Een officiële bevestiging is er nog niet maar het Franse Tech3 Racing zal in 2019 als KTM MotoGP Junior Team actief zijn in de koningsklasse. De verwachting is dat het nieuws op korte termijn wereldkundig gemaakt zal worden.

Nadat donderdag 22 februari het nieuws naar buiten kwam dat Tech3 Racing eigenaar Hervé Poncharal na 20 jaar afscheid gaat nemen van Yamaha en vanaf komend seizoen niet meer als Yamaha satellietteam zal optreden in de koningsklasse werd er veel gespeculeerd over de toekomstplannen van het Franse MotoGP team.

Na het nodige speurwerk van de Racesport.nl redactie kregen we donderdagavond uit zeer betrouwbare bron te horen dat er inmiddels al een deal is tussen het Franse MotoGP team en de Oostenrijkse motorenfabrikant KTM. Deze bronnen hebben ons bevestigd dat Tech3 Racing vanaf 2019 het KTM MotoGP Junior Team gaat runnen en dat men de beschikking zal krijgen over exact hetzelfde materiaal als het huidige Red Bull KTM Factory Racing MotoGP Team.

Dat KTM in 2019 een tweede MotoGP team gaat inzetten is al enige tijd bekend. Bij haar debuut in de koningsklasse is KTM deze verplichting reeds aangegaan met Dorna, daarnaast hebben ook de huidige KTM Moto2 coureurs Miguel Oliveira en Brad Binder zwart op wit in hun overeenkomst staan dat mocht één van beiden dit seizoen de Moto2 wereldtitel in de wacht slepen dat men dan voor 2019 verzekerd is van een KTM start in de koningsklasse.

Op zich hoeft dit geen problemen op te leveren aangezien de overeenkomst met Pol Espargaró als ook Bradley Smith aan het einde van 2018 aflopen. KTM-baas Stefan Pierer liet zich echter eind 2017 al eens ontvallen dat hij van mening is dat elke Moto2 coureur die de overstap maakt naar de MotoGP klasse minimaal één of twee jaar nodig heeft om ervaring op te doen, iets dat volgens de Oostenrijker niet past binnen de filosofie van een officieel MotoGP fabrieksteam. Met andere woorden, dit past beter in een eigen junior of satellietteam.

Hoe de samenwerking er definitief uit zal komen te zien, of Johann Zarco samen met Tech3 Racing de overstap zal maken naar KTM, of de huidige Tech3 Racing titelsponsor Monster Energy het team na dit seizoen trouw zal blijven is nog niet bekend. Wat wel bekend is dat zowel het huidige contract met Zarco als ook met Monster aan het einde van 2018 afloopt en dat Red Bull binnen KTM een flinke vinger in de pap heeft.

De verwachting is dat de samenwerking tussen Tech3 Racing en KTM binnen enkele weken officieel bekend gemaakt gaat worden.

Yamaha 
Welk bestaand MotoGP team in 2019 de overstap zal maken naar Yamaha en Tech3 Racing op zal volgens als Yamaha satellietteam in de koningsklasse is nog niet bekend. Momenteel lijkt het huidige Angel Nieto MotoGP Team de beste papieren te hebben, al zal het zeker nog wel enige tijd duren alvorens hierover de eerste witte rook naar buiten komt.