Rob Hartog sluit seizoen af met 17e plaats in Jerez

279
Rob Hartog
Rob Hartog | foto© Philippe Damiens

Tijdens de slotrace van het FIM Superstock 1000 kampioenschap is Rob Hartog op een 17e plaats gefinisht. Na een aantal wisselvallige trainingssessies wist Hartog een goede start te maken in de race, vanaf de 28e plaats op de startgrid. Na de 15 ronden tellende race was een 17e plaats het eindresultaat.

In de eerste vrije training van het weekend, op vrijdagochtend, was er haast geen bruikbare tracktime. Regenval in de nacht ervoor zorgde voor een half natte baan. Tegen het einde van de sessie gingen alle coureurs de baan op, maar de omstandigheden bleven verradelijk. Er werden geen onnodige risico’s genomen en 28e tijd was het resultaat in deze sessie. In de middag waren de omstandigheden beter en kon een normale 45 minuten durende sessie worden afgewerkt. Tijdens deze sessie kon pas echt wat opgemerkt worden van de condities op de baan, en deze bleken lastig. Het resulteerde opnieuw in een 28e plaats. Na de sessie werd een plan gemaakt voor de volgende dag, om wat problemen te verhelpen.

In de kwalificatiesessie op zaterdag bleken deze problemen een stuk beter onder de knie, aangezien Rob zijn persoonlijk snelste rondetijd bijna een seconde verbeterde. Een slelste tijd van 1’45.5 was echter voor de derde maal dit weekend goed voor een 28e plaats op de lijst. Dit werd ook de startpositie voor de race. De onderlinge verschillen waren daarentegen erg klein. De achterstand op de punten (top-15) bedroeg 0.7 seconde en het gat naar de kop 1.8 seconde.

Door een aantal uitvallers (een grote valpartij op zaterdag zorgde voor een aantal geblesseerden) werd de race aangevangen op plaats 25 op de startgrid. De snelle Kawasaki Ninja ZX-10R van Hartog kwam goed van zijn plek en direct werd een aantal ronden gewonnen. Op de Jenik Performance geprepareerde machine, uitgerust met Front Row Components K-Tech vering, kwam Rob de eerste ronde door op de 19e positie.

Commentaar: “Na deze goed start had ik de mogelijkheid om aan te pikken bij een grote groep voor mij. Helaas lukte het niet om het benodigde tempo te rijden, waardoor deze gedurende de race langzamerhand uit mijn bereik verdwenen. Hier baalde ik best van, want punten waren binnen handbereik. Ik had hier simpelweg niet het tempo voor. In de laatste ronde moest ik mijn stek op de 17e plaats nog verdedigen, wat uiteindelijk lukte. Ondanks dat we geen punten hebben weten te scoren in de race, is dit een beter resultaat om de winter in te gaan dan de voorgaande races. Ik wil alle mensen om mij heen bedanken voor de steun en support, maar in het bijzonder mijn ouders, Swen Jenik, Robin, Levi, Jan&Gerrie, Truckdriver Gerard en Lucien&Evalien Krans welke dag en nacht voor ons zorgen. Ook in de wat mindere en moeilijke momenten dit jaar is iedereen hard blijven werken. Daar heb ik hen helaas niet voor kunnen belonen in de vorm van een goed resultaat. Maar we komen terug!…”

Het wegraceseizoen voor 2016 zit er op. Dit betekend niet dat Rob stil zal zitten. Over een aantal weken zal Hartog deelnemen aan ‘s werelds zwaarste strandcross; de Red Bull Knock Out. Op een Kawasaki KX450F gaat Rob voor revanche, waar hij vorig jaar strandde in de halve finale door een defecte transponder. Dit eendaags evenement zal plaatsvinden op zaterdag 19 november op het strand van Den Haag. Kijk op www.redbullknockout.nl voor meer info.