Steeman wint IDM SSP300 race op Red Bull Ring, Van Straalen vijfde in IDM SSP600

1057
Victor Steeman (72), Twan Smits (85) en Walid Khan (27) | Foto credit: Damon Teerink

Gastrijder Victor Steeman heeft de eerste IDM Supersport 300 race op de Red Bull Ring gewonnen. De winst in de tweede race ging naar de Belg Luca De Vleeschauwer. Glenn van Straalen werd met een vijfde plaats de beste Nederlander in de tweede IDM Supersport 600 wedstrijd.

Zondag was er een volle IDM wedstrijddag op de Red Bull Ring met in totaal maar liefst tien wedstrijden, die tussen 9:30 uur en 18:00 uur werden afgewerkt. In dit artikel een verslag van de IDM Supersport 600, IDM Supersport 300, IDM Zijspannen, Northern Talent Cup en Yamaha R3 bLU cRU Cup wedstrijden. De wedstrijden werden op enkele spetters na onder droge omstandigheden verreden. Een verslag over de IDM Superbike 1000 races is te lezen in een ander artikel op Racesport.nl.

IDM Supersport 600 – Race 2
Na de eerste race van zaterdag op een opdrogende baan, was zondagmiddag bij de start van de tweede race volledig droog. In de openingsfase wisten acht rijders zich los te rijden ten opzichte van de rest van het veld met aan de staart van deze club Glenn van Straalen. Kevin Wahr viel uit de groep, waardoor er een breuk ontstond. Halverwege de race ging van Straalen en kwam naar plaats vier. Op dat moment waren de eerste drie al wat los gereden en dat zou ook zo blijven. Patrick Hobelsberger won de race voor Valentin Debise en Thomas Gradinger. Van Straalen streed met Max Enderlein voor de vierde plaats, maar moest de Duitser in de laatste ronde net voorlaten. Milan Merckelbagh reed eenzaam naar een nette achtste plaats. Voor plaats negen werd door een grote groep rijders geknokt. De negende plaats ging naar Rob Hartog. Ook de 16-jarige Melvin van der Voort maakte deel uit van deze groep en werd twaalfde. De overige Nederlanders finishten als volgt: Joep Overbeeke (P15), Jeroen Hilster (P18) en Rick Dunnik (P20). Colin Velthuizen ging vanwege een probleem met de koppeling niet van start.

IDM Supersport 300 – Race 1
In dit veld stond ook WK-rijder Victor Steeman met een gastoptreden aan de start. Echter had Steeman een slechte start en leek zich te verschakelen. Walid Khan kwam wel goed weg en kon gelijk met de voorste rijders mee net als Twan Smits. Steeman wist zich ook snel door de groep te werken en was na drie ronden al op de eerste plaats te vinden. In de loop van de race werd de grote kopgroep door een aantal incidenten wat uitgedund tot negen rijders. Steeman bleef een hoog tempo rijden, waardoor de groep in de slotfase wat uit elkaar viel. Steeman won dan ook de race, maar scoort als gasrijder geen punten. Lennox Lehmann pakte het volle puntentotaal door in de laatste bocht nog voorbij te gaan aan Luca De Vleesschauwer. Smits vocht ook voor plaats twee en werd zesde. Khan viel in de slotfase wat terug en kwam als negende over de finish. Thom Molenaar finishte ook binnen de top-tien, terwijl zijn teamgenoot Sven Doornenbal veertiende werd. Luuk de Ruiter pakte zijn eerste IDM punt. Hij finishte als zestiende, maar door het ‘wegvallen’ van gastrijder Steeman werd hij als vijftiende van de vaste IDM rijders geklasseerd.

IDM Supersport 300 – Race 2
In de tweede race ging gastrijder Steeman niet van start, omdat hij zijn volledige testprogramma had afgewerkt en zijn vliegtuig moest halen. De race werd er niet minder spannend om, want er bleven gigantisch veel rijders lang bij elkaar. De kopgroep bestond lang uit achttien rijders met constante positiewisselingen. De Vleeschauwer was in de eerste race al dichtbij het volle puntentotaal, maar in de tweede race was het wel raak. De Belg finishte 0.012 seconde voor zijn teamgenoot Marvin Siebdrath en thuisrijder Leo Rammerstorfer werd derde. Khan werd op de zevende plaats de beste Nederander net achter de Belg Sasha De Vits. Smits werd tiende. Ook Doornenbal en Molenaar zaten in de voorste groep en finishten als vijftiende en zestiende. De Ruiter werd deze keer vijfentwintigste. Mieke Abbink was niet fit gedurende de wedstrijddag, waardoor ze geen uitslag kon scoren.

IDM Zijspannen – Race 2
In de IDM Zijspannen stonden er veel WK-combinaties aan de start en zij leverden een geweldige show af. De strijd om de winst ging tussen Todd Ellis met Emmanuelle Clement en Tim Reeves met Kevin Rousseau. Er werd zeer veel van positie gewisseld gedurende de race. Ellis en Clement waren net als in de eerste race van zaterdag het sterkste. Pekka Paivarinta en Ilse de Haas eindigden opnieuw met een vierde plaats net buiten het podium. Deze keer werden Josef Sattler en Luca Schmidt derde. Bennie Streuer werd met zijn gelegenheidsbakkenist Damien Common zevende. Wiggert Kranenburg met Jouk Hahn kwamen als twaalfde over de finishlijn. Jord Klok werd met Anschek zestiende en voorlaatste.

Northern Talent Cup – Race 2
Zaterdag had Loris Veneman in de eerste race zijn eerste podium gescoord op een opdrogende baan. Vandaag werd de tweede en tevens laatste Northern Talent Cup race van het seizoen verreden. Er bleef tot in de slotfase een kopgroep van achttien rijders bij elkaar, met ook daarin Veneman en Kas Beekmans. In de laatste ronden wisten Rossi Moor en Lorenz Luciano te ontsnappen. Moor kwam als eerste over de finish, maar kreeg na afloop een penalty waardoor hij drie plaatsen terug werd gezet in de einduitslag. De winst in de slotrace ging naar de Belg Luciano, die daarmee tweede in de eindrangschikking. Veneman en Beekmans streden in de grote groep om in eerste instantie plaats drie. Veneman kwam deze keer als zesde over de finish. Beekmans werd in het gedrang wat naar buiten gedrukt en kwam als twaalfde over de finish. Beekmans werd op een gedeelde zevende plaats wel de beste Nederlander in het eindklassement. Damian Boessenkool finishte als zeventiende.

Yamaha R3 bLU cRU Cup – Race 1 & 2
De racedag werd afgetrapt met de eerste race in de Yamaha R3 bLU cRU Cup. Er ontstond een kopgroep van vier rijders, maar door een crash van Sven Wind bleven er drie rijders over. Bryan Cohen won de race voor de Duitser Michel-Caspar Wiet en Senna van den Hoven. In de tweede race bleef er grote kopgroep bij elkaar van zeven rijders met vier Nederlanders en drie Duitse rijders. Uiteindelijk werd complete top-vier bezet door Nederland want Nick Roelfsema won de race voor Cohen, Van den Hoven en Wind. Maandag volgt er een volledig verslag van de Yamaha R3 bLU cRU Cup races op het TT Circuit Assen.