Er bestaat een kans dat de start van de eerste MotoGP race van het seizoen, zondag 10 maart aanstaande op het Losail International Circuit in Qatar, wordt vervroegd. De MotoGP coureurs hebben hierom gevraagd i.v.m. de veiligheid en Dorna CEO Carmelo Ezpeleta lijkt ermee in te stemmen.

Zondag 10 maart aanstaande wordt op het Losail International Circuit in Qatar de eerste MotoGP race van het seizoen verreden. Zoals de afgelopen jaren gebruikelijk worden de races van de VisitQatar Grand Prix ook dit keer weer verreden in de avonduren en bij kunstlicht.

Stond de MotoGP race het afgelopen seizoen om 19:00 uur lokale tijd op het programma, tijdens de 2019 editie wordt deze volgens het vrijgegeven tijdschema eerder uur later verreden en zullen de lichten pas om 20:00 uur (18:00 uur Nederlandse tijd) op groen gaan.

Niet iedereen is hier echter blij mee, dit bleek de afgelopen dagen tijdens de driedaagse Qatar Test op hetzelfde circuit. Met name tijdens de derde en afsluitende testdag kwamen een flink aantal coureurs in de slotfase van de sessie ten val – in hetzelfde uur van de dag waarin zondag 10 maart de MotoGP race wordt verreden – waarbij door veel coureurs de snel veranderende omstandigheden als belangrijkste oorzaak werden aangegeven. Met name de in de avonduren snel en sterk afnemende temperatuur in combinatie met een hoge luchtvochtigheid zouden gevaarlijke situaties opleveren.

Jorge Lorenzo was maandagavond één van de vele coureurs die ten val kwamen – zijn eerste crash in dienst van het Repsol Honda Team – en als eerste reageerde op de situatie.

Jorge Lorenzo: “Ik denk dat ik een serieus gesprek moet hebben met Carmelo Ezpeleta omdat hij de man is die beslist – en hem vraag om de start van de race hier met een uur te vervroegen. Dat zou beter zijn voor de veiligheid van de coureurs. Ik hoop dat het kan worden aangepast, met een half uur of nog liever zelfs een uur. Als we pech hebben, hebben we op de wedstrijddag opnieuw een hoge luchtvochtigheid, iets dat zoals we maandag hebben gezien erg gevaarlijk kan zijn.”

Inmiddels is bekend dat Ezpeleta niet onwelwillend tegenover het voorstel staat en in het belang van de veiligheid van de coureurs mee wil denken aan een oplossing.

Carmelo Ezpeleta: “Ik heb dinsdag met Jorge en een aantal andere coureurs gesproken. We zullen deze ontstane situatie goed moeten evalueren en bekijken. Er is op dit moment nog niets beslist maar als we de veiligheid van de coureurs kunnen verbeteren, dan zullen we dat zeker doen. Als de situatie daadwerkelijk gevaarlijk is, dan zullen er aanpassingen komen.”

Saillant detail is dat de MotoGP race in 2018 om 19:00 uur plaatselijke tijd verreden werd en dit seizoen dus een uur later op het programma staat. Het zal ons niet verbazen dat de start van de MotoGP race zondagavond 10 maart dus weer gewoon op hetzelfde tijdstip verreden wordt als een jaar geleden. De kans is echter wel heel groot dat in dit geval de Moto2 race verplaatst zal worden naar een later tijdstip en zondagavond de wedstrijddag in Qatar af zal sluiten.

Wordt ongetwijfeld vervolgd……

 

Handige links VisitQatar Grand Prix:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App