Met zijn vijfde plaats in de WK Supersport 300 race revancheerde Koen Meuffels zich op een uitstekende manier na zijn twee nul scores in de voorgaande races. Op het Britse circuit van Donington Park streed de KTM-Fortron coureur gedurende de race een verbeten strijd om de ereplaatsen. Met zijn klassering was hij de best geklasseerde Nederlander in deze race.

 

Slechter verging het zijn twee teamgenoten. Glenn van Straalen wist mede door een onschuldige schuiver, niet verder dan de 23e plaats te komen. Pech was er wederom voor Ryan Vos. De jongste KTM coureur werd door twee andere rijders getorpedeerd.

Na afloop van de wedstrijd was teammanager Arie Vos allerminst te spreken over de gang van zaken die momenteel spelen in het WK Supersport 300 klasse.

“Laat ik eerst zeggen dat ik super trots ben over de drie KTM coureurs wat die dit weekend weer hebben laten zien. Ondanks de twee valpartijen van Glenn en Ryan hebben ze goed gereden. Daarnaast heeft Glenn, gezien het trieste nieuws dat hij kreeg te horen, zich heel goed gehouden. Maar na de eerste twee races waarin we mee konden strijden voor de ereplaatsen moesten KTM en Kawasaki vermogen inleveren. Ze waren te snel voor de Yamaha’s die door het mindere vermogen geen competitie konden geven. Dat is netjes gebeurd maar de Kawasaki’s zijn momenteel veel te snel ten opzichte van de andere motoren. Dat zie je ook in de uitslag waar Kawasaki domineert. Dat heeft de organisatie niet goed geregeld. Er moet een goede onderlinge competitie zijn waarvoor de WK Supersport 300 klasse is opgezet. Momenteel is de balans niet juist. Daar ben ik samen met KTM niet naar het WK Supersport 300 gekomen. Ik wil zeker niet klagen maar als ik zie hoe Koen vandaag alles heeft moeten geven om ze een beetje competitie te geven geeft dat te denken. En dat heeft hij mede te danken aan zijn postuur en zijn gewicht.” aldus een teleurgestelde Vos na afloop van de wedstrijd.”

Koen Meuffels was al direct in de trainingen goed opdreef. Op vrijdag wist hij de vierde plaats te pakken wat goede perspectieven gaf voor de Superpole op zaterdag. Daar pakte de KTM-Fortron coureur de tweede plaats.

Direct na de start van de wedstrijd wist Meuffels zich te nestelen in een kopgroep van vijf rijder. Het was continu stuivertje wisselen maar het was al snel duidelijk dat de KTM-Fortron coureur op het rechte stuk snelheid te kort kwam.

“Ik heb vandaag alles gegeven wat ik had, meer kon ik echt niet. Belangrijkste voor mij dat ik punten behaalde om zo mee in de strijd te blijven voor het kampioenschap. Maar de Kawasaki’s waren vandaag gewoon te snel. Daar was niet tegen te rijden en dan had ik onnodig veel risico moeten nemen en dat wilde ik niet. Na mijn twee nulscores in de voorgaande races wilde ik hier punten scoren. En dat is mij gelukt en dat vind ik het belangrijkste. Ik ben de best geklasseerde KTM coureur en de beste Nederlander. Daar ben ik best trots op”.

Onschuldige schuiver
Voor Glenn van Straalen eindigde de vierde wedstrijd in het WK Supersport 300 in een zware deceptie. De 17-jarige coureur uit het KTM-Fortron team finishte op de drieëntwintigste plaats. Een klassering die zwaar onder zijn niveau ligt en voor het eerst bleef Van Straalen puntloos.

Het was voor de KTM coureur uit Hoogkarspel een weekend om snel te vergeten. Dat begon al op vrijdagmorgen toen Van Straalen het trieste nieuws kreeg dat zijn oma plotseling was overleden. In goed overleg met het team werd besloten dat hij gewoon zou gaan deelnemen aan de trainingen en de wedstrijd. Een moeilijk besluit voor de jonge coureur.

“Mijn oma heeft mij altijd gesteund tijdens mijn race carrière en is enkele keren naar de wedstrijden komen kijken. Ze was bijzonder trots op haar kleinkind en daardoor had ik een goede band met haar”.

Tijdens de eerste vrije training was het circuit door de regen nat, maar in deze lastige omstandigheden wist hij een uitstekend tempo te rijden. Een onschuldige schuiver zorgde er echter voor dat hij halverwege de training vroegtijdig de pits in moest. Gelukkig waren de weersomstandigheden in de tweede training beter en pakte hij de achttiende plaats. Na de Superpole op zaterdag wist hij zich uiteindelijk als zeventiende te kwalificeren voor de wedstrijd.

In de wedstrijd pakte de KTM-Fortron direct na de start meteen enkele plaatsen winst en wist zich naar een groep coureurs te rijden die streden om de negende plaats. In een poging om de leiding van het groepje te pakken schoof zijn voorwiel weg en belande hij in de grintbak. Gelukkig kon hij zijn wedstrijd vervolgen, na een inhaalrace finishte Van Straalen op de drieëntwintigste plaats.

“Dit was een weekend om snel te vergeten. Ik kon mij vrijdag in de trainingen moeilijk concentreren maar in de wedstrijd wilde ik een goed resultaat halen. Het begin van de race was goed. Als je vanaf plaats zeventien aan de wedstrijd moet beginnen weet je dat het moeilijk wordt. Toen ik bij aansluiting kreeg bij een groep rijders wilde ik misschien wel te snel naar de voorste groep rijden. Ondanks mijn crash ben ik tevreden over mijn tempo vandaag. Over twee weken gaan we naar Brno, een circuit dat ik ken. Het is dan belangrijk om er vanaf vrijdag al goed bij te zitten, zodat we zondag niet achter de feiten aanlopen”.

 

Kamikaze actie
Ook deze keer zat het Ryan Vos niet echt mee. De 18-jarige KTM-Fortron coureur wist in de trainingen niet echt te imponeren. Doordat hij problemen aan de voorkant van zijn motorfiets had kwam hij niet verder dan de 35e startplaats. Na aflloop van de zaterdagtrainingen deden zijn monteurs opnieuw enkele aanpassingen aan zijn KTM. Dat pakte goed uit tijdens de warming-up training op zondagmorgen.

“Ik had meteen het juiste gevoel te pakken en had daardoor veel vertrouwen in de wedstrijd. Direct na de start wist ik al meteen enkele coureurs te passeren. Halverwege de wedstrijd streed ik met enkele andere rijders om de achttiende plaats. In een kamikaze actie van twee andere rijders werd ik vol van mijn motorfiets getorpedeerd. Voordat ik het wist lag in de grintbak en was het over en uit. Maar het gevoel was goed en dat probeer ik in de volgende race mee te nemen. Als het in de trainingen meteen beter gaat sta ik verder naar voren en kan ik gaan strijden voor de WK punten”.

Op 10 juni wordt de vijfde wedstrijd verreden op het circuit van Brno in Tsjechië.

 

Handige links Prosecco DOC UK Round:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag