In Le Mans gaan zondagmiddag om 14:00 uur de lichten uit voor de vijfde MotoGP race van het seizoen. Hieronder lees je een aantal statistieken en leuke wetenswaardigheden voorafgaand aan de Franse MotoGP wedstrijd.

Marc Marquez heeft zich voor de 83e keer in zijn Grand Prix-carrière op de pole gekwalificeerd, de 55e keer in de koningsklasse (48,6%), wat gelijk is aan het aantal van Valentino Rossi die de tweede plaats inneemt op de lijst van coureurs met de meeste pole positions in de klasse achter Mick Doohan (58). Van zijn 46 overwinningen in de klasse heeft Marquez er 32 gewonnen na zich binnen de top drie te hebben gekwalificeerd (69,6%).


Dit is Marc Marquez’ vierde pole op Le Mans in de koningsklasse. Tijdens zijn drie vorige poles heeft hij na afloop van de race twee keer op het podium gestaan, waaronder een overwinning in 2014.


Op de tweede plaats staat Danilo Petrucci, die zijn beste kwalificatieresultaat behaalde sinds hij vorig jaar ook tweede was op de Sachsenring. Dit is Petrucci’s achtste start vanaf de eerste rij in wat is zijn 122e race in de MotoGP klasse. Vorig jaar eindigde hij als derde, zijn meest recente podiumplaats.


Top Independent Team coureur Jack Miller completeert de eerste startrij, wat zijn beste kwalificatieresultaat is sinds hij vorig jaar ook derde werd in Japan.


De derde Ducati coureur, Andrea Dovizioso, staat voor de tweede achtereenvolgende keer aan het hoofd van de tweede startrij.


Na dit jaar zich voor het eerst via Q2 te hebben geplaatst voor Q1 heeft Valentino Rossi zich op de vijfde plaats gekwalificeerd als de snelste Yamaha coureur, wat zijn beste kwalificatie op Le Mans is sinds hij in 2017 tweede was in de kwalificatie. Alle drie zijn drie overwinningen in Le Mans kwamen nadat hij zich in de kwalificatie binnen de top zes had geplaatst.


Franco Morbidelli voltooit de tweede rij, de derde keer dit jaar dat hij zich op één van de eerste twee startrijen heeft gekwalificeerd.


Takaaki Nakagami, die dit jaar voor het eerst ten val kwam in Q2, heeft zich op de zevende plaats weten te kwalificeren, wat zijn beste kwalificatieresultaat is sinds hij de overstap naar de MotoGP klasse heeft gemaakt.


De derde Honda coureur, Jorge Lorenzo, die met zes Grand Prix-overwinningen de meest succesvolle rijder op Le Mans is, heeft zich als achtste gekwalificeerd, wat zijn beste kwalificatieresultaat is sinds hij zich dit jaar bij Honda in dienst is en de eerste keer dat hij zich op de eerste drie rijen heeft gekwalificeerd.


De derde startrij wordt afgesloten met Aleix Espargaró, zijn beste kwalificatieresultaat en het beste voor een Aprilia coureur sinds hij vorig jaar de achtste snelste kwalificatietijd in Valencia liet noteren.


Fabio Quartararo, die op pole stond tijdens de Spaanse GP, heeft zich als tiende gekwalificeerd, wat de eerste keer is dat hij zich niet heeft gekwalificeerd op één van de eerste drie startrijen op de grid.


Maverick Viñales, die twee jaar geleden de MotoGP race in Le Mans won, heeft zich als vierde Yamaha-rijder op de elfde plaats weten te kwalificeren. Dit is het slechtste kwalificatieresultaat van Viñales sinds hij vorig jaar ook elfde was in Maleisië.


Pol Espargaró, die in Q2 crashte, zette geen tijd in en kwalificeerde zich daarom op de twaalfde plaats, hoewel dit het beste kwalificatieresultaat is voor een KTM coureur in Le Mans sinds hij in 2017 achtste was.


Johann Zarco, die vorig jaar in Le Mans op pole stond, heeft zich als 14e gekwalificeerd en dat is zijn beste kwalificatie sinds hij dit jaar bij KTM is gaan rijden.


Cal Crutchlow heeft zich op de vijftiende plaats weten te kwalificeren, wat zijn slechtste kwalificatieresultaat is sinds zijn zestiende plaats in 2017 tijdens de Grand Prix in Valencia.

 

Handige links SHARK Helmets Grand Prix de France:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App