Bo Bendsneyder heeft van zich doen spreken tijdens de eerste vrije training van de Grand Prix of Qatar. De Nederlander voerde donderdag op het Losail International Circuit nagenoeg de gehele sessie het veld aan om uiteindelijk de eerste training van 2017 als zevende af te sluiten. Philipp Oettl was donderdagmiddag het snelst voor Joan Mir en Gabriel Rodrigo.

Op een droog maar bewolkt Losail International Circuit openden de Moto3 coureurs donderdagmiddag 16:00 uur (NL tijd) het 2017 MotoGP seizoen en de Grand Prix of Qatar.

Hoewel de rijders op een droog circuit hun sessie af konden werken ondervonden de coureurs uit de lichtste klasse van het MotoGP wereldkampioenschap wel de nodige hinder van de stevige wind die over het in de woestijn gelegen circuit raasde.

Bo Bendsneyder leek er in de beginfase niet echt veel moeite mee te hebben want na een kwartier was het de Nederlander die de lijst aanvoerde gevolgd door Nicolo Bulega, de vanuit de Red Bull MotoGP Rookies Cup overgekomen Ayumu Sasaki en de gecrashte Andrea Migno – de Sky Racing Team VR46 coureur kwam na tien minuten in de sessie ten val en verloor daarbij kostbare trainings minuten.

Halverwege de sessie was het nog steeds Bendsneyder die de lijst aanvoerde voor de naar de tweede plaats op de lijst gekomen Jorge Martin, Bulega, Sasaki en Migno terwijl Livio Loi op dat moment de achttiende rondetijd achter zijn naam had staan.

Terwijl er in het tweede deel een groot aantal rijders hun gereden rondetijden door de wedstrijdleiding geschrapt zagen worden vanwege het buiten de toegestane lijnen rijden kwam Migno met nog tien minuten te gaan terug op de baan na zijn crash in de beginfase van de sessie.

Met nog zeven minuten te gaan was het Joan Mir die als eerste onder de snelste tijd van Bendsneyder wist te duiken en naar de bovenste plaats op de lijst kwam. Na optimaal gebruik gemaakt te hebben van een slipstream ging de Leopard Racing coureur in de fout door zich rechtdoor te gaan.

Bendsneyder deed vervolgens nog een poging om terug te komen naar de bovenste plaats op de lijst maar de Red Bull KTM Ajo coureur moest deze strijd staken na één snelle sectortijd.

In de laatste minuut ging het spel vervolgens nog even flink op de wagen en wisten een groot aantal coureurs hun eigen snelste tijd nogmaals te verbeteren. Philipp Oettl ging daarbij het voortvarendst te werk en de Duitser dook met een ronde van 2’06.981 als enige onder de 2’07 grens.

Oettl sloot de eerste sessie van 2017 dus af als snelste af voor Mir, Gabriel Rodrigo die in de allerlaatste nog een stevige crash meemaakte (tweede in deze sessie) en met flinke highsider van zijn machine werd geworpen.

Juafran Guevara sloot de sessie af als vierde gevolgd door Romano Fenati en Marcos Raminez die optimaal profiteerde van een slipstream van Rodrigo maar deze in de laatste ronde moest bekopen met een crash aangezien hij de voor hem gecrashte Rodrigo niet meer kon ontwijken.

Na nagenoeg de gehele sessie bovenaan de lijst te hebben gestaan moest Bendsneyder uiteindelijk genoegen nemen met de zevende rondetijd voor Sasaki, Niccolò Antonelli en Adam Norrodin.

Loi zakte in de slotfase van de sessie nog van de vijfde naar de dertiende plaats op de lijst.

 

Handige links Grand Prix of Qatar:

Tijdschema en volledige uitslagen
Fotoverslag
Waar te volgen op TV
Het weer in Doha