Ilja Mikhalchik mag zondag vanaf pole position proberen de IDM titel binnen te halen. In de IDM Supersport zijn er nog vier kanshebbers voor de titel. Kevin Wahr vertrekt vanaf pole met Sander Kroeze op een keurige tweede startplaats. Toni Erhard maakte een dure fout in de slotfase van de IDM Supersport 300 race, waardoor de winst ging naar Dion Otten. Team Kretzer won in de IDM Zijspannen en Team Sattler stelde de IDM titel veilig ten koste van Team Streuer.

In het weekend van 28 t/m 30 september vinden de finaleraces van het IDM kampioenschap plaats op de Hockenheimring. Op zaterdag waren de kwalificatietrainingen voor de diverse klassen en stonden er wedstrijden op het programma voor de IDM Supersport 300 en IDM Zijspannen.

IDM Superbike: Mikhalchik voor Mackels en Puffe, Brink snelste Nederlander
Ilya Mikhalchik en Bastien Mackels strijden in Hockenheim voor de IDM Superbike titel. De Belg Mackels moet om kampioen te kunnen worden wel 31 punten goedmaken op zijn concurrent uit Oekraïne. Mikhalchik leek in de kwalificaties geen last te hebben van enige druk, want hij stuurde zijn BMW naar de pole position. Zijn concurrent Mackels kwam tot een tweede tijd voor Julian Puffe. Puffe kwam op hoge snelheid ten val in de tweede kwalificatie, maar de Duitser bleef daarbij ongedeerd. Gastrijder Florian Alt opent de tweede startrij voor de Suzuki-rijders Dominic Schmitter en Toni Finsterbusch.

Ricardo Brink was tijdens de trainingsdagen goed onderweg met zijn Yamaha R1M van SWPN. Brink stond achtste na de eerste kwalificatie en was tiende na afloop van de tweede sessie. Ook Bobby Bos noteerde een goede tijden en vertrekt zondag naast Brink vanaf de vierde startrij. Voor Pepijn Bijsterbosch en Danny de Boer verliepen de kwalificaties teleurstellend. Bijsterbosch stond nog negende in de eerste kwalificatie, maar hij was één van de weinige rijders die zijn tijd niet wist te verbeteren in de tweede sessie. Bijsterbosch kwalificeerde zich als veertiende. De Boer heeft het hele weekend al last van zeer veel problemen met de grip en kwam niet verder dan een vijftiende positie. De Belg Bram Lambrechts zette een negentiende tijd op Hockenheim.

IDM Supersport 600: Wahr op pole en Kroeze keurig tweede in Hockenheim
Max Enderlein begint in Hockenheim als lijstaanvoerder aan het laatste evenement van het seizoen. Enderlein moet echter rijden met blessure, want drie weken geleden brak hij in Assen bij een crash zijn sleutelbeen. Ook Daniel Rubin, Marc Buchner en Kevin Wahr maken nog kans op de titel, zij staan respectievelijk 12, 31 en 44 punten achter Enderlein. Zaterdag werden er twee kwalificaties verreden, waarbij de snelste tijden werden gezet in de tweede sessie. Wahr, rijdend voor het Nederlandse MVR Racing, wist de pole position te pakken. Wahr was slechts 0.045 seconde sneller dan Sander Kroeze. MGM Racing rijder Kroeze kwalificeerde zich keurig als tweede en hij werd zelfs in zijn snelste ronde nog iets opgehouden. Daniel Rubin is zondag de derde coureur op de eerste startrij.

Buchner kwam tot een vierde tijd voor gastrijder Patrick Hobelsberger en Dominik Rubin. De geblesseerde Enderlein kwam tot een zevende tijd. De verschillen zijn klein in de top van het IDM Supersport veld want ook Christoph Beinlich en Vasco van der Valk wisten zich binnen een seconde te kwalificeren van Wahr. Van der Valk maakte in de tweede kwalificatie nog een onschuldige schuiver mee net als zijn teamgenoot Milan Merckelbagh, die zich een achttiende tijd noteerde. Koen Zeelen moet zondag vertrekken vanaf plaats eenentwintig en de Belg Arne de Wintere kwam tot een dertiende tijd.

IDM Supersport 300: Dramatisch einde voor Erhard, Otten wint Race 1
Op voorhand beloofde het een spannend titelgevecht te worden in de IDM en ONK Supersport 300 klasse tussen Toni Erhard en Victor Steeman. Het verschil tussen de twee rijders was slechts tien punten in het voordeel van Erhard in het IDM klassement. In de ONK tussenstand stond Steeman bovenaan, maar maakten ook Erhard en Otten nog kans op de titel. Enkel werd het duel al bijna beslist voordat de eerste training was verreden, omdat Steeman dit weekend niet rijdt in Hockenheim maar op Magny Cours in de World Supersport 300 klasse als vervanger van Koen Meuffels in het KTM Fortron Racing Team. Erhard moest alleen nog af zien te rekenen met Dion Otten, waar hij een voorsprong op had van zevenenveertig punten  bij de start van de eerste race.

Erhard was het snelste in de trainingen en mocht zaterdagmiddag vanaf pole position vertrekken voor Otten. Ook wordt dit weekend de Yamaha R3 Cup beslist. Finn de Bruin ging naar Hockenheim met een voorsprong van tweeëntwintig punten op zijn teamgenoot Kevin Mijwaart. Mijwaart was in de kwalificatie het snelste van de R3 Cup rijders en mocht naast Erhard en Otten vanaf de voorste startrij vertrekken. Erhard viel na de start ver terug en kwam pas als dertiende door na de eerste ronde. Vooraan wist Otten weg te rijden, maar Erhard kwam daarachter zeer sterk naar voren en wist in de slotfase zelfs aan te haken bij de leider.

Erhard ging als eerste de laatste ronde in met Otten in zijn wiel. Erhard had de IDM titel al bijna binnen, maar kwam ten val in de slotronde. Otten stuurde zijn Honda naar overwinning en blijft in de race voor de IDM titel, omdat Erhard geen punten scoorde. Het verschil tussen de twee rijders is nu 22 punten. In de ONK tussenstand is Otten nu Erhard zelfs gepasseerd en kan hij morgen de Nederlandse titel gaan binnenhalen. Wel moet hij daarvoor minimaal derde worden om Steeman te passeren. Troy Beinlich en Micky Winkler finishten als tweede en derde.

Winkler vocht in de groepje met vier Yamaha R3 Cup rijders, waarvan Buis de sterkste bleek te zijn en zijn vierde overwinning van het seizoen. Mijwaart werd tweede en hield de titelstrijd open. Joep Overbeeke werd derde, maar rijdt niet voor de punten waardoor De Bruin op plaats vier zestien punten greep. De Bruin verdedigt morgen een voorsprong van achttien punten in het Yamaha R3 Cup klassement ten opzichte van Mijwaart. Na afloop werd Beinlich vier plaatsen teruggezet omdat hij geen bandensticker had geplakt. Winkler werd daardoor tweede en Buis derde in de IDM uitslag.

IDM Zijspannen: Team Kretzer wint ingekorte race en Team Sattler grijpt de IDM titel
Dit weekend wordt ook de titel beslist in zowel het IDM als ONK Zijspannen. Voor beide kampioenschappen gaat het tussen Bennie Streuer met Gerard Daalhuizen en Josef Sattler met Uwe Neubert. In het IDM hadden de Duitsers voorafgaand aan het weekend twintig punten voorsprong en in het ONK gingen Streuer-Daalhuizen aan de leiding met dertig punten meer dan Sattler-Neubert. Met twee races te gaan op Hockenheim was dus in beide kampioenschappen de titelstrijd nog open.

Het was niet één van de titelkandidaten, maar André Kretzer en Bjorn Bosch die zaterdagmiddag vanaf pole position mochten vertrekken bij de eerste race. Sattler-Neubert waren tweede en Streuer-Daalhuizen noteerden een derde tijd in de kwalificaties. Streuer-Daalhuizen kenden een slechte start en lagen op een vijfde positie na de eerste doorkomst. Kretzer-Bosch pakten de leiding en kregen Sattler-Neubert achter zich aan. Het tweetal lag nog in dezelfde volgorde kort achter elkaar toen drie ronden voor het einde de rode vlag kwam vanwege een crash van Adam Treasure en Brad Gorrie. Streuer-Daalhuizen waren ondertussen naar de vierde plaats opgeschoven, maar ze kwamen de kwamen de derde combinatie van Mike Roscher en Anna Burkard maar niet voorbij.

De winst ging naar Kretzer-Bosch, maar de IDM titel ging naar Sattler-Neubert. Streuer-Daalhuizen staan nog wel bovenaan in het ONK klassement met 23 voorsprong op Sattler-Neubert. John Smits en Gunter Verbrugge wisten zich na een slechte start op te werken naar een zesde plaats. Hilbert Talens en Frank Claeys wisten het duel om de tiende plaats te winnen ten koste van Wiggert Kranenburg en Jermaine van Middegaal. Wout Vermeule en Johan de Vries werden twaalfde en Ilse de Haas en Ferry Segers eindigden net buiten de punten in zestiende positie. Zondag is de laatste race van het IDM Zijspannen seizoen.

 

Handige links IDM finale Hockenheim:

Tijdschema en volledige uitslagen
Fotoverslag