Onder mooie weersomstandigheden werden zaterdag de kwalificatietrainingen en eerste races afgewerkt tijdens de road races in Hengelo GLD. John Smits en Gunter Verbrugge pakten de pole position in de ONK-BK Zijspannen en Marc Beltman won de eerste race in NK Classics-IHRO. Erno Kostamo en Matthieu Lagrive waren het snelste in de BeNeLux Trophy.

De internationale wegraces op de Varsselring in Hengelo GLD wordt dit jaar al voor de 52e keer verreden. Het evenement werd vrijdagavond door organisator Hamove afgetrapt met een rijdersparade vanaf het circuit naar het dorpscentrum van Hengelo waar een rijderspresentatie plaatsvond. Zaterdagmorgen begon de actie op de Varsselring waarbij er voor iedere klasse, 9 in totaal, twee kwalificatietrainingen op het programma stonden. Voor de NK Classics – IHRO en Camathias Cup werd er aan het einde van de dag de eerste race verreden.

Hierbij het algemene verslag van de zaterdag in Hengelo GLD. Het artikel over de kwalificaties van het Internationale Road Race Championship (IRRC) bestaande uit de Superbike en Supersport klasse is te lezen via: https://bit.ly/2VsqWOx

ONK-BK Zijspannen
Voor de ONK-BK Zijspannen is het evenement in Hengelo GLD de eerste ronde van het seizoen 2019. Op voorhand beloofde het al een interessante strijd te worden met twee snelle 600cc WK-spannen in het veld tegenover de 1000cc ONK combinaties. Zevenvoudig wereldkampioen Tim Reeves is met zijn bakkenist Mark Wilkes naar Hengelo GLD gekomen als voorbereiding op de Isle Man TT en ook Bennie Streuer staat met zijn Kawasaki ZX-6R krachtbron aan de start met zijn Franse bakkenist Kevin Rousseau. In de trainingen bleek  het 1000cc span van John Smits en Gunter Verbrugge het snelste te zijn en zij stonden dan ook na beide sessies bovenaan op de tijdlijst. Reeves-Wilkes kwalificeerden zich als tweede, ondanks technische problemen in de tweede training. Deze training werd ook vroegtijdig beëindigd nadat de Franse bakkenist Freddy Leslubez uit de bak van Wout Vermeule was gevallen. De verrassing kwam van Hilbert Talens en Frank Claeys die een derde tijd op de klokken wisten te brengen. Streuer-Rousseau moeten zondag vanaf plaats vier beginnen aan de races voor Wiggert Kranenburg en Jermaine van Middegaal.

BeNeLux Trophy
De BeNeCup is dit jaar omgeturnd naar de BeNeLux Trophy, waarbij net als voorheen wordt gereden in de Superbike en Supersport klasse. Veel rijders uit het IRRC zagen we ook terug in de BeNeLux Trophy. De Fin Erno Kostamo stond na twee kwalificaties bovenaan op de tijdlijst in de BeNeCup Trophy Superbike voor Didier Grams. De Nederlander Virgil-Amber Bloemhard noteerde een keurige derde tijd bij zijn comeback in de wegrace. Thijs Peeters was zevende achter Roger Bantli, Marek Cerveny en Yan Ancia. Mike Cleutjens plaatste zich als twaalfde voor de races en Marcel Zuurbier klokte een zeventiende tijd. In de BeNeLux Trophy Supersport was het Matthieu Lagrive die als in het IRRC de snelste tijd wist te noteren voor zijn landgenoot Pierre-Yves Bian. Christian Schmitz is zondag de derde coureur op de voorste startlinie. Michael Hofman mag vanaf rij twee vertrekken met een zesde tijd. Ilja Caljouw en Jorn Hamberg plaatsten zich met een zevende en achtste tijd ook binnen de top-tien. Randy van Hees was dertiende en Rick Smits vierentwintigste.

NK Classics-IHRO
Marc Beltman en Jan Frank Bakker waren de snelste rijders in de kwalificaties van de NK Classics-IHRO. Het verschil tussen de twee was slechts 0.113 seconde in het voordeel van Beltman. Geoffrey Vreugdenhil mocht zaterdagmiddag als derde vertrekken in de eerste race van het weekend. In de eerste race van zaterdagmiddag bleek Beltman iets over te hebben ten opzichte van Bakker en de wedstrijd op zijn naam te schrijven. Het tweetal was duidelijk een maatje te groot voor de rest van het veld. Vreugdenhil werd derde, maar omdat hij buiten mededinging meedeed ging de laatste podiumplaats naar Guus van Gool. Een bijzondere vermelding is er voor Ton Groot die als zevende over de finish kwam. Groot reed namelijk 50 jaar geleden in 1969 al zijn eerste race op de Varsselring.

2-Stroke, Belgian Twin Trophy en Camathias Cup
De laatste jaren staat er in Hengelo GLD ook een 2-stroke klasse op het programma, waarbij er gereden wordt met 125cc, 250cc, 350cc en 500cc motoren. Na twee kwalificaties was de Brit Luke Notton het snelste op zijn Harris TZ 350cc. Gerard Rike en Bernard Depierreux waren tweede en derde. Michael Hofman was het rapste van de 125cc rijders met een vierde tijd. De Belgian Twin Trophy komt voor het eerste in actie op de Varsselring. Laurent Hoffmann was het snelste in de trainingen voor Marcel Zuurbier en Nico Verelst. In de Camathias Cup ging de winst in de eerste race van het weekend naar Hendrik Jonker en Patricia Visscher.

Handige links International Road Races Hengelo (GLD)

Tijdschema en volledige uitslagen
Fotoverslag

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App