evenement van start nadat de coureurs twee warm-up ronden hadden gereden om te wennen aan de natte baan. Het was polesitter Alastair Seeley die meteen de leiding handen nam voor Davey Todd en James Hillier. Todd viel meteen aan en nam de leiding over terwijl ook Hillier direct gebruik wist te maken van de slipstream.

Echter ging het in de tweede groep van deze race mis en was er een coureur onderuit gegaan in de Magherabuoy chicane. De coureur was ongedeerd maar zijn valpartij had ervoor gezorgd dat er veel rommel op de baan lag waardoor de rode vlag gezwaaid werd.

Het duurde niet lang voordat er herstart kon worden, vanwege de weersomstandigheden gebeurde dit over vier ronden. Lee Johnston en Ian Hutchinson besloten om niet van start te gaan.

Todd nam de leiding in de herstarte race en deed dit voor Seeley, de 58-jarige Jeremy McWilliams en Adam McLean. Daarachter reden Conor Cummins, Dean Harrison, Damo Rees, Joseph Loughlin en Xavier Denis. Michael Dunlop besloot om na de eerste ronde de pits op te zoeken.

Het was een spectaculair gevecht tussen Seeley, McWilliams, Todd en McLean voor de koppositie waarna Seeley en Todd in de tweede ronde weg wisten te rijden van McWilliams en McLean.

De Honda CBR600RR van Todd liep ontzettend hard op het rechte stuk en dat zorgde ervoor dat hij de leiding telkens kon terugpakken van Seeley. In de laatste ronde kon Seeley toch een gaatje slaan richting Todd en kwam hij als winnaar over de finish. Nadat hij in 2019 niet één keer op het podium eindigde behaalde hij nu zijn 25e North West zege in totaal. Todd werd tweede met de legendarische McWilliams daarachter op de derde plaats. McLean werd vierde voor Conor Cummins, verder eindigden Dean Harrison, IRRC Supersport kampioen Pierre Yves Bian, James Hillier, Damo Rees en Joseph Loughlin in de top tien. Bian kreeg naderhand nog wel een penalty vanwege het afsnijden van een chicane en zou daardoor worden teruggezet naar de tiende plaats.

Nieuwkomer Jorn Hamberg behaalde een keurige zeventiende plaats op de Yamaha YZF-R6 van het Performance Racing Achterhoek team.

Superstock
Vervolgens was het tijd voor de eerste race van de 1000cc Superstock machines op ‘The Triangle’. Vanwege de zeer regenachtige omstandigheden besloten polesitter Glenn Irwin, Honda teamgenoot John McGuiness en verdere grote namen zoals James Hillier, Michael Dunlop en Lee Johnston niet van start te gaan in deze race.

Net als in de Supersport race was het Davey Todd die in de beginfase van de race de leiding in handen had voor Alastair Seeley met daarachter Richard Cooper en Conor Cummins. Dean Harrison en Peter Hickman reden in de top zes maar besloten al vroeg in de race naar binnen te komen. Zij leken ook een andere bandenkeuze te hebben gemaakt wat hier invloed op kon hebben.

In de tweede ronde nam Seeley de leiding over en al gauw wist hij een voorsprong op te bouwen richting Todd. Cooper wist aan te haken bij de Honda coureur terwijl Cummins daar ruim twintig seconden achter reed op de vierde plaats met veteraan Michael Rutter kort achter hem.

Seeley bleef zijn voorsprong uitbouwen en zelfs in de slotfase, toen hij al een grote marge had, was de 42-jarige coureur nog flink aan het pushen. Uiteindelijk kwam hij met een voorsprong van ruim twaalf seconden als winnaar over de finish en betekende dat zijn 26e North West zege waarmee hij verder uitloopt als koploper in de ranglijst van meeste North West 200 overwinningen.

Todd werd opnieuw tweede met Cooper daarachter op de derde plaats. Cummins finishte als vierde voor Michael Rutter, daarachter maakten de verrassende Marty Lennon, eveneens verrassende Carl Philips, veteraan Ian Hutchinson, nieuwkomer Mike Booth en de Italiaan Stefano Bonetti de top tien compleet.

Ilja Caljouw kwam in deze race als zeventiende over de finish op zijn Kawasaki ZX-10R van Performance Racing Achterhoek, Nadieh Schoots kwam ten val in York Corner en wist daardoor niet te finishen. Jorn Hamberg ging niet van start.

Supertwin
Tot slot stond er nog een Supertwin race op het programma maar na wat discussie op de grid werd door de organisatie besloten om deze race af te gelasten. Dit tot frustratie van een aantal coureurs, waaronder de 58-jarige Jeremy McWilliams die vond dat er prima geracet kon worden en dat degenen die niet wilden racen dan maar zo gauw mogelijk hun machine van de grid moesten halen. Ook zeer succesvol voormalig road racer en huidig motorenbouwer Ryan Farquhar was niet te spreken over deze keuze van de organisatie.

De weersverwachting voor zaterdag is echter zeer gunstig en de verwachting is dat er dan twee Supertwin races verreden zullen worden. Het probleem is echter dat de coureurs volgens de huidige reglementen maar vijf races op één dag mogen rijden, en met een extra Supertwin race komt het totaal uit op zes. Hoe dat in zijn werk zal gaan zal ongetwijfeld later blijken.

Zoals het er nu voor staat zal het op zaterdag dus droog en zonnig zijn en zullen er twee Superbike races en één race voor de Superstock, Supersport en Supertwin te zien zijn tijdens de North West 200.

Waar en hoe alles te volgen is vind je hier, bekijk het tijdschema en de uitslagen via de link onder dit artikel.

Handige links North West 200:

Racesport.nl Supporter

Bent u een trouwe bezoeker van deze website, wilt u het werk van het Racesport.nl redactieteam mede ondersteunen en daarnaast ook nog eens regelmatig kans maken op fantastische prijzen?