Nog niet eerder was het zo duidelijk te merken: de invloed van een vroege start op de ontwikkeling van jonge wegracers. Maar afgelopen weekend in Assen was het overduidelijk dat de invoering van de Junior Cup, een activiteit van Circuit Rijvaardigheids Trainingen (CRT) en de KNMV, gestart in 1998, rijkelijk vruchten afwerpt.

Tijdens het Dutch Open op het Asser circuit werd een groot deel van de ereplaatsen en top-tien klasseringen opge‘ist door jongens die nog maar een paar jaar geleden op een Yamaha TZR 125 hun eerste racekilometers aflegden. In drie klassen kon een oud-CRTÕer na afloop op het hoogste plateau van het erepodium plaatsnemen en in twee klassen eindigden vijf voormalige Junior Cup rijders bij de eerste tien.

Henk de Vries, samen met Hennie Lentink de drijvende kracht achter CRT, zag het met voldoening aan: ,,Kijk, in de 125 werd Raymond Schouten eerste, Jarno van de Marel vierde en eindigden Johan Frederiks, Robbie Kiewit en Gert-Jan Kok als zevende, negende en tiende. In de 250 klasse was het al net zo.ÕÕ

De kwartliterklasse werd gewonnen door Peter Politiek die profiteerde van het uitvallen van Henk van de Lagemaat maar die het de routinier ook al aardig moeilijk had gemaakt. Ook hier waren de plaatsen vier, zeven, negen en tien, respectievelijk Stuart Voskamp, Bram Appelo, Allard Kerkhoven en Rafael Sinke, voor oud-leerlingen van de CRT instructeurs.

In de Superstock klasse was het zaterdags Robert de Vries die met een ronderecord voor deze klasse in 1:23:726 de pole position opeiste. Zondags tijdens de race moest hij door een lekke uitlaat de concurrentie laten gaan maar het was Didier van Keymeulen, alweer een leerling uit de CRT school die de overwinning in de wacht sleepte.

Een eervolle vermelding verdient ook Ghisbert van Ginhoven, voormalig Yamaha TZR 125 Junior Cuprijder en daarvoor al Nederlands kampioen bij de mini-bikes, die zevende werd in de Supersport klasse na bloedstollende gevechten met de mannen op de plaatsen acht tot en met vijftien. Ghisbert is een van de jongste zo niet de jongste deelnemer in de Supersport 600 klasse.

Dit jaar is de leeftijd voor deelname aan de Junior Cup verlaagd tot 12 jaar. En nu al blijkt dat dat een goede ontwikkeling is. Henk de Vries: ,,We hebben al een kampioen, de 12-jarige Joey Litjens. En de nummers twee en drie, Danny de Boer en Sam van Rens, hebben ook de minimumleeftijd. Het zijn jongens die overigens al jaren, soms al acht jaar, op een motor(tje) zitten. Hetzij op een crosser, hetzij op een mini-bike. Het beheersen van de motor is niet het grootste probleem, dat is het leren schakelen. Want dat waren ze nog niet gewend toen ze dit seizoen bij ons begonnen. Ik denk dat we samen met de KNMV de afgelopen jaren flinke stappen vooruit gezet hebben bij het aanboren van jeugdige talenten.

Want je ziet het aan de drie twaalfjarigen die hun oudere concurrenten de loef afsteken: er is echt wel jeugdig talent in Nederland. Misschien verhoudingsgewijs wel net zo veel als in Spanje en Itali‘, waar we met zijn allen wel eens jaloers naar kijken.ÕÕ