Steeman en Team Reeves winnen zaterdagraces in Most

282
idm-supersport-podium
Walid Khan (l) en Victor Steeman (m) - Most | foto© Damon Teerink

Gastrijder Victor Steeman heeft zaterdag de eerste IDM Supersport 300 race in Most op zijn naam geschreven. Walid Khan pakte bij zijn terugkeer knap de volle punten voor het IDM. Team Reeves won in de IDM Zijspannen. Een podiumplaats was er voor Smits Racing in de 1000cc categorie.

IDM Supersport 300: Steeman het sterkste in eerste race, Khan pakt volle punten bij terugkeer
Het was een drukke dag voor de IDM Supersport 300 rijders in Most, want naast twee kwalificaties stond er ook de eerste race op het programma. In de eerste kwalificatie was de baan nat, maar de Nederlanders voelden zich uitstekend thuis in deze omstandigheden. Victor Steeman was het snelste voor landgenoten Rick Dunnik en Melvin van der Voort. Voor de tweede kwalificatie was opnieuw gaan regenen. Het werd een rommelige sessie met drie rode vlag situaties. De top-drie bleef in de tweede sessie ongewijzigd. Walid Khan kwalificeerde zich als achtste voor de race net voor Ruben Bijman. De Pearle Gebben Racing coureur rijdt met een gebroken pols vanwege een crash in Schleiz, maar wist met een tweede tijd in Q2 zich wel als negende te plaatsen voor de race. Colin Velthuizen plaatste zich als tiende en moest samen met kampioenschapsleider Angelo Licciardi vanaf de vierde startrij.

Bij de start van de eerste race was de baan opdrogend, maar de rijders gingen wel van start op regenbanden. Voor Velthuizen eindigde de race al in de eerste ronde, toen hij crashte bij het uitkomen van de eerste bocht. Velthuizen, die derde staat in het kampioenschap, verliest daardoor dure punten in de strijd om de titel. Aan kop wist Steeman vanaf de eerste ronde een gat te slaan ten opzichte van de concurrentie. Steeman wist zijn voorsprong uit te bouwen naar zon tien seconden ten opzichte van de groep die vocht voor plaats twee. Steeman won de race, maar scoort geen punten omdat hij als WK gastrijder deelneemt.

De groep voor plaats twee vocht dus voor het volle puntentotaal in het IDM. Deze groep bestond uit zeven rijders met daarin vier Nederlanders. Er waren heel veel positiewisselingen. Uiteindelijk wist Khan in zijn eerste race na zijn terugkeer gelijk met het volle puntentotaal te pakken door tweede te worden. Licciardi deed goede zaken in de titelstrijd door derde te worden voor Dunnik, Bijman, Toni Erhard en de knap rijdende Van der Voort, die voor het eerst in de voorste groep reed. Roy Voermans reed achter deze groep naar een negende plaats. Deze klasse reed samen met de ADAC Junior Cup. In totaaluitslag werd Mieke Abbink eenendertigste en Corine Brandhorst vierendertigste.

IDM Zijspannen: Reeves (600cc) en Roscher (1000cc) winnen Race 1, podium voor Smits Racing
De startgrid voor de eerste race van de IDM Zijspannen was gebaseerd op slechts drie ronden in de eerset kwalificatie. De eerste kwalificatie werd vrijdagmiddag vroegtijdig beëindigd vanwege een zwaar ongeval van Michael Ouger en Sebastien Seret. Op het moment van schrijven hebben we nog geen nieuws over de verwondingen van de rijders. De tweede kwalificatie op zaterdagmorgen was nat, waardoor de tijd bleven staan uit de eerste ronden van de eerste kwalificatie. Tim Reeves en Mark Wilkes waren het snelste. John Smits en Gunter Verbrugge mochten naast de Engelse combinatie vanaf plaats twee vertrekken in de race, waarmee zij de snelste 1000cc combinatie waren. Wout Vermeule en Jarno Bouius hadden ook een uitstekende uitgangspositie, want zij mochten vanaf plaats vier aan de wedstrijd beginnen.

Bennie Streuer en Kevin Rousseau zijn dit weekend niet van de partij. Streuer liep flinke brandblaren op tijdens de races in Schleiz, omdat vanwege een elektronisch probleem de uitlaat die naast de piloot ligt enorm warm werd. Streuer koos ervoor om zich te richten op zijn herstel, omdat volgend weekend de belangrijkste WK-race van zijn seizoen op het programma staat tijdens de Gamma Racing Day op het TT Circuit Assen.

Aan het begin van de avond werd de eerste race van het weekend verreden op een grotendeels droge baan met natte plekken. Reeves-Wilkes waren ruim het snelste en wonnen opnieuw in de 600cc klasse, in een race die een ronde voor het einde werd afgebroken met een rode vlag vanwege crash van Helmut Lingen en Klaus Knobloch. Reeves-Wilkes blijven daarmee ongeslagen dit seizoen. Daarachter wonnen Mike Roscher met Anna Burkard in de 1000cc klasse. Roscher-Burkard nemen daarmee tevens de leiding over in het 1000cc klassement. Smits-Verbrugge vochten een mooi duel uit met Scott Lawrie en Emanuelle Clement en finishten als tweede.

Wiggert Kranenburg en Jermaine van Middegaal werden zesde in de 1000cc klasse, een plaats voor Vermeule-Bouius. Hilbert Talens en Luca Schmidt spinden in de tweede ronde, maar kwamen vervolgens nog weer terug naar de negende plaats. Jord Klok werd met Kevin Hirsch tiende en Rogier Weekers eindigde met Remco Moes als twaalfde. Josef Sattler en Uwe Neubert werden na een inhaalrace tweede in de 600cc klasse. Ilse de Haas en Ferry Segers zijn de enige Nederlandse combinatie in de 600cc categorie en zij werden achtste.

Zondag rijden de IDM Supersport 300 en IDM Zijspannen hun tweede wedstrijd in Most.