Sterk debuut 11-jarige Luuk de Vries in Spanje

6666
luuk-de-vries
Luuk de Vries | foto© Luuk de Vries Motorsport

Afgelopen jaar werd Luuk de Vries kampioen in de Molenaar NSF100 Cup en dit jaar komt hij uit in de Moto 5 klasse van de Mir Racing Cup in Spanje. De 11-jarige coureur reed er afgelopen weekend zijn eerste wedstrijd en kende een sterk debuut.

De Moto 5 klasse is een categorie met coureurs in de leeftijdsklasse van 10 tot 16 jaar, waar wordt geracet met 250cc 4-takt motoren met 22pk. Een sterk startveld met overwegend coureurs van de Spaanse nationaliteit, maar ook coureurs uit Frankrijk, Duitsland, Engeland, Portugal & Australië. Dit seizoen staan er 5 races op “kleine-” en 3 races op “grote circuits” gepland. Een mooie stap voor Luuk de Vries om zichzelf in Spanje verder te kunnen ontwikkelen en zich te meten met de snelste coureurs van zijn leeftijdsklasse.

In maart heeft De Vries tijdens de voorjaarstraining in Spanje al kennisgemaakt met de Moto 5 en afgelopen weekend ging het seizoen van start op Circuito Kotarr.

Zaterdag
Het doel van zaterdag was al het nieuwe leren kennen en vooral heel veel plezier maken. Op deze dag stonden er 4 trainingen en 2 kwalificaties gepland. De Vries bouwde de dag goed op en na iedere sessie legden we de focus op een bepaalde sector waar hij zichzelf kon verbeteren. Iedere sessie maakte de jonge Nederlander mooie stappen en bleef hij zichzelf qua rondetijden verbeteren, dit ondanks dat hij de vierde training voor een groot gedeelte moest laten schieten wegens een technisch probleem.

Er rijden 26 coureurs mee, waardoor er in 2 groepen gereden werd. In de hoofdrace mogen 18 coureurs meedoen en de overige coureurs rijden een zogenoemde “last-chance race”. Voor De Vries dus een mooi doel om zich te kwalificeren voor de hoofdrace.

Kwalificatie 1
Technisch probleem verholpen en vol vertrouwen de kwalificaties in. De races moeten verreden worden met dezelfde banden als in de kwalificatie, dus een setje nieuwe banden voor deze sessie. De Vries bouwde de kwalificatie heel goed op en wist zich bijna iedere ronde te verbeteren. Uiteindelijk een mooie p6 in de eigen groep.

Kwalificatie 2
De Vries ging als eerste de baan op en het tempo was gelijk hoog. In ronde 4 zat hij op zijn tijd van Q1. De Vries reed samen met een Spaanse rijder en hij hielp die jongen aan een snelle ronde. Toen hij de Nederlander voorbij kwam kon hij nog 3 ronden achter hem aan, waarna De Vries in de laatste ronde een 1.12.6 zette! Goed voor een 4e plek in de eigen groep.

Hierdoor mocht De Vries starten in de hoofdrace vanaf een mooie twaalfde plek, op slechts 1.457 van de pole. Een knappe prestatie gezien het merendeel van de cup hier op vrijdag nog getraind heeft en de baan compleet nieuw was voor de Nederlander.

Zondag
Op zondagochtend werd er besloten dat alles bij elkaar werd gevoegd en er toch één grote groep was van 29 coureurs.

Warm up
De Vries begon de dag heel sterk en wist zich op eigen kracht zonder sleepjes mooi door het veld te werken. Hij bouwde de sessie mooi op en verbeterde zich ronde na ronde. Uiteindelijk sloot hij de sessie af op een mooie achtste plek, met maar 0.7 sec. achter de snelste man. Een goede opsteker voor de races later op de dag.

Race 1
Van tevoren werd er besproken dat De Vries lekker zijn eigen ding zou doen. Goed starten en dan zien wat de race hem brengt. De Vries kende een goede start, maar verloor 2 posities in bocht 2. De Vries deed echt zijn best om de jongens voor hem in te halen, maar dit kostte helaas teveel tijd. Ondanks dat won hij de strijd in het groepje. Uiteindelijk reed hij een sterke race en finishte op p11! Gewoon een knappe prestatie en enorm veel geleerd.

Race 2
Na race 1 werden de momenten besproken waar hij in de eerste race tijd liet liggen. Dit ging met name om het later en harder remmen, zodat De Vries ook minder tijd verloor met inhalen. Opnieuw was er een goede start en kwam De Vries de eerste ronde door op p11. Hij kwam in een groepje terecht voor p9, en met een paar rondes lag de Nederlander ook op de 9e plek. Met 2 crashes voor zich reed hij op p7 en kon hij loskomen van het groepje om de rijder op p6 langzaam binnen te hengelen. De Vries had een goed tempo en kwam net voor het ingaan van de laatste ronde terecht bij de betreffende rijder. Dit betekende dat hij 1 ronde de kans had om deze voorbij te gaan. Hij liet dit niet lang duren en wist in bocht 2 de 6e plek over te nemen door een knappe uitremactie. Uitgerekend op het punt waar hij in race 1 juist niet sterk genoeg was! Gedurende de laatste ronde wist De Vries deze positie vast te houden en kwam hij na een hele knappe race als 6e over de finish, waarmee hij tevens ook de beste niet-Spanjaard werd!

De Vries bezet momenteel de achtste plek in het kampioenschap, en heeft zichzelf echt laten zien in zijn allereerste raceweekend in Spanje. Kortom, een blije Luuk & een trots team!

Het volgende Spaanse raceweekend voor De Vries is op 6 & 7 mei op Circuito Zuera.

Facebook | Instagram |  Twitter | Threads | YouTube

Dat kan d.m.v. een vrijwillige bijdrage via de betaallink vrijwillige bijdrage Racesport.nl  of door een bijdrage over te maken naar het volgende bankrekening nummer: