Meerdere IDM-races op het circuit van Zolder werden op de finishlijn beslist. Ilya Mikhalchik en Bastien Mackels wonnen in de Superbike. Er was ook Nederlands succes met overwinningen voor Victor Steemen en Dion Otten in de IDM Supersport 300, en met podiumplaatsen voor Sander Kroeze en Team Streuer.

IDM Superbike Race 1: Mikhalchik wint na sensationele slotronde
De leider in het kampioenschap, Ilya Mikchalchik, vertrok vanaf pole position in Zolder met Bastien Mackels en Julian Puffe naast hem op de voorste startrij. Mackels pakte kopstart in de eerste manche en wist zich al snel een seconde los te rijden van Mikhalchik en Puffe. Voor de rest van het veld was dit drietal duidelijk een maatje te groot. Het gat tussen Mackels en Mikhalchik bleef de hele race ongeveer een seconde, terwijl Puffe moest lossen. In de slotfase wist Mikhalchik langzaam naar Mackels toe te rijden en de slotronde werd het heel spannend. Mikhalchik ging in de aanval en wist op de finishlijn de Belg Mackels van een thuisoverwinning af te houden. Het verschil tussen de twee was 0.025 seconde. Puffe werd derde, terwijl Stefan Kerschbaumer eenzaam zijn Yamaha naar de vierde plaats stuurde.

Pepijn Bijsterbosch ging vanaf de tweede rij als vijfde de eerste bocht. De BMW-coureur kwam in een mooi en grote groep terecht die in gevecht waren voor de vijfde plaats. Na zeventien ronde werd Bijsterbosch negende achter Dominic Schmitter, Jan Halbich, Daniel Kartheininger en Toni Finsterbusch, maar net voor Lucy Glockner. Bobby Bos voerde daarachter het groepje aan voor de elfde positie met Ricardo Brink en Mathieu Gines in zijn achterwiel. Brink moest in het tweede deel van de race iets lossen en werd dertiende. Gines wist in de laatste ronde Bos te verschalken, waardoor de jonge Nederlander twaalfde werd. Bram Lambrechts kwam net buiten als zestiende over de finish.

IDM Superbike Race 2: Mackels wint zijn thuiswedstrijd
Mackels was ook het snelste weg in de tweede manche. Daarachter had Bijsterbosch ook een geweldige start want hij veroverde de tweede plaats in de eerste ronde. De beide Alpha Racing Van Zon BMW rijders en Jan Halbich verloren door een incident in de eerste ronde veel tijd; Mikchalchik zakte terug naar de zevende plaats en Puffe zelfs naar de laatste positie. Halbich viel helemaal uit de race. Brink reed ook een sterke openingsfase en wist door meerdere inhaalacties op te schuiven naar plaats acht, gevolgd door Bos. Mackels wist een grote voorsprong op te bouwen en nadat hij de eerste race net zijn overwinning verspeelde, kwam hij nu wel als eerste over de finish. Voor de tweede plaats ontstond er een mooi groepje met Bijsterbosch, Kartheininger, Kerschbaumer, Finsterbusch, Schmitter en ook Mikhalchik sloot aan. In het tweede deel van de race wist Kerschbaumer zich los te rijden en om zo tweede te worden.

Daarachter bleven Fintsterbusch, Kartheininger en Bijsterbosch met elkaar in gevecht voor de derde plaats. Bij in het ingaan van de laatste ronde probeerde Bijsterbosch twee rijders te passeren. In deze poging crashten Bijsterbosch en Finsterbusch samen. Kartheininger pakte daardoor zijn eerste IDM-podium. Mikhalchik had de groep moeten laten gaan, maar werd wel vierde. Puffe bekroonde zijn geweldige inhaalrace met een vijfde plaats en Schmitter werd zesde. Bos wist in de laatste ronde Brink nog te passeren en kwam zo netjes als zevende over de finish. Gines en Jan Mohr maakten de top-tien compleet, terwijl Lambrechts met een veertiende plaats twee punten pakte.

IDM Supersport Race 2: Enderlin wint opnieuw, Kroeze op het podium
In de eerste race op zaterdagmiddag ging de winst naar Max Enderlein. Marc Buchner had met een tweede plaats de leiding overgenomen. Kevin Wahr kwam als lijstaanvoerder naar Zolder, maar moest door een kapot motorblok starten met een geleende motor en kwam in de eerste race niet verder dan een zevende plaats. Sander Kroeze had zich als vierde gekwalificeerd en was keurig vijfde geworden in de eerste race. Vasco van der Valk moest, nadat hij zich verremde in de eerste race, vanaf achter in het veld naar voren zien te komen en werd nog vijftiende in de eerste manche. De Benro Racing rijder vertrok zondagmiddag in de tweede race vanaf plaats zeven. Koen Zeelen ging niet van start, want hij brak een middenvoetsbeentje bij een crash in de eerste vrije training.

