Danny de Boer wist afgelopen seizoen de IDM Superstock 1000 titel in de wacht te slepen. Met deze titel op zak stapte de coureur de afgelopen winter over van Yamaha naar BMW. Het deerde de coureur uit Staphorst echter niet; de winst in de eerste IDM Superbike 1000 race van het seizoen ging afgelopen weekend op de Nürburgring namelijk naar Van Zon-Remeha-BMW coureur Danny de Boer.

Na zeven maanden winterstop klonk afgelopen weekend op de Nürburgring het startschot voor een nieuw IDM seizoen. Reikhalzend werd er door de coureurs, teams en fans naar uitgekeken aangezien het de afgelopen maanden lange tijd onzeker was aangezien de vorige promotor Moto Events het bijltje er na vorig seizoen bij neergooide, het lange tijd onduidelijk was hoe de nieuw organisatie eruit kwam te zien en hoe de nieuwe opzet en klasse indeling uit zou pakken.

Wie zich er vooral niet druk om maakte was de regerend IDM Superstock 1000 kampioen Danny de Boer. De coureur uit Staphorst maakte de afgelopen winter de overstap van het SWPN / Stichting Zorgeloos Kind Yamaha Team naar het Van Zon-Remeha-BMW Team reisde maar met één doel af naar het historische circuit in de Eiffel.

De Staphorster maakt deel uit van een zeer sterk en professioneel team waar hij met Markus Reiterberger (D), Jan Bühn (D)en Arnaud Friedrich (D)een aantal sterke teamgenoten treft. Het doel van De Boer was de afgelopen weken dan ook duidelijk, het zich zo snel als mogelijk eigen maken van de snelle BMW en zo snel als mogelijk competitief zijn op de voor hem nieuwe machine.

Twee weken terug kende De Boer al een goede opwarmer door tijdens de Nederlandse ronde van het World Superbike kampioenschap in Assen op zijn nieuwe BMW S 1000 RR aan de start te verschijnen in de STK1000 klasse. Met een vierde plaats in deze wedstrijd liet de 2016 IDM Superstock 1000 kampioen al zien een snelle leerling te zijn.

Deze goede vorm bracht de Nederlander afgelopen weekend mee naar de Nürburgring. Tijdens de op zaterdag verreden kwalificaties maakte De Boer zijn bedoelingen meteen al duidelijk. Tot aan de laatste seconde van de tweede kwalificatie werd om elke duizendste van een seconde gestreden en uiteindelijk leverde de Superstock 1000 kampioen van 2016 dit de tweede plaats op de eerste startrij op, vlak achter zijn ervaren teamgenoot Reiterberger.

Zondag tijdens de eerste wedstrijd, een wedstrijd die al in de eerste ronde onderbroken werd vanwege een stevige regenbui en later herstart werd op een natte – maar later tijdens de wedstrijd opdrogende baan, kon De Boer meteen met de snelsten mee. Ondanks dat een poging om weg te rijden niet slaagde greep De Boer wel de winst in deze race door in de laatste ronde met een late uitremactie Reiterberger terug te verwijzen naar de tweede plaats.

“Een spectaculaire race,” oordeelde De Boer na afloop. “Ik wilde tijdens de race een beetje een voorsprong op zien te bouwen, maar slaagde daar niet in aangezien de baan steeds meer opdroogde. Met de overwinning ben ik echter niet minder gelukkig.”

In de tweede race was het gevoel bij de Nederlander volledig omgedraaid. Waar Reiterberger de kopstart pakte crashte De Boer al in de eerste ronde. Na afloop liet de winnaar van de eerste wedstrijd weten flink te balen van deze onnodige crash, een crash die volgens eigen zeggen geheel zijn eigen fout was. In de haast om direct het gaatje naar de sterk gestarte en aan de leiding rijdende Reiterberger te willen dichten remde hij te laat met als gevolg het voorwiel weg, een crash en een vroegtijdig einde van de race.

Ondanks de crash in de tweede race kan De Boer toch terugkijken op een geslaagd eerste optreden in de IDM Superbike 1000 klasse. Na in 2016 diverse wedstrijden gewonnen te hebben op een Yamaha blijkt de coureur uit Staphorst dit seizoen op een BMW opnieuw met de snelsten mee te kunnen in het prestigieuze Duitse wegrace kampioenschap. Een prestatie van formaat!!

 

Handige links IDM kampioenschap Nürburgring:

Tijdschema en volledige uitslagen
Livestream
Fotoverslag