Met een vierde, vijfde en zesde plaats in de drie verreden races van de Prosecco DOC UK Round hebben het Nederlandse Ten Kate Racing Yamaha en Loris Baz zich afgelopen weekend in Donington flink laten gelden, en dat in pas het derde raceweekend voor de Nederlands-Franse combinatie.

Een vijfde startplaats, een vierde, vijfde en zesde plaats in de races, twee keer de snelste Yamaha en één keer de best geklasseerde Independent Team coureur, dat pas in je derde gezamenlijke raceweekend en ook nog eens op een voor zowel de rijder als het team een geheel nieuwe motorfiets…….het is het verhaal van Loris Baz en Ten Kate Racing Yamaha na afloop van de Prosecco DOC UK Round welke afgelopen weekend werd verreden op het circuit van Donington Park.

Het verhaal is bekend, tijdens de zesde ronde van het 2019 FIM Superbike World Championship seizoen in het Spaanse Jerez de la Frontera keerde het Nederlandse Ten Kate Racing Yamaha na een moeilijke winterperiode – waarin de jarenlange samenwerking met Honda werd beëindigd en men achter de schermen keihard werkte aan een comeback en een nieuwe samenwerking met Yamaha – met Loris Baz als coureur terug in het kampioenschap.

Nadat de monteurs de Yamaha YZF-R1 machine eind mei opbouwden in Italië werd er vanuit daar meteen koers gezet naar het Misano World Circuit Marco Simoncelli voor een tweedaagse test. Nadat deze test deels in het water viel werd er vanuit Italië meteen doorgereden naar het Zuid Spaanse Jerez de la Frontera om daar hun debuut te maken in wedstrijdverband. Vanzelfsprekend liepen Ten Kate en Baz hier tegen de nodige opstart problemen aan en kwam Baz tot overmaat van ramp ook nog eens ongelukkig ten val tijdens de trainingen waarbij er een complete machine werd afgeschreven. Ondanks deze tegenslag wist Baz er een twaalfde en negende plaats te scoren – vanwege technische problemen als gevolg van de eerdere crash ging Baz niet van start in de Superpole race.

Vanuit Jerez werd er vervolgens weer rechtstreeks koers gezet richting Misano Adriatico voor de zevende ronde van het kampioenschap op het Misano World Circuit Marco Simoncelli. Tijdens de eerste race wist Baz hier een keurige vierde plaats te scoren in een herstarte en door regen gehinderde eerste race. Tijdens de Superpole en Race2 eindigde de Fransman wederom twee keer als twaalfde.

Na een hectische periode van een test en twee raceweekenden werd er voor het eerst koers gezet met het materiaal naar Nieuwleusen. Tijdens deze stop werd het nieuw materiaal voor het eerst op de thuisbasis door de Ten Kate techneuten geïnspecteerd, bekeken, op de testbank geplaatst en werd de verzamelde data van de eerste test en de twee wedstrijdweekenden grondig bestudeerd.

Niet zonder resultaat bleek afgelopen weekend op Donington Park. Vrijdag tijdens de eerste twee vrije trainingen werd het meteen al duidelijk dat Baz een flinke stap had weten te maken ten opzichte van de voorgaande weekenden en het verschil met de snelste mannen van het veld aanzienlijk kleiner was geworden. Na een droge en goede eerste dag bleken de omstandigheden zaterdag totaal anders, maar ook op een natte baan weerde de Fransman zich dapper.

Met een vijfde rondetijd in de Superpole kwalificatie, een vierde plaats tijdens de onder natte omstandigheden verreden Race 1, een vijfde plaats in de vroegtijdig afgebroken Superpole race, een zesde plaats in Race 2, één keer de best geklasseerde Independent Team coureur en twee keer als best geklasseerde Yamaha coureur in de race

Loris Baz: “Het was een geweldig weekend, vooral als we kijken naar de vooruitgang ten opzichte van Misano. Vanaf vrijdag hebben we een stap vooruitgezet door de ideeën van mijn crew chief toe te passen. Alle eer gaat naar hem en naar het hele team, want ze vonden voorafgaand aan ons derde gezamenlijke raceweekend de instellingen en de richting die we moesten volgen.”

Met 28 gescoorde WK punten in Donington heeft Baz na drie raceweekenden 56 punten achter zijn naam staan waarmee hij de dertiende plaats inneemt in de tussenstand. Een prestatie van formaat, niet alleen van Baz maar zeker ook van het in Nieuwleusen gevestigde team dat na drie races met één coureur al meer WK punten heeft weten te scoren dan hun opvolgers bij Honda met twee coureurs in acht wedstrijdweekenden.

 

Handige links Prosecco DOC UK Round:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App