Tom Sykes heeft zaterdagochtend in de tweede Superpole sessie voor de WorldSBK klasse op Magny-Cours de pole gepakt. De Kawasaki coureur wist op verrassende wijze in de slotfase de snelste rondetijd te rijden voor teamgenoot Jonathan Rea en Lorenzo Savadori. Michael van der Mark kwam niet verder dan de tiende tijd.

Op zaterdagochtend werden de twee vijftien minuten durende kwalificatiesessies verreden op het Circuit de Nevers Magny-Cours voorafgaand aan de race later vandaag om 13:00 uur. De omstandigheden waren opnieuw zeer zonnig maar vooralsnog was het nog wel fris.

Superpole 1
In deze vijftien minuten durende kwalificatiesessie zou beslist worden welke twee coureurs verder mochten naar Superpole 2 en hoe de rest van het startveld voor Race 1 daarachter gevormd zou worden. In de eerste run waren het Eugene Laverty en Leon Camier die de voorlopig snelste twee ronden op de klok hadden gezet. Met name Laverty was gefrustreerd na de drie vrije trainingen op vrijdag aangezien hij een plaats in de top tien met slechts 0,004 seconde misliep. Het leek erop dat het tweetal een maatje groter was dan de rest van het veld aangezien ze ruim 0,7 seconde sneller waren dan Leandro ‘Tati’ Mercado op de derde plaats.

Toch wisten veel coureurs een stapje te maken nadat ze binnenkwamen voor een nieuwe achterband. Opvallend was dat juist Laverty dacht dat hij genoeg had gedaan en besloot binnen te blijven. Camier scherpte zijn rondetijd aan en nam teamgenoot Jake Gagne mee in zijn slipstream, echter kwam de Amerikaan net tekort voor een plaats bij de eerste twee maar was het Toprak Razgatlioglu die zich flink wist te verbeteren en de tweede rondetijd klokte en daarmee Laverty naar de derde plaats verwees, dit tot grote frustratie van de Ierse coureur.

Camier en Razgatlioglu mochten dus verder naar Superpole 2 terwijl Laverty de boot miste en in Race 1 vanaf de dertiende plaats moet starten. Daarachter waren het Gagne, Torres, Mercado, Jacobsen, Ramos, de opvallende vervanger van Yonny Hernández, Jeremy Guarnoni en Jakub Smrz in de top tien.

Superpole 2
In deze tweede kwalificatiesessie zou worden beslist wie er zaterdagmiddag vanaf pole position mag starten. Niet geheel verrassend was het Jonathan Rea die zeer sterk uit de startblokken kwam en meteen de snelste tijd klokte. Teamgenoot Tom Sykes noteerde de tweede tijd met daarachter Xavi Fóres, Lorenzo Savadori, Alex Lowes en Leon Camier in de top tien. Michael van der Mark kwam in zijn eerste run vooralsnog niet verder dan de negende tijd op ruim een seconde van de drievoudig wereldkampioen.

De coureurs zochten de pits op om een qualifier onder hun machine te laten monteren en een ultieme aanval te plaatsen op pole position.

Rea wist deze Pirelli kwalificatieband optimaal te benutten en nog eens een kleine seconde van zijn tijd af te rijden. Het leek erop dat niemand hieraan kon tippen maar niets bleek minder waar. Het was teamgenoot Sykes, de coureur met de meeste pole positions in de World Superbike klasse ooit, die in zijn laatste ronde met een 1’35.696 de snelste ronde wist te rijden en daarmee 0,147 seconde onder de tijd van Rea dook. Ook was hiermee zijn eigen polerecord uit 2014 met maar liefst 0,6 seconde verbroken. Aprilia coureur Savadori kwalificeerde zich knap als derde en start daarmee naast de Kawasaki’s vanaf de eerste rij. Wel is hij ruim 0,6 seconde langzamer dan het duo voor hem.

Fóres wist zich als vierde te kwalificeren en voert daarmee de tweede startrij aan voor Lowes en Davies op de vijfde en zesde plaats. Rinaldi reed de zevende rondetijd voor thuisrijder Baz en Razgatlioglu. Nederlander Michael van der Mark kende een teleurstellende kwalificatiesessie en kwam niet verder dan de tiende tijd, ruim anderhalve seconde achter Sykes. Achter hem zullen Camier en Melandri op de vierde rij starten vanaf de elfde en twaalfde plaats.

De eerste WorldSBK race op het Circuit de Nevers Magny-Cours gaat zaterdagmiddag om 13:00 uur van start.

 

Handige links Acerbis French  Round:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag

 

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App