Kiyano Veijer kampioen Minibike Junior A

114
Kiyano Veijer

Afgelopen Zaterdag was de Zwolse kartbaan Karba het decor voor de zevende race van de Rap-Holland races. Om met nog 2 races te gaan de titel al veilig te stellen, moest er minimaal een eerste en een tweede plek veroverd worden.

Vrije training:
Om 10 uur in de ochtend stond de vrije training gepland. De baan was nog vochtig door de dauw van de afgelopen nacht, er werd  besloten om voor de zekerheid regenbanden te monteren. De opdracht voor deze training was dan ook lekker in het ritme komen en het juiste gevoel over de baanconditie krijgen. Deze training werd afgesloten met een eerste plek

1ste kwalificatie:
Inmiddels was de zon doorgebroken en de temperaturen liepen al lekker op. De slicks werden weer gemonteerd en alles stond klaar om een scherpe tijd neer te zetten. Dat dit ook Kiyano zijn  plan was liet hij al vroeg in de training zien door direct al een hoog tempo te rijden. Van begin tot het einde was het zijn naam die bovenaan de lijst te vinden was.

2de kwalificatie:
De tijden van de eerste kwalificatie waren goed, maar toch was de jongste VRN rijder er niet gerust op dat dit voldoende was voor de uiteindelijke pole. Op aangeven van de coureur werd de gearing iets langer gezet.

“Als de minibike iets harder kan op het rechte stuk en iets minder hard trekt, dan doe ik hier en daar het gas nog iets eerder open en dan kan ik denk ik een snellere ronde rijden”

Dat dit juist was liet Kiyano al in de derde ronde van de 2de kwalificatie zien. Ronde na ronde werd de tijd aangescherpt, om uiteindelijk met een kleine 0.7 sec voorsprong op de nummer 2 de pole voor zich op te eisen.

Race 1:
De start van race 1 was deze keer iets minder goed en Veijer kon als 2de de eerste bocht in duiken. Al snel was te zien dat dit niet het plan van de DM coureur, en begon al in de eerste ronde aan te vallen om de eerste positie over te nemen. Dat dit niet gemakkelijk was werd in de tweede ronde duidelijk met als gevolg een crash. Na snel weer opgestapt te zijn sloeg het noodlot een paar ronden later wederom toe. Een tweede crash was het gevolg van een te gretige coureur die er alles aan gelegen was om goed te scoren deze race. Om  niet zijn titel kansen op deze dag verloren te zien gaan. Ook deze keer kon de weg weer snel vervolgt worden. Met een flink aantal goede ronden was het uiteindelijk een tweede plek die tijdens het vallen van de finishvlag Kiyano zijn deel was.

Race 2:
Dat de directe concurrent ook een steekje liet vallen was een bijkomend gelukje, met als resultaat dat de puntenmarge uitgelopen was. Met nog 125 te verdelen punten zou een 2de plek in race 2 voldoende zijn. De pas 9 jaar geworden scholier maakte een goede start en kon deze race onbedreigd naar de 13de overwinning van dit seizoen rijden. En mag Kiyano Veijer zich Nederlands Kampioen 2017 Junior A oud noemen.

Veel tijd om van dit kampioenschap te genieten is er niet, voor Kiyano wacht aankomend weekend zijn eerste Italiaanse CIV race in San Mauro mare. Woensdag zal de reis naar Italie gemaakt worden om zich donderdag bij het Italiaanse AC Racingteam te voegen. Het team waar Collin Veijer de afgelopen jaren onderdak heeft gehad.