Superbike IDM Assen: Bijsterbosch twee keer op het podium

239
bijsterbosch
Jan Bühn, Werner Daemen en Pepijn Bijsterbosch | foto© Felix Wiesmann

Van 12 tot 14 augustus streek het Superbike IDM neer op de Drentse hei. Na een prima testdag in Hockenheim waren de verwachtingen op het ‘thuiscircuit’ hoog gespannen. Vanzelfsprekend wil je voor eigen publiek een mooie prestatie neerzetten. En dat heeft Bijsterbosch absoluut gedaan; sponsoren en supporters hebben in Assen kunnen genieten van twee prachtige resultaten.

Trainingen
De eerste twee vrije trainingen kennen een enigszins stroef begin, omdat de baan door een miezerig regentje lang nat blijft. ’s Middags klaart het op en verschijnen er weer snelle tijden op het scherm. Bijsterbosch heeft het tempo er gelijk goed in zitten; met aan het eind van de dag een achtste tijd overall en vierde bij de Stock.

Tijdens de kwalificaties op zaterdag doet Bijsterbosch er een flinke schep bovenop. Of beter gezegd; rijdt een flinke hap van zijn tijd af. Dat moet ook, want de concurrentie geeft eveneens goed gas. Dit resulteert in een zevende tijd en een plaatsje in de Superpole, waarin de snelste negen rijders in een tijdsbestek van tien minuten mogen knokken voor de definitieve plaats op de startgrid. Voor Bijsterbosch is het de eerste keer dat hij mag deelnemen aan de Superpole en doet dat boven verwachting goed. Met opnieuw een snellere tijd weet hij de vierde plaats overall voor zich op te eisen. In de Superstock is hij de derde man. Gloort er morgen een podiumplaats?

Race 1
De start is niet echt slecht, maar na wat getouwtrek in de eerste bochtensectie en een kleine touché  met teamgenoot Jan Bühn betekent dit na de eerste ronde een zevende plaats overall en een derde bij de Stock. Landgenoot Nigel Walraven, die een raketstart had, zit vlak voor hem en kan het tempo in het begin nog volgen. In de zevende ronde is Bijsterbosch hem voorbij en rijdt hij het ontstane gaatje naar Bühn gestaag dicht. De Oostenrijker Stefan Kerschbaumer zit ook op het vinkentouw, maar die moet met nog vijf ronden te gaan toch afhaken.

Wel maakt Wayne Tessels zijn opwachting en maakt er nog een mooi gevecht van om de zesde positie (overall). Tessels vormt geen gevaar voor de Superstock-uitslag, aangezien hij voor het Nederlands Kampioenschap rijdt. Toch is het ook de sportieve eer die telt en dat laten beide heren wel zien. Intussen is Bijsterbosch teamgenoot Bühn tot op het achterwiel genaderd en zet hem er in de voorlaatste ronde voorbij. Hij weet ook gelijk iets bij hem weg te rijden en behaalt hiermee een prachtige tweede plaats (5e overall) achter de oppermachtige Danny de Boer. Teamgenoot Bühn is derde, waardoor het Van Zon Remeha BMW team met twee man naar het podium mag.

Race 2
Bijsterbosch heeft een goede start en meteen in de eerste ronde al een mooie actie in de Ruskenhoek. Hiermee zit hij op de vierde plaats overall; een ronde later is hij ook de Superbiker Bastien Mackels  voorbij. Dit betekent dat Bijsterbosch in de beginfase de tweede plaats in de Superstock al in handen heeft. Hiermee is de klus natuurlijk nog niet geklaard. Florian Alt (Superbike) en teamgenoot Bühn komen zich namelijk melden. Halverwege moet Bijsterbosch zich gewonnen geven aan Alt, maar behoudt de tweede plaats in de Superstock.

Teamgenoot Bühn dringt voortdurend aan, maar het lukt hem niet om Bijsterbosch voorbij te komen. Bijsterbosch houdt de deur stevig dicht. In de voorlaatste ronde zit hij kort op Alt. In de Geert Timmer bocht houdt de Yamaha-coureur in, waardoor Bijsterbosch er bijna achterop rijdt. Hierdoor komt hij met minder snelheid uit de GT-bocht, waar Bühn vervolgens van lijkt te profiteren. Lijkt, want het is Bijsterbosch die voor hem de Haarbocht instuurt en zijn voorsprong gedurende de laatste ronde niet meer uit handen geeft. Dit betekent opnieuw een fantastische tweede plaats (vierde overall). Net als in de eerste race wordt het Superstock-podium gevormd door De Boer, Bijsterbosch en Bühn. Teammanager Werner Daemen is een tevreden man.

Pepijn Bijsterbosch: “Ik had er vooraf wel op gerekend dat ik dit weekend mee kon vechten om de podiumplaatsen, maar dat ik twee keer als tweede over de streep kom is boven verwachting. We hebben met het hele team een prima prestatie geleverd; alles klopte gewoon dit weekend. En helemaal mooi als er dan zo veel fans voor mij naar Assen zijn gekomen. Ik wil al mijn sponsoren en supporters dan ook van harte bedanken voor hun steun.”

Dankzij deze twee prachtige resultaten is Bijsterbosch inmiddels opgeklommen naar de vijfde plaats in de tussenstand. Met nog twee raceweekenden op het programma is in theorie een derde plaats nog mogelijk, maar dan zal er nog menig robbertje moeten worden uitgevochten met teamgenoot Bühn. Landgenoot De Boer lijkt af te stevenen op het kampioenschap.

De volgende races vinden plaats op de Lausitzring van 16 tot 18 september, waar het Superbike IDM meerijdt in het programma van het World Superbike.