Tatay en Alcoba winnen CEV Moto3 races in Barcelona, Van de Lagemaat 26e

144
Ryan van de Lagemaat (18) - Circuit de Barcelona-Catalunya | foto© Nico Schneider

Carlos Tatay en Jeremy Alcoba hebben zondag de twee FIM CEV Repsol Moto3 Junior World Championship races gewonnen op het Circuit de Barcelona-Catalunya waarbij Nederlander Ryan van de Lagemaat in de eerste race crashte en in de tweede race 26e werd. Zonta van den Goorbergh kwam als 23e over de streep in de European Talent Cup race.

Dit weekend werd de vierde ronde van het CEV Repsol verreden op het Circuit de Barcelona-Catalunya. Nadat drie weken geleden alleen de Moto3 klasse in actie kwam op Le Mans waren nu ook de Moto2 klasse en de European Talent Cup er weer bij. De omstandigheden waren gunstig met veel zon en een temperatuur van zo’n 25°C.

Moto3
De eerste Moto3 race werd door een rode vlagsituatie onderbroken waarna de herstart over tien ronden ging. In een kopgroep van zes coureurs kwam Jeremy Alcoba uiteindelijk als eerst over de finishlijn maar had hij een penalty van 1,6 seconde gekregen vanwege het afsnijden van de eerste chicane. Hierdoor werd Carlos Tatay de winnaar van de race voor de Belgische coureur Barry Baltus en werd Jeremy Alcoba verwezen naar de derde positie. Daarachter finishten Gerard Riu, Daniel Holgado, David Salvador, Maximilian Kofler, Haruki Noguchi, Meikon Kawakami en José Julian García in de top tien.

Nederlander Ryan van de Lagemaat maakte in deze eerste race een angstaanjagende valpartij mee waarbij hij onderuit schoof en vervolgens geraakt werd door een achtervolgende coureur. Het liep uiteindelijk goed af en de KTM coureur bleek na een check-up in het medical centre ongedeerd.

In de tweede race kwam Jeremy Alcoba wederom als eerste over de finish en mocht hij ditmaal de overwinning behouden. Barry Baltus werd tweede met Xavier Artigas daarachter op de derde plaats. Carlos Tatay, Ryusei Yamanaka, Gerard Riu, Stefano Nepa, Deniz Öncü, José Julian Garcia en Maximilian Kofler maakten de top tien compleet. Ryan van de Lagemaat werd in deze tweede race 26e.

In het kampioenschap heeft Alcoba de leiding overgenomen met 98 punten voor Barry Baltus met 92 punten en Yuki Kunii met 70 punten.

Jeremy Alcoba (52) voor de Belg Barry Baltus (7) en Vicente Perez (77) – Circuit de Barcelona-Catalunya | foto© Nico Schneider

Na afloop spraken we met Ryan van de Lagemaat en vertelde hij over deze racedag.

Ryan van de Lagemaat – DNF & P26: “Na een goede warm-up waar we een nieuwe setting hadden geprobeerd die zeer goed uitpakte! Konden we beginnen aan race 1!

Mijn start was matig en zat erg in het gedrang waardoor ik wijd moest en buiten de baan werd gedrukt, maar ik had veel geluk dat er een rode vlag kwam, dus kon de race opnieuw beginnen! De tweede start was een stuk beter en zat ik een groepje. Na 3 ronden was ik de leider van deze groep en probeerde ik naar de volgende toe te rijden. Helaas door een technische probleem stopte de motor er midden in de bocht mee waardoor ik ten val kwam. Tijdens deze crash werd ik door een collega piloot geraakt in mijn rug! Ik voelde direct pijn en besloot toch maar even naar het medical centre te gaan. Zij hebben gezegd dat ze niks ergs konden vinden maar dat niks uit gesloten was. Dus als ik klachten zou hebben toch nog even de dokter op zou moeten zoeken! Dus ging ik natuurlijk mezelf klaar maken voor race 2.

Deze race had ik een goeie start en zat ik in een goede groep. Met 1 andere rijder wist ik hiervan weg te rijden en bij de volgende groep aan te sluiten en met deze groep het gevecht aan te gaan in de laatste 3 ronden. Helaas door een foutje achterin wist ik dit niet te winnen en finishte ik als 26e. niet mijn beste resultaat. Al met al mogen we toch best trots zijn nog zo sterk gereden te hebben na zo’n bizarre crash. Nu snel op naar de TT van Assen! Tot daar!”

ETC
De European Talent Cup reed dit weekend één race en die werd gewonnen door Izan Guevara. Zonta van den Goorbergh kwam niet verder dan de 23e plaats, voor Kas Beekmans kwam het weekend vrijdag al ten einde doordat hij een gebroken sleutelbeen had opgelopen in een crash.

Hieronder vertelt Van den Goorbergh over zijn racedag.

Zonta van den Goorbergh: “P23 vandaag. Grote groep van plek 18 tot 28, lange tijd voorin gezeten en zelfs met 3 ronden te gaan nog 18e dus leider van de groep. Helaas 2 ronden voor het eind door 6 man voorbij gereden op lange rechte stuk “slipstreamen” was dan ook het motto! Nog iets goed kunnen maken maar niet meer voorin kunnen komen. Volgende race gaat worden voor de Red Bull Rookies Cup tijdens TT Assen🤘🏼29-30 juni.”

Zonta van den Goorbergh (84) – Circuit de Barcelona-Catalunya | foto© Nico Schneider

In onderstaande video is de gehele racedag terug te kijken.