Toba, Navarro en Márquez het snelst tijdens warm-up op Misano

80
Marc Márquez - Misano World Circuit Marco Simoncelli | foto© Randy van Maasdijk

Kaito Toba (Moto3), Jorge Navarro (Moto2) en Marc Márquez (MotoGP) waren zondagochtend het snelst tijdens de warm-up sessies op het zonnige en warme Misano World Circuit Marco Simoncelli.

Zondagochtend werden er voor de drie Grand Prix klassen eerst nog twintig minuten durende warm-up sessies verreden op het Misano World Circuit Marco Simoncelli voorafgaand aan de races later op de dag. De zon stond alweer strak aan de hemel waardoor de temperaturen langzaam maar zeker opliepen.

Moto3
Om 08:20 uur gingen de lichten op groen voor de eerste sessie van de dag. In deze twintig minuten durende warm-up was Kaito Toba met een 1’43.205 het snelst voor Albert Arenas en leider in het kampioenschap Lorenzo Dalla Porta. Tony Arbolino kwam naar de vierde tijd voor Petronas Sprinta Racing coureurs Ayumu Sasaki en John McPhee, verder eindigden Ai Ogura, Raúl Fernández, Niccolò Antonelli en Marcos Ramirez in de top tien.

In de slotfase was er een crash voor Meikon Kawakami, de Braziliaan ging onderuit ter hoogte van bocht 10 (Tramonto).

Het veld zat zeer dicht bij elkaar in deze warm up sessie: de eerste twintig coureurs stonden binnen een halve seconde van elkaar geklasseerd. Dit zal ongetwijfeld weer een spannende race opleveren in de altijd spectaculaire Moto3 klasse.

De Moto3 race over 23 ronden gaat om 11:00 uur van start.

Moto2
Vervolgens was het aan de coureurs in de Moto2 klasse om de laatste voorbereidingen te treffen voor de race later vandaag. Twee grote afwezige namen waren Marcel Schrötter en Mattia Pasini. Schrötter was na zijn crash in FP3 unfit verklaard en zal de rest van het weekend niet meer in actie komen. De Duitser brak hierbij zijn sleutelbeen waardoor de kans ook groot is dat hij er volgend weekend op het MotorLand Aragón niet bij zal zijn. Echter heeft hij inmiddels al aangegeven dat hij het met 100% zekerheid gaat proberen volgend weekend.

Ook Mattia Pasini zal de rest van dit weekend op zijn thuiscircuit aan zich voorbij moeten laten gaan aangezien hij door een crash in FP3 een ruggenwervel brak. De Italiaan zal hierdoor met zekerheid ook volgende week niet in actie komen.

Jorge Navarro was het snelst met een 1’37.923 voor leider in het kampioenschap Alex Márquez en Augusto Fernández. Polesitter Fabio di Giannantonio reed de vierde tijd voor Tom Lüthi en Remy Gardner, daarachter eindigden Tetsuta Nagashima, Sam Lowes, Brad Binder en Luca Marini in de top tien. NTS RW Racing GP coureur Simone Corsi klokte de 21e rondetijd voor zijn Nederlandse teamgenoot Bo Bendsneyder.

De Moto2 race over 25 ronden gaat om 12:20 uur van start.

MotoGP
Tot slot kwamen de MotoGP coureurs in actie voor hun twintig minuten durende warm-up sessie. Na alle ophef tijdens de kwalificatie tussen Valentino Rossi en Marc Márquez was de rust wedergekeerd en lag de focus weer op de baan. Er werd door Race Direction verder geen actie ondernomen.

Na een positieve zaterdag waarbij hij zijn beste kwalificatie in droge omstandigheden reed op de KTM RC16 met een achtste tijd, ging het op zondagochtend vrijwel meteen mis voor Johann Zarco. Al na enkele minuten kwam hij ter hoogte van de eerste bocht ten val en leek het erop dat dit door middel van een high-sider was gebeurd. De machine was flink gehavend en ook de Fransman zelf leek behoorlijk veel last te hebben van de valpartij.

Het leek erop dat de medium-medium combinatie voor het grootste gedeelte van de coureurs de bandenkeuze zou zijn voor de race terwijl Yamaha coureurs Fabio Quartararó, Maverick Viñales en Valentino Rossi met de soft-compound voorband onderweg waren in deze warm-up sessie. Het gripniveau is dit weekend het belangrijkste onderwerp aangezien het circuit twee maanden gelegen door middel van een soort zandstraaltechniek volledig is schoongemaakt om daarmee de grip in natte omstandigheden te verbeteren. Echter heeft dit negatieve gevolgen voor het gripniveau in droge omstandigheden aangezien daarmee al het rubber van het asfalt wordt gehaald.

Marc Márquez sloot de sessie uiteindelijk als snelste af met een 1’33.409 waarbij de Spanjaard zeer constant in de 1’33 wist te rijden. Polesitter Maverick Viñales noteerde de tweede tijd voor Andrea Dovizioso en Fabio Quartararó met daarachter Takaaki Nakagami, Franco Morbidelli en KTM sensatie Pol Espargaró. Suzuki coureurs Alex Rins en Joan Mir maakten samen met publieksfavoriet Valentino Rossi de top tien compleet.

Ook in de MotoGP klasse waren de verschillen klein, de eerste twaalf coureurs stonden binnen 0,6 seconde van elkaar geklasseerd.

De MotoGP race over 27 ronden op het Misano World Circuit Marco Simoncelli gaat om 14:00 uur van start.

 

Handige links Gran Premio Octo di San Marino e della Riviera di Rimini:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App