Tom Sykes heeft vrijdagochend in de eerste vrije training voor de World Superbike klasse op het TT Circuit de snelste tijd neer gezet. De Brit was daarbij nipt sneller dan zijn teamgenoot Jonathan Rea en Chaz Davies. Michael van der Mark reed een sterke sessie die hij afsloot met de vierde tijd.

De omstandigheden in Assen waren niet optimaal door de koude omstandigheden, maar gelukkig voor de coureurs verliep de sessie helemaal droog. Het duurde dan ook niet lang voordat de tijden scherp werden gezet onder aanvoering van het Kawasaki fabrieks-duo. Jonathan Rea was in de openingsfase lange tijd de snelste man, maar in de laatste tien minuten van de sessie kwam Sykes met een aantal snelle ronden langszij. Uiteindelijk sleepte hij daarmee de snelste tijd naar zich toe en hield hij Rea achter zich.

Chaz Davies was de hele sessie net achter de twee teamgenoten te vinden en was uiteindelijk 0.3 seconden langzamer dan Sykes. Michael van der Mark kende een sterke sessie waarin hij constant rond de zesde plaatst te vinden was. In de slotfase ging de Rotterdammer er nog extra voor zitten en kwam mij met een aantal snelle ronden tot op een halve seconde van de snelste man naar de vierde tijd.

Daarmee bleef de Yamaha coureur, die dit weekend op een speciale oranje uitvoering van zijn Pata Yamaha fabrieksmachine mag rijden, Xavi Fores voor. Nicky Hayden kende voor het Red Bull Honda World Superbike Team een moeilijke eerste sessie, maar wist deze toch af te sluiten met een zesde tijd. Hij bleef daarmee Alex De Angelis, Eugene Laverty, Jordi Torres en Marco Melandri voor.

Alex Lowes liet de elfde tijd noteren. De teammaat van Van der Mark was op weg naar een snelle ronde toen hij in de snelle Duikersloot bocht onderuit ging en zijn weg niet kon vervolgen. Even later ging ook Stefan Bradl op bijna datzelfde punt onderuit waardoor de Duitser niet verder kwam dan plaats veertien.

Lorenzo Savadori maakt dit weekend zijn rentree in de World Superbike klasse na een blessure, maar een succesvol begin kende de Italiaan niet. Al in zijn eerste ronde kende Savadori mechanische pech waardoor hij zijn Aprilia bij de uitgang van pitlane moest parkeren. Savadori wist wel weer in de baan te komen, maar kon daardoor pas laat een tijd op de klokken zetten. Met een dertiende tijd en opnieuw technische problemen in de slotfase was er voor de Italiaan weinig positief aan de eerste sessie.

 

Handige links Acerbis Dutch Round:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Foto’s donderdag
Foto’s vrijdag
Foto’s zaterdag
Foto’s zondag