Smits Racing stopt na twintig geweldige jaren met zijspanracen

34
smits-racing
Smits Racing | foto© Henk Teerink

Smits Racing zal vanaf 2020 niet meer actief deelnemen aan zijspanwedstrijden. John Smits en Gunter Verbrugge stoppen op hun hoogtepunt, want de laatste IDM wedstrijd op de Hockenheimring wisten zij winnend af te sluiten. Wel zal de stichting van Smits Racing zich blijven in zetten voor de promotie van de zijspansport.

John Smits begon in 2000 met zijspanracen. Smits was altijd al een motorsportfanaat in hart en nieren en toen hij de kans kreeg om in een zijspan te stappen, had hij gelijk de smaak te pakken. Het plezier stond jarenlang voorop bij het team van Smits Racing. Van het seizoen 2013 werd Gunter Verbrugge de vaste bakkenist van Smits, nadat ze in 2012 bij hun eerste race gelijk op het podium stonden. Het plezier bleef een hele belangrijke factor, maar de prestaties gingen ook snel omhoog. Smits Racing begon wedstrijden te winnen in het ONK Zijspannen en streed mee voor de titel. Ook werden Smits en Verbrugge tweemaal Belgisch kampioen. Afgelopen jaar deed Smits Racing tot de laatste wedstrijddag mee voor de titel in de sterke IDM Zijspannen competitie. Smits en Verbrugge wonnen twee races in het IDM 2019, waaronder de laatste race van het seizoen in Hockenheim. De combinatie pakte deze overwinning door in de laatste ronde op spectaculaire wijze een ander span te passeren.

Dit bleek tevens de laatste race van Smits Racing te zijn, een prachtig afscheid na twintig geweldige jaren in de zijspansport. De reden om te stoppen is een samenloop van omstandigheden, zoals Smits het zelf uitlegt. In de zijspannen zal je in de komende jaren over moeten stappen naar een 600cc, de krachtbron waar ook in het WK mee wordt gereden. De overstap kost veel geld en daarnaast ben je een paar jaar kwijt om met dit nieuwe chassis uit de voeten te kunnen. Dat ziet de 54-jarige Smits in deze fase in zijn carrière niet meer zitten. Daarnaast heeft de 57-jarige Verbrugge ook onlangs aangegeven te stoppen, omdat hij vanwege lichamelijke problemen het niet meer kan opbrengen als bakkenist. Na goed overleg met alle teamleden heeft Smits besloten te stoppen met zijspanracen. Wel zal de stichting van Smits Racing zich in blijven zetten voor de promotie van de zijspansport en daarnaast andere race activiteiten ondersteunen, zoals het driftraces waar zoon Nando aan deelneemt.

John Smits: ‘We stoppen op ons hoogtepunt, maar dat was vooraf niet het plan. We wilden stoppen wanneer de rondetijden achteruit gingen, maar we waren dit jaar sneller dan ooit te voren. Het is een samenloop van omstandigheden waardoor we deze keuze gemaakt hebben. Onder andere de overstap naar de 600cc die eraan zit te komen in combinatie met mijn leeftijd. Een zeer belangrijke factor daarin is ook het stoppen van Gunter. Hij is één van de beste bakkenisten van de wereld en voor mij zeker de beste. Sinds hij in de bak is gekomen, hebben we enorme stappen gemaakt. Hij is zo sterk, fit en gemotiveerd, dat is ongekend. Nu Gunter vanwege lichamelijke problemen moet stoppen, heb ik niet de ambitie om nog met een andere bakkenist verder te gaan. Ik wil alle teamleden en mensen die ons in al die jaren op wat voor manier hebben gesteund bedanken. Veel vrienden hebben ons gesponsord in de loop der jaren en nieuwe sponsoren zijn vrienden geworden. Ik ben trots op ons als team en wat wij bereikt hebben zowel op als naast de baan! Onze hoofdsponsor de laatste jaren was Bert Schepens met zijn bedrijf B. Schepens Grond- en Infrawerken. Bert en zijn vrouw Yvonne zijn prachtige mensen en hebben een heel speciaal plaatsje in ons team gekregen. Bert hielp daarnaast ons ook altijd met tactische analyses en dat hielp ons enorm tijdens de trainingen en races. We kunnen als team terugkijken op een geweldige tijd. De zijspannen zitten in mijn hart en ga er alles aan doen om de sport zo goed mogelijk te blijven promoten!’

 

Handige links IDM Hockenheim 2019:

Tijdschema en volledige uitslagen
Fotoverslag

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App