In Le Mans gaan zondagochtend om 11:00 uur de lichten op groen voor de vijfde Moto3 race van het seizoen. Hieronder lees je een aantal statistieken en leuke wetenswaardigheden voorafgaand aan de Franse Moto3 wedstrijd.

John McPhee heeft zich voor de derde keer in zijn Grand Prix-carrière op pole weten te kwalificeren. Dit is McPhee’s eerste start vanaf de eerste rij sinds hij vorig jaar derde werd in Valencia. Zijn beste resultaat tijdens zijn zes bezoeken aan Le Mans in de Moto3 is een achtste plaats in 2014.


Na zich via Q1 geplaatste te hebben is John McPhee de eerste coureur geworden die de snelste tijd in Q1 neerzette en zich vervolgens op pole wist te kwalificeren sinds deze nieuwe kwalificatieopzet dit jaar werd geïntroduceerd in de Moto3 klasse.


De enige coureur die een Moto3 race in Le Mans vanaf pole wist te winnen, is Maverick Viñales die in 2013 de race in de lichtste klasse wist te winnen na ook in de kwalificatie het snelst te zijn geweest.


Tony Arbolino heeft zich als tweede gekwalificeerd op de grid, wat zijn beste kwalificatieresultaat is sinds hij vorig jaar op pole stond tijdens de Grand Prix in Valencia.


Ai Ogura voltooit de eerste rij van de startgrid, dit is zijn beste kwalificatie in wat pas zijn  negende Grand Prix start in zijn carrière is. Ogura is de derde Japanse coureur die zich in de top drie weet te kwalificeren sinds de openingsrace van het jaar. De andere twee zijn Kaito Toba en Tatsuki Suzuki.


Na zijn eerste podiumfinish onlangs in Jerez heeft Tatsuki Suzuki zich als vierde gekwalificeerd, dit is de eerste keer dat hij zich in twee opeenvolgende Grand Prix weekenden op de eerste twee startrijen plaats voor de race sinds Italië en Catalunya vorig jaar.


Vanaf de middelste plaats op de tweede rij vertrekt Gabriel Rodrigo, die zich hiermee voor de derde achtereenvolgende keer in de top zes heeft gekwalificeerd. Tijdens zijn drie bezoeken aan Le Mans in de Moto3 klasse heeft Rodrigo nog geen enkele keer punten gescoord en moest hij in 2015, 2016 en 2018 vroegtijdig de race verlaten.


Marcos Ramirez heeft zich als zesde gekwalificeerd, zijn beste kwalificatieresultaat sinds hij vorig jaar de derde snelste was tijdens de kwalificatie in Brno. Vorig jaar beëindigde hij de Moto3 race in Frankrijk als derde, zijn meest recente podiumplaats.


Raul Fernandez en Sergio Garcia kregen zaterdag een gridpenalty van 12 plaatsen, waardoor er zondag voor het eerst sinds de introductie van de Moto3 klasse in 2012 acht Honda coureurs  in de top acht op de grid zullen staan.

 

Handige links SHARK Helmets Grand Prix de France:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App