Sterke laatste CIV race voor Kiyano Veijer in Jesolo

265
Kiyano Veijer

Voor 2018 werd door het VRN Racing team de keuze gemaakt om met Kiyano Veijer zich te richten op het prestigieuze Italiaanse CIV kampioenschap. Deze keuze werd gemaakt om Kiyano de kans te geven zich te ontwikkelen op het hoogste niveau in het minimoto kampioenschap.

Vooraf werd er afgesproken om zich voor elke race te kwalificeren voor de races, in Italië mogen de snelste 22 rijders mee doen aan de wedstrijden. Deze doelstelling werd gemaakt omdat het verleden liet zien dat het voor niet Italiaanse rijders het niet vanzelfsprekend was om zich te kwalificeren. De meeste weekenden staan er tijdens de kwalificaties 30 rijders klaar om te knokken voor een startplek voor de 2 races.

Al vanaf het eerste raceweekend liet Veijer zien dat hij thuishoort tussen deze snelste 22, en liet van zich spreken door in race 1 op een 13 en in race 2 op een 11 plek te finishen. Naarmate het jaar vorderde, vestigde Veijer zich steeds verder richting de top om uiteindelijk de laatste C.I.V. dicht tegen de podium plekken aan te rijden.

Deze laatste race in Jesolo was voor de jonge VRN rijder op een totaal onbekende baan waar hij nooit eerder gereden had. Op vrijdag en Zaterdag kreeg hij de mogelijkheid om 6 vrije trainingen per dag af te werken, en om kennis te maken met deze snelle baan in noord Italië. Aan het einde van deze twee dagen werd het duidelijk dat Veijer niet voor niets gekozen had voor Italië en liet hij wederom zien dat hij mee kon met de snelste junior A-rijders.

Voor Zondag stonden er eerste 2 kwalificaties op het programma waarna de snelste 22 door gaan naar de 2 te verrijden races later op de dag. De jonge Staphorster liet in de tweede kwalificatie zijn ware potentie zien door zich als 5 de in de oneven groep te kwalificeren, met 0.36 sec achterstand op de pole man. Nadat de even en oneven groep samengevoegd werden was de 6de startpositie voor de jonge Staphorster. Voor aanvang van de kwalificaties werd door het team gevraagd aan Kiyano om aan te pikken bij een snellere rijder, waarop de 9-jarige scholier stellig aangaf dit niet van plan was, en vertrouwde op zijn eigen snelheid: “Ik ga niemand volgen, ik heb een goede snelheid en met een paar vrije ronden kan ik een goede rondetijd neer zetten”.

In beide races finishte Veijer als 7 de, de 2 starts waren goed maar de eerste 2 ronden van de races waren iets te voorzichtig. Na de races was het commentaar van de jonge piloot ´Ik moet werken aan mijn eerste paar rondes, deze moeten beter want dan was het podium mogelijk geweest”

Het Italiaanse team onder leiding van Alessandro Basso gaf aan om ook in 2019 graag verder te willen gaan met de tweede VRN-rijder en liet weten dat Kiyano ook volgend jaar de beschikking kan krijgen over goed en snel materiaal.

De keuze voor het seizoen 2019 is dan ook om in het C.I.V. kampioenschap in de junioren B uit te komen.

Helaas was het logistiek gezien niet mogelijk om aan alle NK-races deel te nemen. De begeleiding van Kiyano hoopt dan ook dat de kalender van het C.I.V. en het NK voor het seizoen 2019 beter op elkaar af gestemd worden. Desalniettemin kon Kiyano een aantal keren zijn ware potentieel in Nederland tijdens een NK laten zien. Zo ook tijdens de 6e NK Junior Moto Racing op de Junior track in Assen. In de kwalificatie eiste de 9-jarige Staphorster de pole positie al voor zich op. In de eerste race wist Veijer als eerste over de finish te komen met een voorsprong van 7 sec op de nummer twee. In de tweede race deed Veijer er nog een schepje erbij op. Dit deed hij om in een 10 minuten durende race rondetijden te laten noteren die nog nooit eerder in de junioren b op deze layout waren gereden. En zo een voorsprong op te bouwen van maar liefst 15 seconden op de later bekroonde Nederlands kampioen in de Junioren B.

Het seizoen 2018 stond voor Kiyano Veijer in het teken van ontwikkeling en stappen maken, dit is dan ook meer dan voldoende geslaagd. In de toekomst zal het team en zijn rijder dan ook deze weg blijven volgen mits het financieel toelaatbaar is. De begeleiding van Kiyano zal dan ook de komende tijd hard aan het werk gaan om ervoor te zorgen de stijgende lijn van de tweede en jongste V.R.N. rijder voort te kunnen zetten.