Tom Sykes was de snelste rijder tijdens de eerste vrije training op Donington Park, terwijl Ten Kate Racing rijder Loris Baz een vierde tijd op de klokken bracht. Met Michael van der Mark zijn blessures leek het goed te gaan. Na een goed opgebouwde sessie sloot de Nederlander de sessie af met een keurige vijfde tijd.

De eerste vrije training voor de World Superbike coureurs in Donington begon met Michael van der Mark en Eugene Laverty, maar zonder Markus Reiterberger en Leon Camier. Van der Mark werd donderdag fit verklaard om te starten tijdens de eerste vrije training. Laverty keert dit weekend terug bij Team Goeleven Ducati, nadat hij in Imola zijn pols op veel plaatsen brak. Reiterberger moet vanwege een pittige griep de Britse ronde aan zich voorbij laten gaan. Peter Hickman vervangt de Duitser op Donington Park. Camier is er ook nog niet bij vanwege zijn schouderblessure en zal ook de races in Laguna Seca moeten missen. Moriwaki Althea Honda zet geen vervanger in, waardoor het deelnemersveld uit achttien rijders bestaat op Donington Park.

Het was zo’n 19 graden bij de start van de training. Michael Ruben Rinaldi en Toprak Razgatlioglu kwamen beiden in hun openingsronde in dezelfde bocht al even buiten te baan. Het was natuurlijk spannend hoe het zou gaan met Van der Mark zijn blessures. De Nederlander reed in de eerste stint vijf ronden en stond toen op plaats elf. Op dat moment was BMW-rijder Tom Sykes bijna een seconde sneller dan de rest van het veld, die in het verleden al negen keer met de Kawasaki op Donington Park wist te winnen.

In zijn tweede stint kon Van der Mark versnellen en hij kwam al snel de top-tien binnen. Na acht ronden kwam de Yamaha-coureur weer binnen. Met nog dertien minuten te ging Van der Mark weer naar buiten en in de zijn derde stint wist hij op te klimmen naar de zevende tijd op de ranglijst. Na een korte stop wist Van der Mark in de slotfase nogmaals zijn verder aan te scherpen en eindigde hij op een vijfde plaats na de eerste vrije training. Terwijl het met Van der Mark goed leek te gaan, had Laverty het zichtbaar erg zwaar toen hij binnenkwam in de box. Laverty noteerde de achttiende en laatste tijd.

Niemand kwam in de buurt van de tijd 1’27.790 tijd van Sykes. Razgatlioglu naderde de thuisrijder tot 0.377 seconde met een tweede tijd. Alex Lowes eindigde de eerste vrije training met een derde tijd, ondanks een crash op hoge snelheid in de slotfase van de sessie. Ook Marco Melandri kwam in de eindfase van de training ten val. Ten Kate Racing kende een sterke start van het weekend. Coureur Loris Baz stond lang buiten net buiten de top-tien, maar de Yamaha rijder wist na een sterke laatste stint een zeer nette vierde tijd op de klokken te brengen. Jordi Torres, Leon Haslam, Jonathan Rea, Hickman en Melandri maakten de top-tien compleet. Opvallend was dat er geen Ducati rijders bij de eerste tien waren te vinden. Alvaro Bautista en Chaz Davies sloten de sessie af met een elfde en twaalfde tijd.

Van 15:00 tot 15:50 uur lokale tijd staat de tweede vrije training op het programma. Van der Mark zal nu, na afloop van de eerste training, opnieuw een check moeten ondergaan en dan wordt bepaald of de Rotterdammer ook fit wordt verklaard voor de rest van het raceweekend.

Handige links Prosecco DOC UK Round:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App