Danilo Petrucci heeft vrijdag tijdens de derde en afsluitende dag van de Sepang Test de snelste rondetijd op de klok gezet. De Ducati coureur noteerde in een door een aantal innovaties gekenmerkte dag een sublieme tijd van 1’58.239 en was daarmee het rapst voor zijn merkgenoten Francesco Bagnaia, Jack Miller en Andrea Dovizioso. Maverick Viñales werd met de vijfde rondetijd ‘best of the rest’.

De derde en afsluitende dag van de Sepang Test stonden vrijdag in het teken van een groot aantal innovaties, waarbij met name een aantal nieuwe en aerodynamische kuipdelen het meest in het oog sprongen. Zo opende Ducati de dag met een nieuwe kuip aan de zijkant voorzien van een drietal ‘spoilers’. Nadat iedereen van de eerste schrik was bekomen – halverwege de dag werden de eerste vier plaatsen ingenomen door Ducati coureurs – toverde ook Yamaha een aantal nieuwe kuipdelen uit de hoge hoed.

Naast de nieuwe kuipdelen zagen we bij Ducati een compleet nieuw chassis, een compleet nieuwe achterbrug en was de Honda van Marc Marquez voorzien van een ‘broodtrommel’ onder het kontje, een innovatie die al enige tijd te zien is bij de Ducati’s. Minder opvallend waren de nieuwe kuipdelen bij Suzuki en KTM, zij experimenteerden er de afgelopen dagen al mee.

Maar zoals ook tijdens de eerste twee dagen werden er meteen aan het begin van de dag snelle rondetijden gereden, dit vanwege de hoge temperaturen midden op de dag. Voor de lunch was het Danilo Petrucci die een verbluffende snelle rondetijd op de klok had weten te zetten van 1’58.239 en daarmee ruim een halve seconde sneller was dan de recordtijd die Jorge Lorenzo in 2018 op de klok had weten te zetten.

Op slechts 0,063 seconde kon Francesco Bagnaia met de tweede rondetijd achter zijn naam gaan lunchen voor Jack Miller, Andrea Dovizioso en Maverick Viñales.

Na de lunch gebeurde er lange tijd niet zoveel, tenminste als we kijken naar veranderingen op de tijdlijst. Een aantal coureurs werkten een lange run af en het wachten was dan ook op het laatste half uur, het moment dat de baancondities vanwege de koelere omstandigheden zich beter zouden lenen voor een laatste time attack en het verbeteren van de rondetijden.

Ondanks er de nodige pogingen gedaan werden wist er nagenoeg niemand, dit in tegenstelling tot de eerste twee dagen, in de slotfase nog zijn eigen snelste rondetijd aan te scherpen.

Het was dan ook Petrucci die de lijst aanvoerde na afloop van de derde en afsluitende testdag voor Bagnaia, Miller, Dovizioso en de snelste man van de tweede dag Viñales.

De zesde rondetijd kwam op naam van Cal Crutchlow die daarmee de best geklasseerde Honda coureur werd. Aprilia coureur Aleix Espargaró noteerde vrijdag de zevende rondetijd gevolgd door Franco Morbidelli, Takaaki Nakagami en good old Valentino Rossi.

Marc Marquez kwam niet verder dan de elfde rondetijd, dit nadat de Repsol Honda Team coureur het voor de derde dag op rij vroegtijdig voor gezien hield. Alex Rins, die tijdens de eerste twee testdagen de tweede rondetijd liet noteren, moest tijdens de derde en afsluitende dag genoegen nemen met de twaalfde rondetijd.

Andrea Iannone kwam vrijdag niet in actie, de Aprilia coureur ondervond te veel hinder van een ontsteking als gevolg van een complicatie opgetreden na een onlangs uitgevoerde operatie.

Lees ook: Ducati slaat keihard toe, Petrucci het snelst halverwege laatste dag
Lees ook: Complicaties na operatie houden Iannone langs de kant

Samengestelde lijst na drie dagen
Nagenoeg alle coureurs (top 20) noteerden hun snelste rondetijd van de test gedurende de derde en afsluitende testdag. Bovengenoemde uitslag is dan ook tevens de samengestelde uitslag na drie dagen.

Onderstaand de gereden rondetijden tijdens de derde en afsluitende dag:

 

Handige links Sepang Test 2019:

Tijdschema en volledige uitslagen
Fotoalbum

 

 
Failed to get data. Error:
Photos Library API has not been used in project 814642671959 before or it is disabled. Enable it by visiting https://console.developers.google.com/apis/api/photoslibrary.googleapis.com/overview?project=814642671959 then retry. If you enabled this API recently, wait a few minutes for the action to propagate to our systems and retry.

2019 MotoGP kalender:

 • 10 maart Qatar* – Losail International Circuit
 • 31 maart Argentinië – Termas de Río Hondo
 • 14 april Americas – Circuit of the Americas
 • 05 mei Spanje – Circuito de Jerez
 • 19 mei Frankrijk – Le Mans
 • 02 juni Italië – Autodromo del Mugello
 • 16 juni Catalunya Barcelona – Catalunya
 • 30 juni Nederland – TT Circuit Assen
 • 07 juli Duitsland – Sachsenring
 • 04 augustus Tsjechië – Automotodrom Brno
 • 11 augustus Oostenrijk – Red Bull Ring – Spielberg
 • 25 augustus Groot Britannië – Silverstone Circuit
 • 15 september San Marino – Misano World Circuit
 • 22 september Aragón – MotorLand Aragón
 • 06 oktober Thailand – Chang International Circuit
 • 20 oktober Japan – Twin Ring Motegi
 • 27 oktober Australië – Phillip Island
 • 03 november Maleisië – Sepang International Circuit
 • 17 november Valencia – Ricardo Tormo

*Avondrace

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App