Sykes pakt pole op Misano, Van der Mark elfde

33
superpole-misano
WorldSBK Superpole top drie Misano | foto© Nico Schneider

Tom Sykes heeft zaterdagochtend de WorldSBK pole gepakt op Misano. De Kawasaki coureur was in Superpole 2 het snelst voor teamgenoot Jonathan Rea en Eugene Laverty. Nederlander Michael van der Mark kwalificeerde zich als elfde.

Op zaterdagmiddag werden de twee Superpole kwalificatiesessies verreden voorafgaand aan de eerste race later op de dag. Op een zonnig en warm Misano World Circuit Marco Simoncelli gingen de coureurs op jacht naar een snelle rondetijd om een goede startplaats zeker te stellen.

Superpole 1
Voordat er bepaald werd wie vanaf pole position zou starten werd eerst de vijftien minuten durende eerste Superpole sessie verreden. De coureurs die buiten de top tien geklasseerd stonden na de drie vrije trainingen op vrijdag hadden nog een laatste kans om een plaats in Superpole 2 veilig te stellen. Het was Michael van der Mark die een 1’34.762 reed en daarmee de snelste rondetijd op zijn naam schreef voor Jordi Torres waardoor de twee coureurs verder konden naar Superpole 2. De derde tijd werd gereden door Tati Mercado waarmee hij vanaf de dertiende plaats mag starten in race 1. Daarachter waren het Razgatlioglu, Hernández, Canepa, Jacobsen, Ramos, Gagne, Rinaldi en Andreozzi.

Superpole 2
In deze vijftien minuten durende tweede Superpole sessie zou uiteindelijk worden bepaald wie pole position zou pakken. Jonathan Rea begon sterk en nam in de eerste run de snelste tijd in handen voor Loris Baz en Marco Melandri. De coureurs kwamen vervolgens naar binnen voor de qualifier, de speciale kwalificatieband die maar twee of drie ronden meegaat, om een ultieme aanval te plaatsen op de poletijd.

Tom Sykes, de coureur met de meeste pole positions in de WorldSBK klasse aller tijden, gebruikte deze band het best en pakte met een 1’33.640 de pole en een nieuw ronderecord. Teamgenoot Rea kwam slechts 0.033 seconde tekort en zal de eerste race vanaf de tweede positie beginnen. Laverty maakte met de derde rondetijd de eerste startrij compleet.

De vierde tijd werd gereden door thuisrijder Xavi Fores met Lorenzo Savadori en Loris Baz achter zich. Verder waren Davies, Melandri, Torres en Camier in de top tien. De Pata Yamaha coureurs maakten geen sterke indruk met Michael van der Mark op de elfde plaats en Alex Lowes die de twaalfde tijd reed.

De eerste WorldSBK race op het Misano World Circuit Marco Simoncelli gaat zaterdagmiddag om 13:00 uur van start.

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl WebApp via: pwa.racesport.nl

Handige links Pirelli Riviera Di Rimini Round:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag