Toekomst Team Pedercini Racing in gevaar?

67
lucio-pedercini
Team Pedercini Racing eigenaar Lucio Pedercini | foto© Team Pedercini Racing

De toekomst van Team Pedercini Racing hangt aan een zijden draadje nu titelsponsor Global Service Solutions verwikkeld is in een onderzoek van de Guardia di Finanza di Roma. Het is dan ook nog maar de vraag of het Kawasaki satellietteam komend seizoen aan de start zal staan in het 2020 FIM Superbike World Championship.

Met de komst van Global Service Solutions als nieuwe titelsponsor  leek de toekomst er voor Team Pedercini Racing rooskleurige uit te zien dan ooit tevoren. Het Italiaanse familieteam zag met de komst van de nieuwe hoofdsponsor en partner een lang gekoesterde wens in vervulling gaan sinds de start van het seizoen 2019.

Gedurende het eerste seizoen werd de samenwerking verder uitgebreid, zo werden er plannen gemaakt voor de bouw van een nieuwe thuisbasis voor het team, werd er inmiddels een aankondiging gedaan om in 2020 met twee coureurs van start te gaan in de WorldSBK klasse (naast het aanblijven van Jordi Torres werd eind september overeenstemming bereikt met Lorenzo Savadori als tweede coureur), en werd er een verregaande samenwerking met DS Racing (het team van voormalig WorldSBK coureur David Salom) aangekondigd voor de activiteiten in het FIM Supersport 300 World Championship, het leek allemaal bijna te mooi om waar te zijn.

Nog voordat er een meter gereden is en de voorbereidingen voor het komende seizoen in volle gang zijn blijkt er echter een flinke kink in de kabel te komen nu het Openbaar Ministerie in Rome (Guardia di Finanza di Roma) een onderzoek heeft ingesteld naar aanleiding van een faillissement in 2016 van een telecommunicatiebedrijf, het bedrijf waar de huidige Global Service Solutions president destijds in dienst was. Ten tijde van het faillissement had het bedrijf een schuld bij de belastingdienst opgebouwd voor meer dan 60 miljoen euro. De huidige president van Global Solutions wordt (mede) vermoedelijk verantwoordelijk geacht voor het faillissement en een aantal fiscale delicten. Na het faillissement zouden er verschillende bedrijfsactiviteiten onttrokken zijn uit het faillissement onttrokken zijn en ondergebracht zijn in een nieuwe onderneming.

Een vijftal personen zijn de door de rechter aangewezen als verdachte, waaronder de huidige Global Service Solutions president. De betrokken personen hebben een verbod opgelegd gekregen voor de uitoefening van uitvoerende functies gedurende 12 maanden. Naast deze maatregelen volgde er tevens de preventieve inbeslagneming voor een equivalent van roerende en onroerende goederen met een waarde van ruim 14 miljoen euro, gelijk aan de belastingen en bronbelastingen die de onderneming de laatste jaren vóór de faillietverklaring niet heeft betaald.

Update: Vanuit Italië hebben we inmiddels informatie ontvangen dat de huidige Global Service Solutions president gehoord is door de Italiaanse autoriteiten en niet meer als verdachte betrokken is in deze zaak.

Lees ook: Blitz della Finanza: arresti e sequestri di beni, in manette l’imprenditore Mazzoni

Team Pedercini Racing by Global Service Solutions
Wat bovenstaande voor gevolgen heeft voor de sponsoring en toekomst van Team Pedercini Racing is nog onduidelijk, maar als de reeds toegezegde en contractueel vastgelegde financiële injectie en steun van Global Solution aan het team wordt stopgezet dan is dat een zo goed als zeker niet te compenseren tegenslag voor het van oudsher familieteam. In het ergste geval zal dit zelfs kunnen betekenen dat Team Pedercini Racing zich na vele jaren actief te zijn geweest in het op productiemachines gebaseerde wereldkampioenschap zich terug zal moeten trekken.

 Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App