Sven Wind wint Yamaha R3 bLU cRU Cup races in Assen na tweemaal een fotofinish

812
sven-wind
Sven Wind (60) | foto© Henk Fischer

Sven Wind is de grote winnaar geworden van de Yamaha R3 bLU cRU Cup races op het TT Circuit Assen. Het ging om duizendsten van een seconde bij de finish, waarbij er na beide wedstrijden enkel BeNeLUx rijders op het podium stonden. In de IDM Supersport 300 klasse konden Yamaha R3 bLU cRU Academy rijders Oliver Svendsen en gastrijder Sasha De Vits strijden om de podiumplaatsen.

Voor de BeNeLux rijders van de Yamaha R3 bLU cRU Cup betekende de vijfde en zesde race van het seizoen de thuisronde op het TT Circuit Assen. De Nederlandse en Belgische rijders waren vanaf het eerste moment snel. Ook de Duitse rijders waren rap op tempo. Na de kwalificaties werd de volledige eerste startrij door drie Nederlanders bezet: Bryan Cohen voor Sven Wind en Nick Roelfsema.

In de eerste race ontstond er een kopgroep van maar liefst zeven rijders, met naast de eerder genoemde rijders ook Ferre Fleerackers en Senna van den Hoven. Fleerackers kwam in leidende positie ten val in de Haarbocht, terwijl Van den Hoven in de slotfase iets moest lossen en vijfde werd. De strijd om de winst zou een fotofinish worden. De 15-jarige Wind plaatste een geslaagde inhaalactie in de laatste GT-bocht en wist Cohen 0.016 seconde en Roelfsema 0.128 seconde voor te blijven, waardoor er na afloop drie Nederlanders op het podium stonden. De eerste Duitse rijder finishte op plaats vier, terwijl gastrijder Thijs Westenbrink keurig zesde werd. Corine Brandhorst kwam in de eerste ronde van de race ten val.

In de tweede race ontstond er een kopgroep van gelijkwaardige omvang met dezelfde rijders uit de BeNeLux groep. Rond de helft van de race kwam Cohen ten val. Cohen kon zijn motor nog wel oppakken en kwam achter gastrijder Westenbrink als twaalfde over de finish. Net als in de eerste race werd het een fotofinish en net als in de eerste race werd Wind de winnaar. Deze keer werd Roelfsema tweede. Fleerackers pakte kort achter twee rijders een derde plaats. Van den Hoven finishte als zesde en Brandhorst kwam als vijftiende over de eindstreep. Na zes races in de Yamaha R3 bLU cRU Cup 2021 gaat Roelfsema aan de leiding in de tussenstand gevolgd door Cohen en Wind, die evenveel punten hebben. De eerste Duitse rijder vinden we terug op plaats vier in het kampioenschap.

Ook kwamen de Yamaha R3 bLU cRU Academy rijders in actie op het TT Circuit Assen in de IDM Supersport 300 klasse. Gastrijder Sasha De Vits mocht de vier vaste rijders vergezellen. Zowel De Vits als Oliver Svendsen maakten in de eerste race deel uit van de groep die voor het podium streed. De Vits werd zesde en Svendsen achtste. In de tweede race hadden beide rijders minder geluk, toen zij vanuit de kopgroep ten val kwamen. Luuk de Ruiter, Jef Van Calster en Mia Rusthen kenden ups en downs, waardoor zij geen top-twintig klassering konden scoren.

Joey Litjens, Coördinator Yamaha R3 bLU cRU BeNeLux: “De BeNeLux rijders hebben zich uitstekend laten zien in de Yamaha R3 bLU cRU Cup. Met een volledige top-drie in de kwalificatie, Race 1 en Race 2 mogen we meer dan tevreden zijn. De rijders hebben ook geleerd tussen Race 1 en Race 2 en dat vind ik mooi om te zien. Ik wil Sven feliciteren met zijn tweede geweldige zeges. Het is erg mooi om te zien hoe vastberaden onze rijders zijn om te winnen en te presenteren. Ook in de Yamaha R3 bLU cRU Academy hebben weer stappen voorwaarts gemaakt, waarbij Sasha en Oliver konden strijden voor de podiumplaatsen. We hebben ook wat ups en downs gehad, maar de rijders moeten blijven kijken in mogelijkheden. Mijn complimenten aan de crew bestaande uit Marina, Tasia, Tim, Scott en Dennis, zij hebben topwerk geleverd. We zitten in de lift omhoog en dat maakt mij trots!”

De volgende ronde van de Yamaha R3 bLU cRU Cup wordt van 27 t/m 29 augustus verreden op de Red Bull Ring in Oostenrijk. In datzelfde raceweekend komen ook de Yamaha R3 bLU cRU Academy rijders in actie tijdens twee IDM Supersport 300 wedstrijden.