Uitstekend IDM openingsweekend voor SWPN / Stichting Zorgeloos Kind

113
valk
Vasco van der Valk | foto© Racesport.nl - Tiny Kolsters

Afgelopen weekend vond op de Nürburgring de openingsronde plaats van het 2017 Internationale Duitse wegracekampioenschap (IDM), het kampioenschap dat afgelopen winter een gedaantewisseling onderging met een nieuwe promotor, een nieuwe opzet en een viertal nieuwe categorieën.

Ook het Nederlandse Team SWPN / Stichting Zorgeloos Kind reisde af naar het historische circuit in de Eifel waar men met Pepijn Bijsterbosch (IDM Superbike 1000) en Vasco van der Valk (IDM Supersport 600) aan de start verscheen.

In het sterk bezette IDM Superbike 1000 veld – maar liefst 35 coureurs stonden er aan de start – wist Pepijn Bijsterbosch zich kranig te weren. De coureur uit Wapenveld wist zaterdag tijdens de kwalificaties een verdienstelijk negende startplaats voor zich op te eisen.

Toen zondagochtend de lichten op groen gingen voor de eerste van de twee te verrijden IDM Superbike wedstrijden zorgde een flinke regenbui ervoor dat de race al na één ronde vroegtijdig werd afgebroken. Nadat de wedstrijd na een korte onderbreking herstart werd wist Bijsterbosch onder de moeilijke omstandigheden – de wedstrijd werd gestart op een natte baan welke vervolgens gedurende de race snel opdroogde – zijn Yamaha YZF-R1M als elfde over de finish te sturen.

Tijdens de tweede wedstrijd van de dag doet Bijsterbosch er vervolgens nog een schepje bovenop en heeft hij zelfs lange tijd zicht op een podiumplaats. Na een heel sterk gereden race komt de Wapenvelder uiteindelijk als vierde over de finish. Slechts 0,255 seconde achter de als derde gefinishte Dominik Vincon.

Na een jaar afwezigheid is Team SWPN / Stichting Zorgeloos Kind dit seizoen ook weer actief in de 600cc klasse. Hiervoor heeft het team de jonge en talentvolle Vasco van der Valk aangetrokken die op een snelle Yamaha YZF-R6 van het team de kleuren verdedigd in de nieuwe IDM Supersport 600 categorie.

Nadat Van der Valk tijdens de voorjaarstesten in Spanje al liet zien een snelle leerling te zijn en onlangs middels een wildcard optreden tijdens de Nederlandse ronde van het World Superport kampioenschap op het TT Circuit Assen al velen verraste met een sterk optreden, blies hij ook afgelopen weekend op de Nürburgring een flinke partijtje mee.

Zo wist Van der Valk zich zaterdag als zevende te kwalificeren voor de twee te verrijden wedstrijden. Zaterdagmiddag tijdens de eerste wedstrijd handhaafde hij zich keurig in de groep die streed voor de tweede plaats in de wedstrijd om na zestien ronden als vijfde de zwart/wit geblokte vlag te passeren.

Zondag tijdens de tweede race kon Van der Valk zich in de beginfase van de wedstrijd goed handhaven binnen een kopgroep van zes rijders. Helaas zorgde een klein technisch probleem halverwege de race ervoor dat de aansluiting met de groep verloren ging. Na zich uitstekend hersteld te hebben in het tweede deel van de race met rondetijden die gelijk waren aan de voorste mannen werd een zesde plaats dit keer zijn deel.

Pepijn Bijsterbosch, IDM Superbike 1000 (P11 en P4):
“Na een moeizame start van het seizoen op de voor mij nieuwe Yamaha YZF-R1M hebben we afgelopen weekend flink progressie weten te boeken. Ik ben absoluut tevreden met de stappen die we gemaakt hebben door het weekend heen. Voorafgaand aan het seizoen had ik mezelf als doel gesteld om in de loop van dit seizoen op de Yamaha mee te strijden voor de podiumplaatsen, en het is gewoon fijn dat dit al lukt tijdens het allereerste IDM weekend.”

Vasco van der Valk, IDM Supersport 600 (P5 en P6):
“Dat ging best goed! In de eerste race moest ik nog wat wennen aan het tempo, maar in de tweede race kon ik gelijk mee. Helaas had ik halverwege de race een klein probleempje waardoor ik zelfs even naast de baan terecht kwam en de aansluiting met de leiders verloor, maar ik weet nu dat ik ze wel kan hebben! Ook gaaf om te zien hoe goed mijn superteam werkt, alle mensen van SWPN hebben me dit weekend fantastisch ondersteund.”

De eerstvolgende wedstrijd voor Team SWPN /Stichting Zorgeloos Kind is van 7 tot 9 juli als op het circuit van Zolder in België de tweede ronde van het IDM wordt verreden.