Team Holland coureur Roy Pouw uit het Drentse Kerkenveld heeft afgelopen weekend in Duitsland zijn internationale debuut gemaakt in het Internationale Deutsche Motormeisterschaft, kortweg het IDM genaamd. Hierin komt Roy uit in de klasse 125 cc op een Honda RS 125 R.

Foto: Roy Pouw

Vrijdag's voorafgaande aan het wedstrijdweekend waren er op de Hockenheimring vrije trainingen. Tijdens deze zonnige trainingen bleek al snel dat de blessures die Roy onlangs in Assen had opgelopen nog niet volledig genezen waren. Ook mentaal zat de harde val nog stevig in het geheugen gegrift. Daarom was het maken van de extra meters in deze vrije trainingen van groot belang om zo het gevoel en vertrouwen te kunnen herwinnen. Roy had aan het einde van de dag zijn ritme alweer redelijk te pakken en er werd niet meer gedacht aan de lichte hersenschudding, gekneusde hand en verdraaide knie. Alles was weer gefocust op racen en hij kwam ook steeds beter in zijn vel te zitten.

Zaterdags tijdens de kwalificatietrainingen kon Roy direct vooruitgang boeken in deze toch wel zwaar bezette raceklasse. Maar liefst 45 coureurs van 11 nationaliteiten stonden er aan de start om een gooi te doen naar de prijzen. De dertienjarige debutant hield zich prima staande in dit geweld en knabbelde ook nog twee volle seconden van zijn snelste tijd af. Een 33e tijd was gezien de omstandigheden absoluut niet slecht.

Tijdens de 2e kwalificatietraining werd de stijgende lijn voortgezet. Na diverse aanwijzingen, over het insturen en aanremmen van bochten, door zijn persoonlijk begeleider Everhard van Leeuwen ging het per ronde sneller. Er werd agressiever gestuurd en gereden, wat resulteerde in opnieuw 2 seconden winst en daarmee stond Roy op een 28e plaats op de startgrid. Een resultaat waar vrijdag nog niet aan werd gedacht. Top dus.

Zondag's de race. Met een goede start trachtte Roy enkele plaatsen winst te boeken. Dit leek te lukken, echter in de eerste bocht kwam hij in het gedrang te zitten en werd naar buiten gedrukt. Roy kwam in een leuk groepje coureurs terecht en streed ronden lang om een plaats rondom de 24e, 25e plaats. Even verloor Roy de aansluiting en in de haast om weer terug te rijden naar dat groepje hield hij in een bocht de voorrem net even te lang vast. Een klassieker, want met een wegschuivend voorwiel verloor Roy de controle over de racemachine en kwam vrij onschuldig ten val. Direct pakte Roy zijn Honda op om verder te rijden, maar een beschadigde koppeling maakte het verder rijden onmogelijk. Met zijn handen in de lucht gebaarde hij balend dat het over en uit was. Zijn vechtlust om door te rijden werd beloond met een groot applaus van het in groten getale aanwezige publiek.

Door dat gebaar was het voor het Team duidelijk dat Roy weer op zijn oude niveau was aanbeland. Strijdbaar, balend en niet berustend. Hiervoor kreeg hij van enkele kenners en oud coureurs dan ook complimenten. Met 350 racekilometers meer ervaring en opnieuw de tijdverbetering in de wedstrijd wordt er absoluut tevreden terug gezien op dit weekend. Hieraan doet de val geen afbreuk.