Bij de start van de tweede race op zondagmiddag waren het opnieuw Enderlein en Buchner die zich wat los wisten te rijden. Het tweetal raakte flink met elkaar in gevecht verwikkeld, waardoor in het tweede deel van de race Daniel Rubin en de sterke rijdende Kroeze konden aansluiten. Enderlein bleek het sterkste en pakte de dubbel in Zolder en tevens de leiding in het kampioenschap. Buchner werd tweede, maar Kroeze maakte zijn geweldige weekend compleet door zijn eerste podium te scoren. In de laatste ronde wist de 16-jarige coureur Daniel Rubin nog te verschalken in één van de chicanes. Daarachter reed Dennis Lippert in vijfde positie met Van der Valk en Dominik Rubin vrij kort achter hem. Lippert wist Van der Valk net voor te blijven. Dominik Rubin zakte in de slotfase terug en werd zevende. Wahr eindigde met zijn geleende motor als achtste.

IDM Supersport 300 Race 1: Otten verslaat Steeman op de streep, Mijwaart wint in Yamaha R3 Cup
Victor Steeman en Dion Otten hadden samen al de dienst uitgemaakt tijdens de trainingen. Het tweetal was ook het sterkste in de race, alleen Toni Erhard kon nog enigszins aanhaken. Otten en Steeman maakten er een mooie strijd van en wisselden regelmatig van positie. Op de streep was Otten 0.062 seconde eerder met zijn Honda, dan Steeman met zijn KTM. Erhard werd derde. Daarachter was er bloedstollend gevecht met een grote groep rijders voor de vierde plaats. Mijwaart werd de winnaar van het duel en won daarmee tevens de Yamaha R3 Cup wedstrijd. Finn de Bruin eindigde kort daarachter en werd tweede van de Yamaha Cup rijders. Thom Molenaar kon ook terug kijken op een sterke race en pakte zijn eerste podiumplaats in de Yamaha R3 Cup, door achter Troy Beinlich als zevende te finishen. Jeffrey Buis en Milan Merckelbagh raakten elkaar in de voorlaatste ronde, waardoor ze even buiten de baan kwamen. Merckelbagh werd nog achtste en Buis werd achter Ewald ’t Hoen en Niek van den Broek elfde. Noah Bronkhorst maakte ook deel uit van de groep, maar hij crashte in de laatste ronde. Bronkhorst pakte zijn motor nog weer op en werd twaalfde.

IDM Supersport 300 Race 2: Steeman deze keer voor Otten over de meet
In de tweede race zagen we hetzelfde beeld en waren Steeman en Otten een maatje te groot voor de concurrentie. Deze keer was het echter Steeman die met de winst aan de haal ging en daardoor aan de leiding blijft staan in het IDM kampioenschap. Erhard werd net als in de eerste race derde. Drie Yamaha-rijders vochten voor de vierde plaats en opnieuw bleek Mijwaart het sterkste te zijn. Mijwaart pakte daarmee de dubbel in de Yamaha R3 Cup. Merckelbagh werd vijfde en De Bruin zesde, waarmee hij tweede werd in de Yamaha R3 Cup. Buis reed lang in derde positie, maar zakte in de slotfase terug met motorproblemen. Hierdoor nam Molenaar de derde plaats over in de Yamaha R3 Cup en pakte zijn tweede podium van de dag. Bronkhorst en Van den Broek finishten als negende en tiende, waarmee zij vierde en vijfde werden in de Yamaha R3 Cup.

IDM Zijspannen Race 2: Sattler-Neubert winnen voor Streuer-Daalhuizen
Josef Sattler en Uwe Neubeurt wonnen zaterdagmiddag al de eerste race in Zolder en zij sloegen ook toe in de tweede manche op zondagmiddag. Bennie Streuer en Gerard Daalhuizen, die derde waren geworden in de eerste race, pakten wel de leiding, maar moesten deze later afstaan aan de Duitse combinatie. Streuer en Daalhuizen kwamen wel als tweede over de finish, waardoor zij nu na vier wedstrijden gelijk in punten staan met Sattler-Neubert.

Andre Kretzer en Bjorn Bosch leken af te stevenen op de derde plaats, maar zij kregen technische problemen. De Zwitsers Andres Nussbaum en Manuel Hirschi profiteerden en pakten de laatste podiumplaats. Deze had misschien ook voor John Smits en Gunter Verbrugge kunnen zijn, aangezien zij in de beginfase reden in vierde positie reden voordat zij ook uitvielen met technische problemen. Kranenburg-Van Middegaal en Vermeule-De Vries haalden de eindstreep ook niet. Hilbert Talens en Frank Claeys werden negende en mede door de vele uitvallers scoorden Ilse de Haas en Ferry Segers een mooie top-tien klassering. Jord Klok en Gerrit Garritsen werden elfde.

De volgende ronde van het IDM kampioenschap zal over drie weken (27 t/m 29 juli) plaatsvinden op het semipermanente circuit van Schleiz.

 

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl WebApp via: pwa.racesport.nl

 

Handige links IDM Zolder:

Tijdschema en volledige uitslagen
Fotoverslag