De voor zaterdag in Suzuka op het programma staande Top 10 Trial is vanwege de slechte weersomstandigheden op het Japanse circuit afgelast. Het Yamaha Factory Racing Team vertrekt hierdoor zondag vanaf de pole tijdens de 42e editie van de Suzuka 8H aangezien het team met Katsuyuki Nakasuga, Alex Lowes en Nederlander Michael van der Mark in de gelederen vrijdag het snelst was tijdens de reguliere kwalificatietrainingen.

Niet alleen tijdens de Tour de France speelt het weer deze dagen een grote rol, ook tijdens de 2019 editie van de Suzuka 8H zorgde een harde wind en hevige regenval zaterdag voor het nodige ongemak.

Zo stonden er voor zaterdag nog een vrije training en de Top 10 Trial – een kwalificatiesessie waarin de snelste tien teams uit de reguliere kwalificatie strijden voor de beste 10 startposities voor de zondag te verrijden race. Maar waar men al een aantal dagen bang voor was in Suzuka gebeurde – de verwachtte regen en harde wind was daar – met als gevolg dat het onverantwoord was om de baan op te gaan. De wedstrijdleiding kon dan ook niets anders doen dan beide sessies te af te lassen.

 

Door het niet doorgaan van de Top 10 Trial werd besloten dat de uitslag van de reguliere kwalificaties de startopstelling bepaald voor de zondag te verrijden race.

Het Yamaha Factory Racing Team (Katsuyuki Nakasuga, Alex Lowes en Michael van der Mark) vertrekt hierdoor zondag vanaf de pole voor Kawasaki Racing Team Suzuka 8H (Leon Haslam, Toprak Razgatlioglu en Jonathan Rea) en Red Bull Honda (Stefan Bradl, Takumi Takahashi en Ryuichi Kiyonari).

De vierde startplaats werd zo een prooi voor MuSASHi RT HARC-PRO. Honda (Xavi Forés, Dominique Aegerter en Ryo Mizuno gevolgd door Yoshimura Suzuki Motul Racing (Sylvain Guintoli, Yujio Kagayama en Kazuki Watanabe), Yart Yamaha (Nicolo Canepa, Broc Parkes en Marvin Fritz) en FCC TSR Honda France (Josh Hookes, Freddy Foray en Mike di Meglio).

Als achtste kwalificeerde zich au.Teluru SAG RT (Kosuke Akiyoshi, Tetsuda Nagashima en Taiga Hada) voor S-Pulse Dream Racing.Iai (Tommy Bridewell en Bradley Ray) terwijl KYB Moriwaki Racing (Yuki Takahashi, Tomoysoshi Koyama en Troy Herfoss) de top tien completeert.

De wedstrijd van de 42e editie van de Coca Cola Suzuka 8 hours gaat zondagochtend 04:30 uur Nederlandse tijd van start. Een volledig tijdschema, de volledige uitslagen, een overzicht met waar te volgen op TV zijn te vinden via onderstaande links.

 

Handige links 2019 editie Suzuka 8H:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV 
Fotoverslag

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App