Sykes wint eerste British Superbike race op Donington Park

1905
Tom Sykes aan de leiding in Race 1 - Donington Park | © Ian Ward

Tom Sykes heeft zaterdagmiddag de eerste British Superbike race van het weekend gewonnen op Donington Park. De voormalig World Superbike kampioen greep na de start meteen de leiding en gaf deze niet meer weg, achter hem werden Jason O’Halloran en Peter Hickman tweede en derde respectievelijk.

Dit weekend wordt de tiende en voorlaatste ronde van het British Superbike kampioenschap verreden op Donington Park. Na een chaotisch weekend op Oulton Park vorige week, waar Jason O’Halloran twee keer op vrijwel identieke wijze van de baan werd gedrukt en mede Showdown-kandidaten Rory Skinner en Tarran Mackenzie uitvielen met hevige blessures, leek het kampioenschap al redelijk in de richting van leider in de tussenstand Bradley Ray te gaan.

Echter zit het British Superbike kampioenschap meestal vol verrassingen en kan er dit weekend op Donington Park en over twee weken op Brands Hatch nog van alles gebeuren. In de kwalificatie op zaterdag greep Jason O’Halloran pole position met een 1’28.338 en was hij slechts 0,009 seconde sneller dan Bradley Ray. Tom Sykes kwalificeerde zich als derde met daarachter Peter Hickman, Kyle Ryde en Andrew Irwin op de tweede startrij.

Zaterdagmiddag werd de eerste race van het weekend over 15 ronden verreden in droge en zonnige omstandigheden, echter stond er wel een stevige wind op het historische Donington Park.

Race 1
Polesitter Jason O’Halloran startte goed maar het was Kyle Ryde die het laatste remde bij het ingaan van de eerste bocht, hij ging wijd waardoor Tom Sykes de leiding in handen nam. Ryde kon de tweede plaats in handen houden voor kampioenschapsleider Brad Ray en Andrew Irwin, daarachter waren het Peter Hickman, de teruggevallen Jason O’Halloran en Lee Jackson met verder de niet goed gestarte Glenn Irwin, Tommy Bridewell en Josh Brookes in de top tien.

Sykes, die op Donington Park al veel succes heeft behaald in de World Superbike klasse, probeerde meteen weg te rijden terwijl Ryde zijn best deed om het tempo te volgen. Daarachter voerden Andrew Irwin en Ray een indrukwekkende strijd voor de derde plaats maar het kostte hen tempo waardoor ook Hickman, O’Halloran en Glenn Irwin konden aansluiten.

In de vierde ronde had Ray zich losgewrongen van Andrew Irwin en zette hij de aanval in op teamgenoot Ryde. Met een knappe manoeuvre in de ‘Old Hairpin’ nam Ray de tweede plaats over en richtte hij zijn pijlen nu op Sykes.

Bij het ingaan van de vijfde ronde maakte Andrew Irwin een bocht bij het ingaan van bocht 1 (Redgate) en kon hij het achterwiel van Ryde ternauwernood ontwijken. Dit kostte hem veel tijd en hij viel terug naar de zesde plaats, vlak voor oudere broer Glenn Irwin. Aan het eind van die ronde zette O’Halloran zijn eerste aanval in op Ryde voor de derde plaats maar de Rich Energy OMG Racing Yamaha coureur kon counteren. In de daaropvolgende bocht probeerde O’Hallorna het opnieuw en ditmaal kon hij de derde plaats overnemen en de achtervolging inzetten op Ray en Sykes. Hickman was op dit moment ook voorbijgegaan aan Ryde en schoof op naar P4.

Halverwege de race had Sykes een voorsprong van een seconde in handen richting Yamaha coureurs Ray en O’Halloran, daarachter waren het BMW coureurs Hickman en Andrew Irwin. Honda coureur Glenn Irwin was opgeschoven naar de zesde positie ten koste van Ryde met verder Bridewell, Jackson en Brookes in de top tien.

Richting het einde van de race leek de volgorde hetzelfde te blijven maar O’Halloran zag dat niet zitten. In de voorlaatste ronde bij het ingaan van de Melbourne Hairpin zette hij zijn Yamaha YZF-R1 naast die van Ray en de Austaliër nam de tweede plaats over. Sykes was vertrokken maar de strijd voor de tweede plaats was nog niet gestreden.

Sykes bleef foutloos en kwam uiteindelijk als winnaar over de streep waarmee hij zijn eerste British Superbike overwinning behaalde. O’Halloran reed daarachter een bekeken race en werd tweede terwijl Hickman profiteerde van een fout van Ray in de laatste bocht en zo de derde plaats cadeau kreeg. Ray moest genoegen nemen met de vierde plaats voor Glenn Irwin en Lee Jackson, verder eindigden Kyle Ryde, Tommy Bridewell, Leon Haslam en Ryan Vickers in de top tien.

Nederlanders
Ook zijn er dit weekend weer Nederlandse deelnemers op Donington Park. In de British Supersport klasse kwalificeerde Jaimie van Sikkelerus zich als tweede en wist hij in de Sprint Race op zaterdagmiddag tot aan de laatste meters mee te strijden voor de overwinning. De coureur uit Akersloot kwam uiteindelijk slechts 0,069 seconde tekort op racewinnaar Bradley Perie.

In de GP2 klasse, die tegelijkertijd met de British Supersport klasse verreden wordt, kwalificeerde Tomás de Vries zich als 27e (negende in GP2) en kwam hij in de Sprint Race als twintigste over de streep (vijfde in GP2).

In de National Superstock 1000 klasse is Jorel Boerboom de enige Nederlandse vertegenwoordiger en kwam hij in Race 1 op zaterdag als 27e over de finish nadat hij zich eerder op de dag als 34e had gekwalificeerd.

Op zondag wordt er weer een vol programma afgewerkt op Donington Park met onder andere twee British Superbike races.