IDM Assen: Sup broers draaien lekker mee

382
thijs-sup
Thijs Sup | foto© Tiny Kolsters

Het TT-circuit Assen was van 7 t/m 9 september gastheer voor de zesde ronde van het Internationale Deutsche Motorradmeistershaft (IDM). De Yamaha R3 Cup rijders streden bij deze races mee in de IDM SS300 klasse. Luuk en Thijs Sup deden lekker mee in de races en scoorden beiden twee top tien posities in hun klasse.

Het weekend ging vrijdag van start met twee vrije trainingen. De eerste training werd gereden op een natte baan en de tweede op een opdrogende baan. Thijs en Luuk reden beide trainingen op de regenbanden om het gevoel op de natte en opdrogende baan zo optimaal mogelijk te maken. Beiden eindigden achterin het veld omdat aan het einde van de tweede training ook gereden kon worden met de veel snellere droogweerbanden.

Tijdens de beide kwalificatietrainingen op de zaterdag was het droog. Thijs had en heeft een beetje een haat/liefde verhouding met het Asser TT-circuit wat zeker niet tot zijn favorieten behoord. Thijs trainde zich uiteindelijk naar een 17e startpositie overall met een tijd van 2’00.942 en dat was in elk geval een seconde sneller dan hij tijdens de Gamma Racing Day reed. Luuk,relaxed als altijd, trainde zich naar een 21e startpositie overall en ook hij reed een halve seconde sneller dan enkele weken geleden tijdens de Gamma Racing Days.

De broers reden beiden een heel behoorlijke eerste race. Thijs raakte na de start in gevecht met Xavier van Duffelen en dat gevecht duurde tot op de meet. Thijs hield op de meet nipt de neus voor en kwam als 14e overall over de finish. In de Yamaha R3 Cup klasse betekende dat de 7e plaats. Luuk was de hele race in gevecht met de Belg Noël Seppe en ook hij wist dat gevecht te winnen. Luuk kwam als 17e overall over de finish en klasseerde zich daarmee als negende in de R3 Cup.

De tweede race werd verreden in twee delen. Halverwege de wedstrijd kwam er een rijder ten val waarbij de motor op de baan bleef liggen. Dat veroorzaakte een code rood waarna de race opnieuw werd gestart over vijf ronden. Thijs raakte in deze korte race in gevecht met een de beide deelnemende dames. Zoals het een gentleman betaamt liet hij op de finish de beide dames voorgaan om de race als 12e overall en als 6e in de R3 Cup te finishen. Luuk versloeg in een rechtstreeks duel wederom Noël Seppe en kwam als 16e overall en als negende R3 Cup rijder over de finish. Beide broers wisten in de races hun persoonlijk beste rondetijden verder aan te scherpen.

Thijs: “Assen is gewoonweg niet mijn circuit. Ik kan op deze baan tot op heden niet het ritme vinden om aansluiting te houden met de top vijf in de R3 Cup. Het gat was ook nu weer twee seconden per ronde en dat is gewoon te veel. De nattigheid tijdens de vrije trainingen hielp ook niet echt. Ik wist gelukkig zowel in de trainingen als in de race wel mijn pr aan te scherpen. Doelstelling was echter onder de twee minuten en dat is helaas net niet gelukt. In de eerste race vocht ik met Xavier van Duffelen en die kon ik gelukkig net voorblijven. In de korte tweede race had ik een gevecht met Mieke Abbink en Birgit Scheffer. Ik ben natuurlijk een gentleman dus heb ik de dames netjes voor laten gaan. Nee……, alle gekheid op een stokje, ze hebben me fair en square verslagen. Hoewel Assen niet mijn baan is heb ik wel twee leuke races gereden .”

Luuk: “Ik heb zowel in de trainingen als in de races mijn persoonlijk snelste rondetijd weten te verbeteren. Ik had in beide races een leuk gevecht met Noël Seppe en wist hem in beide  races te verslaan. Ik heb daarmee mijn persoonlijke doelstelling voor het weekend behaald. Ik kijk dus met een tevreden gevoel terug op het weekend. Ik heb lekker gereden en we hebben met de R3 Cup rijd(st)ers een heel leuk en gezellig weekend gehad.”

Thijs wist in de beide races 19 punten toe te voegen aan zijn totaal en staat daarmee nog steeds op de zevende plaats in het kampioenschap. De nummers vijf en zes (Niek van den Broek en Thom Molenaar) staan nog steeds binnen schootsafstand.Luuk voegde 14 punten toe aan zijn totaal en staat met 71 punten op een tiende plaats.

In het laatste weekend van september volgen er nog twee races tijdens het afsluitende IDM weekend op de Hockenheimring. Beide broers hopen daar wederom lekker mee te kunnen doen om met een goed gevoel het 2018 seizoen te kunnen afsluiten.