Steeman wint eerste WorldSSP300 race in Assen na tweestrijd met Di Sora

1132
Victor Steeman voor Samuel Di Sora | © Jan Timmerman – JTS Fotografie

Victor Steeman wint zijn thuisrace in Assen! De Nederlander wist samen met Samuel Di Sora weg te rijden in de eerste WorldSSP300 race en versloeg de Fransman in een spannende laatste ronde. Mirko Gennai pakte ruim achter de twee koplopers de derde plaats. Ruben Bijman finishte als negende.

Zaterdagmiddag om 12:40 uur begon het wedstrijdprogramma in Assen met de eerste race voor de World Supersport 300 klasse. Victor Steeman mocht vanaf pole position vertrekken. Het was zijn vierde pole uit zijn WK-carrière en zijn tweede in Assen. Naast Steeman op de eerste startrij stonden Samuel Di Sora en Inigo Iglesias. Ruben Bijman had zich als twaalfde gekwalificeerd voor de races, maar moest in de race nog wel een long lap penalty nemen vanwege een incident in Aragon. Wildcardrijders Sven Doornenbal en Thom Molenaar mocht respectievelijk als drieëntwintigste en achtentwintigste aan hun thuisrace beginnen. Het was 16 graden met een baantemperatuur van 26 graden toen de coureurs van start gingen voor een race over 14 ronden.

Steeman kwam uitstekend van de plek en dook als eerste de Haarbocht in. In de openingsronde wist de MTM Kawasaki coureur samen met Di Sora gelijk wat afstand te nemen van de rest van het veld. In de tweede ronde ging vanuit de tweede groep Iglesias, die was vertrokken van de eerste rij, onderuit. Bijman nam in deze ronde zijn long penalty, waardoor hij terugviel naar de staart van de top-twintig. In de vierde ronde waren er meer crashes van Dirk Geiger, Ton Kawakami en Humberto Maier. Aan kop wisten Steeman en Di Sora steeds verder weg te rijden van de grote groep die in gevecht waren voor de derde plaats. In deze club met rijders wist Bijman zich steeds verder naar voren te werken.

De groep voor de derde plaats brak in de loop van de race in tweeën. Vijf rijders bleven er over voor de derde plaats en Bijman kwam in het tweede deel van de groep te rijden. Steeman en Di Sora bleven lang goed samenwerken, waardoor zij het samen in de slotfase konden uitmaken wie de race zou gaan winnen. Di Sora ging als leider de laatste ronde in, maar de Fransman ging wijd in De Bult. Steeman nam de leiding over en wist met een goede lijn richting de GT-bocht de eerste positie vast te houden. Op de finish was het verschil slechts 0.038 seconde, maar het was genoeg voor Steeman om zijn thuisrace en zijn tweede race in het WK te winnen.

De strijd om de derde plaats werd gewonnen door Mirko Gennai voor Yuta Okaya, Hugo de Cancellis, Marc Garcia en Matteo Vannucci. Bijman kwam als negende over de eindstreep. Doornenbal finishte als twintigste en Molenaar werd tweeëntwintigste in de eerste World Supersport 300 race. Zondagmiddag om 13:45 uur rijden de World Supersport 300 coureurs hun tweede race op het TT Circuit Assen.