Takaaki Nakagami emotionele winnaar Moto2 race Silverstone

108
Moto2 podium Silverstone 2017

Takaaki Nakagami heeft de Moto2 race op het circuit van Silverstone gewonnen. Enkele dagen na de bevestiging van zijn overstap naar de MotoGP hield hij na een sterk optreden Mattia Pasini en Franco Morbidelli achter zich. RW Racing GP coureur Axel Pons kwam als vijftiende over de finish.

Na een stinker va neen start voor Mattia Pasini nam Alex Marquez direct de leiding in handen en de Spanjaard sloeg al snel een gat op de concurrentie. Alleen teamgenoot Franco Morbidelli kon volgen, maar het gat groeide na twee ronden al bijna tot een seconde. Luca Marini maakte een goede start mee en nam de derde plaats in handen terwijl Pasini achter Nakagami de vijfde positie in moest nemen.

Binnen een ronde was de race voorbij voor Iker Lecuona na een valpartij in Vale en op hetzelfde moment werd Marini een paar plaatsen terugverwezen door Pasini en Nakagami. De Japanner kwam al snel naar de derde plaats en begon weg te rijden bij Pasini. Die werd op zijn beurt gepasseerd door Tom Luthi, maar ook de Zwitser kreeg het gat naar Nakagami niet dicht.

Vooraan had Morbidelli met een sterke reeks snelle ronden het gat naar Marquez dicht gereden en met nog elf ronden op de teller ging de Italiaan voorbij aan zijn Spaanse teamgenoot. Marquez counterde een ronde later weer en door de positiewisselingen dichtte Nakagami het gat naar de leiders.

Eenmaal terug aan de leiding begon Marquez weer te pushen, maar met nog zeven ronden te gaan verloor de Kalex-coureur de grip aan de voorkant en ondanks dat hij zijn weg kon vervolgen zag hij zijn kansen op de overwinning in de grindbak verdwijnen. Morbidelli kreeg hierdoor de leiding terug in handen, maar Nakagami was inmiddels aangesloten en wachtte niet om een actie in te zetten. Met nog zes ronden te rijden nam de Japanner de leiding in handen en zette de klassementsleider al snel op achterstand.

Achter de rug van Morbidelli was Pasini terug voorbij gekomen aan Luthi, waarna ook hij een bedreiging voor de tweede plaats werd. In een achtervolgende groep vochten Francesco Bagnaia, Stafano Manzi, Simone Corsi, Luca Marini, Dominique Aegerter, Brad Binder, Miguel Oliveira en Xavi Vierge een fel duel uit voor de vijfde plaats in de race

Met nog drie ronden te gaan nam Pasini de tweede plaats van Morbidelli over waarna hij de achtervolging op Nakagami inzette. De Italiaan reed al snel een halve seconde van de voorsprong af. Met een seconde achterstand begon Pasini aan de laatste ronde  maar door een klein foutje kreeg hij het gat niet dicht. Nakagami hield stand en reed zo naar zijn tweede overwinning in de Moto2 klasse nadat hij vorig jaar al de TT van Assen won. Pasini consolideerde de tweede plaats en Morbidelli liep opnieuw punten uit voor de titelstrijd met een derde plaats terwijl Luthi vierde werd.

In de strijd van de achtervolgende groep hield Bagnaia stand en wist Corsi nog voorbij te komen aan Manzi, die met een zevende plaats de beste klassering van het seizoen haalt. Red BulL KTM coureurs Oliveira en Binder werden achtste en negende en Aegerter maakte de top tien vol. Marini en Vierge konden in de slotfase geen indruk meer maken en behaalden de elfde en twaalfde plaats. Alex Marquez kwam na zijn valpartij nog als veertiende over de meet en hield daarbij net Axel Pons van het RW Racing Team achter zich.

 

Handige links Octo British Grand Prix:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag