Sykes sluit vrijdag op TT Circuit Assen als snelste af, Van der Mark vijfde

94
Michael van der Mark met een wheelie richting start / finish - TT Circuit Assen | foto© René Vos

Tom Sykes heeft vrijdagmiddag in de tweede vrije training voor de WorldSBK klasse op het TT Circuit Assen de snelste rondetijd gereden. In een spectaculaire slotfase van de sessie wist de BMW coureur de snelste ronde te klokken voor Kawasaki coureurs Jonathan Rea en Leon Haslam. Nederlander Michael van der Mark noteerde de vijfde tijd, slechts 0,031 seconde verwijderd van Sykes.

Vrijdagmiddag om 15:00 uur gingen de lichten op groen voor de tweede vrije training van de World Superbike klasse op het TT Circuit Assen. Met een buitentemperatuur van zo’n 6°C en een asfalttemperatuur van 12°C was het beslist nog steeds koud te noemen op het Drentse circuit. Met name de gure wind zorgde voor zeer koele omstandigheden.

Toch leek dit de coureurs, hun machines en vooral de Pirelli banden niet veel te hinderen. Al vroeg in de sessie wisten Leon Haslam, Tom Sykes en Jonathan Rea hun tijden van de eerste vrije training te verbeteren. Michael van der Mark kende ook een sterke beginfase zat kort achter het drietal wat betreft de rondetijden.

Een vroege valpartij was er voor Chaz Davies. De Aruba.it Ducati coureur verloor de voorkant van zijn Panigale V4 R bij het insturen voor de Strubben en ging onderuit. Het was een langzame crash waardoor hij zijn machine op kon pakken om vervolgens terug te keren naar de pitbox.

Dit weekend zal de veelbesproken en beruchte Héctor Barberá de Kawasaki ZX-10RR bemannen van het Orelac Racing VerdNatura-team. Leandro ‘Tati’ Mercado, die normaal gesproken de coureur is van het team, brak vorige week op MotorLand Aragón zijn pols waardoor hij er dit weekend in Assen niet bij kan zijn. Inmiddels is de Argentijn geopereerd in Barcelona en zal hij proberen om er in Imola weer bij te zijn.

Gedurende de sessie hielden de coureurs zich vooral bezig met het evalueren van verschillende bandencompounds, het verfijnen van de afstelling en het rijden van een racesimulatie. In de slotfase liet het merendeel van de coureurs een nieuwe set banden monteren om daarmee een snelle rondetijd te kunnen rijden.

Bij Alex Lowes ging dat niet volgens plan en de Brit kwam ten val bij het ingaan van de Haarbocht. Voor de tweede keer vandaag bezorgde de Yamaha coureur zijn monteurs een hoop werk aangezien zijn YZR-R1 flink doorrolde in de grindbak. Hijzelf bleef ongedeerd maar de sessie kwam voor hem hiermee vroegtijdig ten einde.

Het zou een enerverende slotfase worden op het TT Circuit Assen met veel snelle ronden en coureurs die slechts enkele duizendsten van elkaar verwijderd waren. Tom Sykes reed in de slotseconden met een 1’35.414 de snelste rondetijd van de dag, slechts 0,003 seconden voor zijn voormalig teamgenoot Jonathan Rea. Kawasaki coureur Leon Haslam eindigde de sessie als derde voor Markus Reiterberger en publieksfavoriet Michael van der Mark. De Nederlander was slechts 0,031 seconde verwijderd van de tijd van Sykes, hiermee staat het ongekend dicht bij elkaar in de World Superbike klasse. Verder stonden Álvaro Bautista, Toprak Razgatlioglu, Sandro Cortese, Chaz Davies en Alex Lowes in de top tien geklasseerd.

Direct na afloop van de tweede vrije trainingen zochten we Van der Mark op en vroegen hem naar een eerste reactie. Beluister zijn verhaal via onderstaande audiolink:

De derde vrije training voor de WorldSBK klasse op het TT Circuit Assen gaat zaterdagochtend om 09:00 uur van start met de Superpole om 11:00 uur en race 1 om 14:00 uur.

 

Handige links Motul Dutch Round:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag donderdag
Fotoverslag vrijdag

 

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App