SOBW Supermoto Asfalt Challenge: Tessels wint 4 races

23
Jasper Iwema (251) voor Jos Koelewijn (24) | foto© Motografie

Tijdens de GAMMA Racing Days op 6 en 7 augustus werd op het nabijgelegen TT Junior Track de  SOBW Supermoto Asfalt Challenge met overmacht door Wayne Tessels gewonnen. De coureur uit Lopik had alleen op zondag tijdens de eerste race flinke concurrentie. De overige races won hij met afstand.

Op zaterdag kwam Tessels geen moment in gevaar tijdens de beide races. Walid Soppe kon Tessels in de eerste race goed volgen maar moest na enkele ronden toch het gas iets terugnemen. Jos Koelewijn verspeelde zijn kansen al direct bij de start door zijn motor te laten afslaan. Hierdoor keek hij meteen al tegen een flinke achterstand aan. Uiteindelijk werd hij toch nog derde achter Soppe. In de tweede race viel Soppe uit na een fout bij de start. Koelewijn was wel goed weg maar moest zijn meerdere erkennen in Tessels. Jasper Iwema startte beide races achteraan doordat hij zich niet kon kwalificeren. Hij werd toch nog vierde ( eerste race) en derde (tweede race).

Close finish
De eerste race op zondag kende een close finish. Tessels kwam met slechts 0,4 seconden voorsprong op Iwema als eerste over de streep. Koelewijn zat daar vlak achter en werd met 0,5 seconden achterstand derde. De drie coureurs waren duidelijk een maatje te groot voor de rest van het deelnemersveld. Alleen Milan Merckelbagh werd niet op een ronde gezet en kwam een halve minuut na de drie over de streep.

Rug toekeren
Tijdens de tweede race deed ook WK Moto3 coureur Bo Bendsneyder mee. Ook hij moest toezien hoe Tessels opnieuw het veld de rug toekeerde en zijn vierde overwinning van het weekend pakte. Bendsneyder werd op 3 seconden achterstand tweede. Iwema en Koelewijn streden om de derde plek waarbij Iwema deze net voor de streep voor zich opeiste.

Wayne Tessels: “Op zaterdag had ik eigenlijk een iets te zachte band onder de motor gelegd waardoor ik merkte dat hij op ’t eind toch wat begon te glijden. We hadden eigenlijk iets meer grip nodig maar ik kon de wedstrijden wel goed uitrijden. Deze SOBW wedstrijden zijn voor ons een goede training tijdens de lange zomerstop van het Superstock seizoen. Daarnaast kun je bij de SOBW veel rijden en is het ook goed om wedstrijden te blijven rijden. Als ik moet kiezen tussen alleen trainen of ook wedstrijdmeters maken dan kies ik voor het laatste.”

Jasper Iwema: “De motor was op zaterdag niet op tijd klaar voor de kwalificatie waardoor ik alleen de races kon rijden. Het was wel een nadeel dat ik achteraan moest starten. Die eerste race verliep niet goed, ik maakte een fout bij de start waardoor de motor afsloeg. De race daarna ging het wel beter. Alleen hebben we nog wat problemen met de remmen van de motor, daar moeten we nog wat op verzinnen. Deze competitie is leuk om te doen en een goede training voor mij.”

Jos Koelewijn: “Ik ben dit jaar overgestapt van de scooters naar een Supermotard motor. Het rijden op een scooter vergt ook veel tijd in sleutelen en die tijd is op dit moment beperkt. Toen in Spa heb meegedaan smaakte dat naar meer en heb ik besloten om een nieuwe Supermotard aan te schaffen. In deze competitie kan ik sparren met Wayne, Bo en Jasper en dat is erg gaaf. Ik kan nog veel leren op deze motor dus dit is een gave nieuwe uitdaging. Ik kon niet alle races direct achter Wayne rijden, als dat wel zo was dan had ik wat kunnen afkijken en me misschien nog meer kunnen opladen en net een beetje extra kunnen doen. Voorlopig moet ik mijn meerdere erkennen maar ik ben een slechte verliezer dus ik ga er vol voor de komende races.”

Volledige uitslagen:

Dit seizoen nog te verrijden SOBW races

  • 27 augustus Veldhoven (circuit de Landsard)
  • 10 september Berghem (Circuit Park Berghem)
  • 24 september Zwolle (Wijthmenerplas)
  • 22 oktober Croix-en-Ternois 4 uurs race