Op een droog maar winderig Eemshaven werd vandaag de tweede stratenrace om het Vacansoleil ONK verreden. Dutch Superbikes en Supersport waren voor Yamaha Racing Support de klassen waar vandaag de belangen lagen. De Superbikes met Bob Withag en Jeroen Turkstra op de R1, de Supersport met gelegenheidsrijder en startend op een standaard Yamaha R6, Gerald Perdon.

In navolging van de races in Hengelo (Gld) vorige week, was er ook dit weekend in Eemshaven voor Bob Withag een verdiend plaatsje op trede drie van het ereschavot. De tweede Yamaha Racing Support coureur, Jeroen Turkstra, wist de race te finishen op een knappe 7e plaats.

Winnaar werd Arie Vos met Honda en de tweede plaats ging naar een sterk rijdende Ron van Steenbergen op Suzuki. De plaatsen vier en vijf waren eveneens voor Yamaha (Johnson en Mooijman). Kortom drie maal een Yamaha R1 bij de eerste vijf!

Bob had een fenomenale start vanaf plaats 3. Voor de eerste bocht voerde hij het veld al aan, maar moest in de tweede ronde Australiër David Johnson op eveneens een R1 voor laten gaan. Een matig van pole positie vertrokken Arie Vos melde zich al snel aan de kop van het veld. Verbazend daarbij was dat zijn Honda op snelheid relatief eenvoudig voorbij ging aan de concurrentie. Ook van Steenbergen rukte halverwege de race op en nestelde zich op een tweede plek en verwees Bob daarmee voorlopig naar plaats 4. Dit liet de man uit Borne niet op zich zitten en verschalkte tegen het einde van de race David Johnson en ging daarmee dus uiteindelijk als derde onder de finishvlag door.

Jeroen, vetrokken vanaf plaats 9, reed hoofdzakelijk z’n eigen race. Halverwege de race rekende hij af met het duel tussen hem en Rene Winkel, door Winkel er voor de nieuwe chicane uit te remmen. Een mooi resultaat dus voor Jeroen, die de ingezette progressielijn afgelopen races gestaag lijkt door te zetten.

In de Supersport was het wederom Arie Vos die met de winst aan de haal ging. Beste Yamaha coureur werd Rik Lenters.

Yamaha Racing Support rijder Gerald Perdon kwam goed weg vanaf z’n zesde starplaats. Zelfs wist hij in de eerste ronden nog even beslag te leggen op plaats 4. Dat de Supersportmotoren qua PK’s toch een maatje groter zijn dan een R6 Superstock bleek vooral op het lange rechte stuk na de eerste bocht. Hier kregen de coureurs een strakke wind op de kop en dan manifesteert zich het gemis aan vermogen bij een Superstock 600. Slipstreamen is het enige alternatief om mee te kunnen komen in zo’n geval, maar ja, daartoe moet wel de gelegenheid zijn.

Volgende week treed op tweede Pinksterdag het circus aan in het Brabantse Oss. Een nieuwe organisatie tekende dit jaar voor het evenement en we mogen ook daar weer spannende races verwachten in Dutch Superbikes en Supersport. Udenaar Gerald Perdon zal in elk geval weer als “gast“ aantreden in de klasse Supersport.

Lowlands Promotion