Team Streuer en Team Reeves wisten beiden een race te winnen voor de ONK Zijspannen in Hengelo GLD. Jorn Hamberg leverde een uitstekende prestatie met een dubbele overwinning in de BeNeLux Supersport en Thijs Peeters wist een race te winnen in de BeNeLux Superbike. Hierbij het verslag van de wedstrijden op de Varsselring.

Er hing een gezellige en gemoedelijke sfeer tijdens de 52e internationale wegraces op de Varsselring in Hengelo GLD. De IRRC-wedstrijden werden gewonnen door Davey Todd en Matthieu Lagrive. Het volledige verslag over de IRRC-wedstrijden is te lezen via: bit.ly/2JArdYH. Ook werden er wedstrijden gereden voor de BeNeLux Trophy, NK Classics-IHRO, Camathias Cup, 2-Stroke en Belgian Twin Trophy.

ONK-BK Zijspannen
Veel drama en spanning in de eerste race van het seizoen voor de ONK Zijspannen. Tim Reeves en Mark Wilkes stonden als tweede getraind, maar moesten vanwege technische problemen vanuit de pitstraat starten. Polesitters John Smits en Gunter Verbrugge waren als snelste weg, maar in de eerste ronde ging de koppeling kapot en moesten zij uitvallen. Daardoor ontstond er aan kop een mooie strijd tussen drie combinaties. Hilbert Talens ging met Frank Claeys in de beginfase aan de leiding gevolgd door Bennie Streuer met Kevin Rousseau en Wiggert Kranenburg met Jermaine van Middegaal. Streuer-Rousseau rijden, net als Reeves-Wilkes, met hun 600cc span tegen de 1000cc spannen uit het ONK. Het drietal wisselde regelmatig van positie, maar halverwege de race wisten Streuer-Rousseau de leiding te pakken en die wisten zij vast te houden tot aan de finish. Talens-Claeys zagen een sterke uitslag verloren gaan door technische problemen. Kranenburg-Van Middegaal namen daardoor de tweede positie over en de Franse combinatie van Michael Ouger en Sebastien Seret werden derde. Reeves-Wilkes kwamen snel naar voren na hun start vanuit de pitstraat, maar zij kregen later weer te kampen met technisch ongemak.

Ook in de tweede race pakten Smits-Verbrugge kopstart, maar ook deze keer vielen zij al naar een ronde uit. Talens-Claeys namen de leiding over kort gevolgd door Streuer-Rousseau. Reeves-Wilkes moesten ook in de tweede race vanaf de laatste positie vertrekken. Vervolgens liet Reeves zien waarom hij zevenvoudig wereldkampioen is. Binnen twee ronden lagen Reeves-Wilkes op een derde plaats en halverwege de race sloten zij aan bij de twee vechtende leiders. Binnen een ronde wisten de Britten voorbij te komen aan de twee Nederlandse combinaties. Kort voor het einde kwam er een rode vlag vanwege een crash. Reeves-Wilkes werden tot winnaars uitgeroepen voor Talens-Claeys en Streuer-Rousseau.

BeNeLux Trophy Superbike
De BeNeCup is dit jaar omgeturnd naar de BeNeLux Trophy. In de Superbik-klasse was Didier Grams in de eerste manche oppermachtig en leidde hij de wedstrijd van start tot finish. Op het moment dat Grams over de finish kwam was er ook een rode vlag voor een crash van Sander Cleassen en Roger Bantli. De Belg en Zwitser vochten voor de laatste podiumplaats met Yan Ancia kort daarvoor. Vanwege de rode vlag werd het eindresultaat bepaald aan de hand van de achtste doorkomst en werden Cleassen en Bantli uit de uitslag. Thijs Peeters schoof daardoor op naar de derde plaats en scoorde daarmee een podium op zijn BMW van Peeters Racing. Mike Cleutjens eindigde op zijn Yamaha R1 van Maatwerk in Zink Racing als vijfde.

In de tweede race ging Grams niet van start en was het Ancia die de leiding pakte. Bloemhard en Peeters wisten in de loop van de race naar de leider toe te rijden. Peeters zat aan het achterwiel van Ancia, toen de Belg een remfout maakte. Peeters nam de leiding over en wist daardoor de wedstrijd te winnen. Bloemhard profiteerde ook van de fout van Ancia en werd tweede. Ancia zelf mocht als derde rijder mee naar het podium. Cleutjens werd opnieuw vijfde.

BeNeLux Trophy Supersport
Michael Hofman pakte de leiding na de start van de eerste BeNeLux Supersport race en kreeg David Datzer, Ilja Caljouw en Jorn Hamberg met zich mee. Het kwartet met daarbij drie Nederlanders maakten er een mooie strijd. Hofman moest in de loop van de race de top-drie laten gaan. Caljouw deed het meeste kopwerk met Hamberg in zijn wiel. Datzer kon volgen, maar niet aanvallen. Caljouw maakte echter twee keer een remfout in de Molenbocht. Na de eerste keer kon Caljouw weer voorbij komen aan Hamberg, maar de tweede keer in de voorlaatste ronde bleek de beslissing van de wedstrijd. Hamberg wist Caljouw achter zich te houden en de race op zijn naam te schrijven. Datzer viel in de laatste ronde terug, waardoor Hofman het Nederlandse podium compleet maakte.

In de tweede race wist Datzer in de beginfase een gat te slaan, maar dit kwam voornamelijk omdat Hamberg en Caljouw het daarachter met elkaar aan de stok hadden. Hamberg wist Caljouw van zich af te schudden en zette de achtervolging in op Datzer. Ook Caljouw versnelde, maar het was te laat om de aansluiting bij de voorste twee te vinden. Hamberg sloeg toe in de laatste ronde in de Molenbocht en stak binnendoor bij Datzer. Hierdoor wist Hamberg zijn tweede wedstrijd van de dag te winnen. Datzer en Caljouw werden tweede en derde. Hofman finishte als vierde en Randy van Hees scoorde een zesde plaats.

Belgian Twin Trophy
De Belgian Twin Trophy, een klasse met tweecilinder prototype motoren, stond voor het eerste op het programma in Hengelo GLD. De eerste race was spannend van start tot finish, waarbij er drie rijders constant van positie wisselden. De Tsjech Petr Najman wist Laurent Hoffmann en Marcel Zuurbier op de finishlijn net achter zich te houden. In de tweede race maakte Hoffmann in de beginfase een remfout, waardoor hij de achtervolging in moest zetten. Uiteindelijk wist Hoffmann weer naar de leiding te komen en de race te winnen. Nico Verelst wist Zuurbier achter zich te houden voor de tweede plaats en Najman, de winnaar van de eerste race, werd vierde.

NK Classics-IHRO, 2-Stroke en Camathias Cup
Zondagmiddag werd de tweede race van he weekend voor de NK Classics-IHRO verreden. Net als in de eerste race was Marc Beltman het sterkste en Jan Frank Bakker opnieuw tweede. De derde plaats ging naar Geoffrey Vreugdenhil voor Guus van Gool. Ton Groot, die 50 jaar geleden (1969) al zijn eerste race reed in Hengelo GLD werd vijfde. De 2-Stroke wedstrijd werd gewonnen door Gerard Rike voor Luke Notton en Bernard Depierrex. Hendrik Jonker en Patricia Visscher wonnen net als zaterdag in de Camathias Cup.

Handige links International Road Races Hengelo (GLD)

Tijdschema en volledige uitslagen
Fotoverslag

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App