Net als Nederland ging ook West-Frankrijk schuil onder een groot grijs wolkendek, waar met grote regelmaat hevige regen en harde wind uit voortkwamen. Het Grand Prix-circuit van Le Mans werd dan ook getroffen door één grote bui, die van de helft van de morgen topt de helft van de middag regen gaf. Veel GP-coureurs kregen dan ook met wisselende omstandigheden en een natte, halfnatte en dan weer opdrogende baan te maken. Zo ook de jonge Joey Litjens (16), die in de GP 125cc training op vrijdagmorgen hele goede zaken deed door zich op een nog droge baan naar de 31e tijd te rijden, daarmee 13 concurrenten achter zich houden. 's Middags tijdens de opdrogende tijdtraining verging het de Limburger nóg beter. In de bandenpoker met de opdrogende baan hield de protégé van het voormalig Nederlandse GP-trio Spaan-Molenaar-Janssen zich perfect staande. Joey klom in een door hem tactisch verreden tijdtraining netjes naar de voorlopige 28e startplaats, voorwaar een prima prestatie, waarmee hij 16 man achter zich hield.

"Joey reed vandaag als een ervaren profi. Zijn snelste tijd in de laatste ronde. Halverwege de nat en op regenbanden begonnen kwalificatietraining kwam hij op tijd binnen voor intermediates. Hans Spaan monteerde de zachtste opgesneden slick voor zijn pupil en dat pakte goed uit. Hoewel Joey de laatste paar ronden wel op vol-slicks had kunnen rijden, bleef hij wijselijk buiten en draaide in de laatste ronde (zoals het hoort) zijn snelste tijd. En wat voor één?", glunderde teammanager Jarno Janssen terecht. Litjens zelf bleef nuchter maar was zeker tevreden: "Ook onder normale omstandigheden had ik hier bij de eerste 30 gestaan. Dat bewees ik vanmorgen al. Ik laat nu 4 startrijen achter me en zat vanmorgen op 3 seconden van de ‘pole'. Dan maak je stappen!"

Voor de Fransman in Nederlandse dienst Arnaud Vincent was de eerste vrije training van zijn thuisrace er één die naar wens verliep. Arnaud trainde zich naar de 12e plaats en had ook tijdens de tijdtraining rond die plaats moeten eindigen. De wisselende omstandigheden en mechanische pech in de slotfase deden hem echter afzakken op de lijsten, naar een 20e plaats. "Vanmorgen ging het naar wens, maar vanmiddag hadden we slechts een paar wijzigingen doorgevoerd, maar voelde de machine niet lekker aan. Ik had het gevoel dat er iets niet klopte en was niet happy op mijn bike. Ik kwam tot de 16e tijd, maar had de pech dat in de slotronden mijn versnellingsbak problemen gaf. Daardoor moest ik vroegtijdig naar binnen, waarna er nog een 4-tal rijders onder mijn rondetijd doken", verklaarde Vincent. "Normaal gesproken, als de omstandigheden morgen meewerken, verwacht ik dat Arnaud zich naar de 3e startrij stuurt. Richting de Top 10, zeker bij de eerste 12, is war Arnaud hoort", stak Janssen, die hem op vaste tijden perfect gedoseerd vrij gaf aan de Franse media, een hart onder de riem.