SuperCup 1000: Van der Sluis verslaat Nieman en Vlaar in spannende eerste race

430
Danny van der Sluis verslaat Frank Nieman en Nick Vlaar in Race 1 | Foto credit: Jan Timmerman - JTS Fotografie

Danny van der Sluis verslaat zijn titelconcurrent Frank Nieman in de eerste ONK SuperCup 1000 wedstrijd op het TT Circuit Assen en vergoot zijn leidende positie in het kampioenschap. Nick Vlaar finishte als derde en pakte zijn eerste podiumplaats in deze klasse.

Danny van der Sluis en Frank Nieman, beiden afkomstig uit Staphorst, gaan het zaterdag 10 oktober uitmaken wie zich Nederlands kampioen in de ONK SuperCup 1000 klasse van het seizoen 2020 mag noemen. Regerend kampioen Van der Sluis begon met 7(000) punten meer aan het evenement. Nigel Walraven begon als nummer drie in het klassement aan de races gevolgd door Vasco van der Valk en Renzo van Emmerik.

Kwalificatie
De baan was nat in de kwalificatie, maar de omstandigheden werden gedurende de sessie steeds iets verder op. Het leverde een in ieder geval een verrassende uitslag op. De Duitser Daniel Kirchhoff had duidelijk het beste gevoel in deze lastige omstandigheden. Kirchhoff draaide constant de snelste tijden en was uiteindelijk een seconde sneller dan de eveneens verrassende nummer twee; Roel Hoekstra. Nieman deed goede zaken door zich als derde te kwalificeren. Ives Aerts, Michel Visser en Rick Kooistra plaatsten zich op de tweede startrij. Van der Sluis stond na de kwalificatie voor een uitdaging, aangezien hij slechts als tiende plaatste voor de races. Ook Walraven had het zeker niet makkelijk, want hij kwalificeerde zich als zeventiende net achter zijn Druijff Racing Kawasaki teamgenoten Alexander Klaassen en Van der Valk. Hun teammanager Erwin Druijff rijdt vandaag ook mee en deed het beter met een achtste rondetijd. Druijff kwalificeerde zich met Renzo van Emmerik en Jolanda van Westrenen op de derde startrij.

Race 1
Bij de start van de race was de baan zo goed als droog. Nieman pakte kopstart en wist gelijk weg te rijden. Polesitter Kirchhoff ging in de eerste ronde in de fout in de Ramshoek. Nick Vlaar kende een sterke openingsfase en kwam vanaf de tweeëntwintigste startplaats naar de tweede positie. Ook Van der Sluis kwam al snel naar de derde plaats. Van der Sluis was in de tweede ronde iets te enthousiast in de GT-bocht, toen hij zich kort achter Vlaar verremde. Vlaar wist naar het achterwiel van Nieman te rijden. Van der Sluis moest na actie in de GT-bocht, zich eerst weer voorbij Van Emmerik zien te werken. Vervolgens draaide Van der Sluis de snelste rondetijden en wist hij aan te haken bij de twee leiders.

Het werd een spannend gevecht vooraan tussen de drie rijders vooraan. Met nog drie ronden te gaan ging Van der Sluis in de aanval. Binnen één ronde wist hij eerst Vlaar en toen Nieman te passeren. Vlaar moest vervolgens lossen, maar Nieman gaf niet op. Het was erg spannend in de laatste twee ronden, maar Van der Sluis wist de eerste plaats vast te houden. Nieman werd tweede en baalde omdat hij belangrijke punten in de titelstrijd verloor. Vlaar pakte zijn eerste podiumplaats van het seizoen. Van der Valk kwam vanaf de zesde startrij snel naar voren en zijn opmars eindigde op een vierde positie op de finishlijn. Walraven moest eerst even op gang komen, maar hij wist in de loop van de race naar de vijfde plaats te komen. Van Emmerik finishte als zesde gevolgd door Van Westrenen, Thijs Peeters, Hoekstra en Toine Gierkink.

Kampioenschap
Van der Sluis heeft goede papieren om vanmiddag in de tweede race zijn titel te prolongeren. De coureur van het TT Racing Team heeft twaalf punten meer dan Nieman. De strijd om de plaats drie is nog erg spannend. Walraven heeft 7800 punten op plaats drie. Van der Valk en Vlaar hebben beiden 6900 punten en Van Emmerik begint met 6400 punten aan de laatste race van het seizoen.

Handige links finale races OW Cup Assen 2020:

Bent u een trouwe bezoeker van deze website, wilt u ons werk mede ondersteunen en daarnaast ook nog eens regelmatig kans maken op fantastische prijzen?
Word dan nu Racesport.nl supporter. Middels een vrijwillige bijdrage van minimaal € 15,00 mag u zich met recht een trouwe Racesport.nl supporter* noemen. Als Racesport.nl supporter ondersteunt u niet alleen het werk van de Racesport.nl redactie maar dingt u ook nog eens regelmatig mee naar fantastische prijzen. De acties hiervoor en uitslagen hiervan worden vanaf nu uitsluitend en exclusief middels een speciale Racesport.nl supporters nieuwsbrief gepubliceerd en bekend gemaakt.
Ook Racesport.nl supporter worden? Dat kan via de volgende betaallink:  ING – Betaalverzoek

* Racesport.nl bezoekers betalen minimaal € 15,00 en zijn daarmee een seizoen lang als Racesport.nl supporter verbonden aan de site. In januari ontvangt u automatisch een e-mail met de vraag of u zich opnieuw voor een seizoen wilt aanmelden.
Bij betaling graag uw e-mailadres vermelden waarop u de nieuwsbrief wenst te ontvangen. Een e-mail sturen naar [email protected] kan ook.