Michael van der Mark startte zondag tijdens de tweede World Superbike wedstrijd van de Pata Italian Round in Imola vanaf de eerste startrij. Helaas zorgde een crash, op het moment dat de Nederlander streed in een groep voor een podium klassering, ervoor dat hij voor het eerst dit seizoen tijdens een race niet aan de finish kwam.

Michael van der Mark startte zondagmiddag in Imola de tweede race vanaf de derde startplek nadat hij zaterdag als zesde finishte, en dat nadat hij vanaf plek 12 op de grid aan de race was begonnen. De Nederlander kwam goed van zijn plek, maar een gebrek aan grip aan de voorkant van zijn Pata Yamaha zorgde er voor dat hij vervolgens de nodige moeite had om goed te remmen voor de krappe chicanes op het circuit van Imola. Ondanks dit probleem wist Van der Mark bij de groep te blijven die in de openingsronden van de race vocht voor een plek op het podium. Zoals vaker dit seizoen werd na een paar ronden zijn tempo beter en na zijn snelste rondetijd in ronde 7 te hebben gereden bevond Van der Mark zich op plek 5, waarbij hij snel inliep op de voor hem rijdende Marco Melandri.

Helaas kon van der Mark in de negende ronde bij het aanremmen van bocht 18 zijn R1 niet op tijd stoppen en raakte hij, ondanks verwoede pogingen om een crash te voorkomen, Melandri. Beide rijders gingen onderuit, gelukkig zonder pijnlijke gevolgen. Onmiddellijk ging de Yamaha coureur naar Melandri om zijn excuses aan te bieden en daarna ook naar de box van de Italiaan om ook aan diens teams excuses aan te bieden. De crash was duidelijk een fout van Van der Mark.

Michael van der Mark: “Ik had best een goede start, vooral het eerste stuk, maar het tweede deel was lastiger en daar had ik het moeilijk. Daarna vond ik een goed ritme. Rea en Davies gingen er vandoor en Melandri passeerde me. Samen konden we vervolgens Fores bijhalen omdat ons tempo duidelijk omhoogging. Om eerlijk te zijn had ik de hele race moeite om de motor voldoende af te remmen, dit omdat de grip aan de voorkant minder was dan in race 1. Een aantal keer had ik al een waarschuwing en ging ik iets wat wijd. Toen we over de heuvel richting bocht 18 kwamen zat ik vlak achter Melandri en lukte het me niet om de motor op tijd af te remmen en moest ik aan de binnenkant van hem duiken om te proberen hem niet te raken. We hadden pech. Het spijt me voor Melandri en zijn team dat ik hem uit zijn thuisrace tikte omdat we beiden een goed racetempo hadden en beiden konden vechten voor het podium. Hopelijk kunnen we voor de volgende race op Donington Park, de thuishaven van ons team, enkele goede resultaten behalen.”

Na een weekend met wisselende resultaten, maar gesteund door de verbeteringen die zijn getoond op een traditioneel moeilijk circuit voor de R1, vertrekt het PataYamaha Official WorldSBK team vol vertrouwen naar hun thuiswedstrijd op Donington Park in Engeland. Het raceweekend daar vindt plaats van 25 tot en met 27 mei.

 

Handige links Pata Italian Round:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag