Halverwege de acht uren durende Suzuka 8H race is het het Kawasaki Racing Team Suzuka 8H dat aan de leiding rijdt voor het Yamaha Factory Racing Team en Red Bull Honda.

Zondagochtend om 11:30 uur plaatselijke tijd (04:30 uur Nederlandse tijd) gingen in Suzuka de lichten op groen voor de 42e editie van de Coca Cola Suzuka 8 Hours. Nadat de weersomstandigheden – regen en harde wind – zaterdag nog zorgden voor een afgelasting van de Top 10 Trial ging de wedstrijd zondagochtend van start op een volledig droog Japans circuit.

Bij de start was het Sylvain Guintoli (Yoshimura Suzuki Motul Racing) die de leiding nam en in de eerste ronden het uit 64 bestaande startveld aanvoerde. FCC TSR Honda France (Josh Hookes, Freddy Foray en Mike di Meglio) volgde op de tweede plaats voor Yamaha Factory Racing Team (Katsuyuki Nakasuga, Alex Lowes en Michael van der Mark), Kawasaki Racing Team Suzuka 8H (Leon Haslam, Toprak Razgatlioglu en Jonathan Rea) en Red Bull Honda (Stefan Bradl, Takumi Takahashi en Ryuichi Kiyonari).

Niet veel later ontstond er een safetycar situatie naar aanleiding van een crash van MobiusGreen Yao Kawasaki.

Vervolgens was het Team SRC Kawasaki France die als eerste team binnenkwam voor de eerste pitstop en rijderswissel terwijl er op de baan opvallend veel schuivers te bekennen waren.

Als snel werd het steeds duidelijker dat de strijd vooraan het veld zal gaan tussen Kawasaki Racing Team Suzuka 8H, het Yamaha Factory Racing Team en Red Bull Honda. Deze drie teams vormen halverwege de race in genoemde volgorde halverwege de race dan ook de top drie. Opvallend is wel dat bij Kawasaki gedurende de eerste vier uur uitsluitend Haslam en Rea in actie kwamen en Razgatlioglu vooralsnog binnen blijft en dat bij Red Bull Honda Ryuichi Kiyonari wel met de helm op en pak in de pitbox te zien was maar ook nog geen meter heeft gereden.

De vierde plaats halverwege de race is in handen van FCC TSR Honda France (Josh Hookes, Freddy Foray en Mike di Meglio), Yoshimura Suzuki Motul Racing (Sylvain Guintoli, Yujio Kagayama en Kazuki Watanabe), Yart Yamaha (Nicolo Canepa, Broc Parkes en Marvin Fritz), de na een penalty vanuit de pitstraat en met 90 seconden straftijd gestarte MuSASHi RT HARC-PRO. Honda (Xavi Forés, Dominique Aegerter en Ryo Mizuno), S-Pulse Dream Racing.Iai (Tommy Bridewell en Bradley Ray), KYB Moriwaki Racing (Yuki Takahashi, Tomoysoshi Koyama en Troy Herfoss) en het Honda Suzuka Racing Team (Yuda Kamei, Daijiro Hiura, Jun Tadokoro).

Nederlanders en Belgen
Bollinger Team Switzerland (Nigel Walraven, Danny Buchan en Osama Deguchi) neemt halverwege de race de zeventiende plaats in, VRD Igol Pierret Experiences (Xavier Simeon, Florian Alt, Florian Marino) na een val van Simeon de zevenenveertigste terwijl Eva RT Webike Tati Team Trickstar (Bastien Mackels, Kevin Denis en Julien Enjolras) op de achtenvijftigste plaats rijden.

Weer
Vooralsnog is het nog steeds droog maar de Japanse weersvoorspellers geven aan dat er een kans bestaat dat er rond de klok van 17:00 uur (na 5,5 uur race) een regenbui kan komen.

Voor de volledige uitslagen (per uur) en waar te volgen op TV verwijzen wij jullie naar onderstaande links.

 

Handige links 2019 editie Suzuka 8H:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV 
Fotoverslag

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App