De 14 jarige Spanjaard Carlos Tatay heeft vrijdagavond in Jerez de eerste Red Bull MotoGP Rookies Cup pole van 2018 weten te behalen. Het Turkse talent Can Öncü en de 16-jarige Japanner Ryusei Yamanaka kwalificeerden zich achter Tatay als tweede en derde. De Belgen Sasha de Vits en Barry Baltus noteerden respectievelijk de zestiende en achttiende rondetijd.

Red Bull MotoGP Rookies Cup debutant Carlos Tatay verraste vrijdagavond in Jerez iedereen met zijn pole positie. De Spanjaard zelf gokte vooraf op een top tien klassering maar nadat hij enkele  aanpassingen aan zijn machine had gedaan tijdens de vrije trainingen bleek de set-up tijdens de kwalificatie perfect en kon hij op één van zijn favoriete circuits de snelste tijd op de klok zetten.

Can Öncü, degene waar dit seizoen alle blikken in de Rookies Cup op gericht zijn, moest genoegen nemen met een tweede startplek, maar de Turk gaat er van uit dat het in de race anders zal worden omdat hij als een van de weinige constante ronden in de 1’49 kon rijden. Toch laat Tatay weten dat hij er alles aan zal doen om tijdens de eerste race op zaterdag weg te komen van de groep en dat hij er vol voor zal gaan.

Ryusei Yamanaka had ook zijn zinnen op de pole positie gezet, maar de Japanner kwam niet aan de tijd van Tatay en zal vanaf de derde positie gaan beginnen aan de race. Deniz Öncü, tweelingbroer van Can, was teleurgesteld over zijn vierde startplek. De Turk hoopt zaterdag de schade te herstellen en voor het kampioenschap te gaan rijden.

De 16-jarige Fin Peetu Paavilainen completeert de top vijf van vrijdag, een knappe prestatie aangezien hij tijdens de testdagen voorafgaand aan het seizoen zijn duim blesseerde.

De twee Belgische deelnemers, Sasha de Vits en Barry Baltus kwalificeerden zich respectievelijk als zestiende en achttiende. De Vits kende in de slotfase van de kwalificatie nog een hachelijk moment door in aanraking te komen met een collega coureur met als gevolg een flinke smak op het Zuid-Spaanse asfalt. De Vits bleef daarbij zelf ongedeerd, zijn KTM daarentegen liep flinke schade op.

Met het gehele veld binnen de twee seconden van elkaar zal het op zaterdag een ontzettende thriller gaan worden op het circuit van Jerez, waar het twaalfde Red Bull MotoGP Rookies Cup seizoen officieel van start zal gaan.

 

 

Handige links Gran Premio Red Bull de España:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag